Σάββατο, Νοεμβρίου 17, 2018

Σοκαριστικό: Πάνω από 13 δισ. ευρώ οι συνολικές απώλειες σε εννέα μήνες στο ελληνικό Χρηματιστήριο




Τεράστιες είναι είναι πλέον οι απώλειες του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών από τα
υψηλά έτους καθώς από την 1η Φεβρουαρίου όταν ο Γενικός Δείκτης Τιμών βρισκόταν στις 886 μονάδες, η κεφαλαιοποίηση του ΧΑΑ είχε χάσει περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ,μέχρι την συνεδρίαση της 15ης Νοεμβρίου.


Το Χρηματιστήριο αντικατοπτρίζει την δυναμική της οικονομίας, δίνει ένα μέτρο καθώς οι ελληνικές τράπεζες από τα υψηλά του Φεβρουαρίου (λίγους μήνες πριν περάσουν τα stress tests του Μαΐου) βρέθηκαν να χάνουν κοντά 6 δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της έντονης αμφισβήτησης από τρία funds τα οποία σορτάρουν εδώ και δυο χρόνια, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έχουν τα κεφάλαια για να μειώσουν τα "κόκκινα" δάνεια.


Όλα αυτά δίχως ο επόπτης να έχει ζητήσει αυξήσεις κεφαλαίου παρά μόνο ειδικές κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Τότε λοιπόν στα υψηλά έτους του Χρηματιστηρίου, την 1η Φεβρουαρίου 2018, η κεφαλαιοποίηση όλων των 206 εισηγμένων ήταν 59,3 δισεκατομμύρια ευρώ και χθες η συνολική κεφαλαιοποίηση ήταν μόλις 45,9 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha bank, Πειραιώς) έχασαν μέσα σε εννέα μήνες 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ από την κεφαλαιοποίηση τους.

Ειδικότερα, από τα 9,9 δισ. ευρώ που είχαν την 1 Φεβρουαρίου (Alpha Bank 3,2 δισ., Εθνική 3,1 δισ. ευρώ, Eurobank 2 δισ. Πειραιώς 1,6 δισ.) σήμερα την 16η Nοεμβρίου διαθέτουν κεφαλαιοποίηση μόλις 4,3 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου