Στην ίδια θέση στην οποία βρέθηκε, με εμφανή ενόχληση μάλιστα, τον Μάιο του 2015 , δεν αποκλείεται να βρεθεί ο Κώστας Σημίτης στο προσεχές μέλλον, κι εφόσον παραπεμφθεί σε δίκη και ο Γιάννος Παπαντωνίου.
Τη θέση του μάρτυρα δηλαδή όπως είχε συμβεί στη δευτεροβάθμια δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου , όταν ικανοποιήθηκε το αίτημά του (το οποίο είχε υποβάλλει πολλάκις) και εκλήθησαν ως μάρτυρες τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Βάσω Παπανδρέου και φυσικά (!) ο Γιάννος Παπαντωνίου ως μέλη του ΚΥΣΕΑ το οποίο έλαβε τις αποφάσεις για τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων της περιόδου 1996 και μετά.
Η διαφορά είναι πως τότε ο πρώην πρωθυπουργός στεκόταν στην ίδια πλευρά με τον Γιάννο Παπαντωνίου, δηλαδή τη θέση του μάρτυρα και ουσιαστικά στηλίτευαν τη «στάση» του Ακη Τσοχατζόπουλου για όσα του καταλόγιζε το κατηγορητήριο.
Δυο υπουργοί, και οι δυο στη φυλακή
Από τότε όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά, δεδομένου πως και οι δυο υπουργοί Αμυνας που επέλεξε την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο, από το 1996 έως το 2004 ,ο μεν πρώτος έχει καταδικαστεί και εκτίσει την ποινή του για «μίζες», ο δε δεύτερος κρατείται προσωρινά για τον ίδιο λόγο και απομένει να κρίνει η Δικαιοσύνη για την περαιτέρω τύχη του. Τότε μάλιστα η στάση προς τον καταδικασμένο πρωτοδίκως Ακη ήταν περίπου «απαξιωτική». Μια εικόνα θλίψης και απαξίωσης.
Μάιος 2015
Οι εικόνες αυτές εκτυλίχθηκαν στις 13 Μαΐου 2015 , στην αίθουσα τελετών του Εφετείου όπου διεξαγόταν η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου σε δεύτερο βαθμό. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε κληθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, την Βάσω Παπανδρέου και τον Γιάννο Παπαντωνίου να καταθέσει. Εκείνη την ημέρα είχε οριστεί να καταθέσει ο ίδιος. Η εικόνα, της απέλπιδας προσπάθειας του Τσοχατζόπουλου να ανταλλάξει μετρικά λόγια μαζί του ήταν θλιβερή, και η ψυχρότητα εμφανής. Αλλωστε ακόμα κι όταν ερωτήθη από την υπεράσπιση η απάντηση έδειχνε την ενόχλησή του:
«Με καλέσατε για να δημιουργήσετε πολιτικό θέμα», είπε ο κ. Σημίτης απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων της υπεράσπισης του πρώην υπουργού.
Ο κ. Σημίτης κουνώντας το δάκτυλο και εμφανώς ενοχλημένος απάντησε σε ερώτηση της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου για το αν είχε προσφέρει έργο ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός.
«Θέλετε να πω τη γνώμη μου; Θα την πω. Δεν έχει καμία σημασία τι έργο έκανε, αν έκανε αυτό που καταλογίζουν, κακώς τα έκανε», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν υπέπεσε κάτι μεμπτό στην αντίληψη του απάντησε: «Δεν υπέπεσε αλλά το ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν».
«Δεν ανέχομαι…»
Κάποια στιγμή δε σε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας ο Άκης Τσοχατζόπουλος πλησίασε τον πρώην πρωθυπουργό για να του μιλήσει αλλά εκείνος τον αγνόησε επιδεικτικά και αποχώρησε από την αίθουσα.
«Όπως αποδείχθηκε από τη δίκη σε πρώτο βαθμό στο υπουργείο σου γίνονταν τα μύρια όσα. Αυτά έπρεπε να τα αναφέρεις. Δεν ανέχομαι…».
Με αυτά τα λόγια που είχαν αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο ο κ. Σημίτης έκλεισε την κατάθεση του στο ακροατήριο … Μάλιστα, ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός, ενώ μιλούσε για «συκοφαντίες» , ακολουθούσε από πίσω τον κ. Σημίτη που αποχωρούσε από την αίθουσα!
Η μείωση
Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα επικαλέστηκε μάλιστα και κάτι που πριν από λίγες μέρες επικαλέστηκε και ο Γιάννος Παπαντωνίου για να υπερασπιστεί – εις μάτην σε αυτή τη φάση- τον εαυτό του. Πως δηλαδή ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν ήθελε να μειωθούν οι δαπάνες για την Άμυνα.
«Συγκάλεσα την κυβερνητική επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥΠΟΙΚ(σ.σ Γιάννος Παπαντωνίου) προτάθηκε αναβολή της υλοποίησης νέων εξοπλισμών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρισ. δραχμές. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις 4%. Αποφάσισα πως δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο, αφού έγραφαν «όπλα ή βούτυρο». Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλιπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης». Αυτό άλλωστε αναφέρει και ο Γιάννος Παπαντωνίου στο υπόμνημα που κατέθεσε προ ημερών στους ανακριτές κατά της διαφθοράς.
Προηγουμένως είχε αποδώσει το εξοπλιστικό «πάρτι» στην πίεση που δημιουργήθηκε από την κρίση των Ιμίων, ενώ εξήγησε ότι η απόφαση για αγορές ρωσικών όπλων ελήφθη και για πολιτικούς λόγους.
kontranews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου