Τετάρτη, Νοεμβρίου 28, 2018

«Καίει» την κυβέρνηση Σημίτη η γραμματέας Χριστοφοράκου...




Τώρα αξιολογούνται - και αξιοποιούνται - τα κρίσιμα ραντεβού...

Δημήτρης Τερζής

Σημαντικά στοιχεία για επαναλαμβανόμενες επαφές στελεχών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2002-2003 με τον τότε ισχυρό άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο έρχονται στο φως μέσα από τη συμπληρωματική κατάθεση της γραμματέως του τελευταίου, Αικατερίνης Τσακάλου, στις ανακριτικές αρχές.


Η κατάθεση αυτή έγινε πριν από έναν χρόνο και αφορά την έρευνα για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I. Υπενθυμίζεται πως η έρευνα αυτή ξεκίνησε με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, έπειτα από δημοσιεύματα εφημερίδων αναφορικά με τη μαρτυρία του πρώην συμβούλου της εταιρείας όπλων Thales Engineering & Consulting, Μισέλ Ζοσεράν, για το πώς έχασε η εταιρεία του τον διαγωνισμό για το C4I. Ο Γάλλος σύμβουλος είχε κάνει λόγο για χρηματισμό τού τότε πρωθυπουργού και του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, «δείχνοντας» έτσι τους Κώστα Σημίτη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με την κατάθεση της κ. Τσακάλου αλλά και με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ημερολόγιό της στο οποίο κατέγραφε όλες τις συναντήσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου, διαπιστώνεται ότι κατά την περίοδο πριν αλλά και αφού άνοιξαν οι φάκελοι με τις προσφορές των εταιρικών σχημάτων για τον διαγωνισμό, είχαν πυκνώσει οι επαφές του με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα:

2001

Αλλεπάλληλες κλήσεις και συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου με τον Θεόδωρο Τσουκάτο, κατόπιν πρωτοβουλίας είτε του πρώτου είτε του δεύτερου. Σημειώνεται πως στις «6 Νοεμβρίου του 2001 ο Χριστοφοράκος δέχθηκε κλήση από το γραφείο του κ. Σημίτη».

2002

-Στις 14 Οκτωβρίου υπήρξε ραντεβού Χριστοφοράκου-Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μαζί με τον Στίβεν Βάις, τεχνικό σύμβουλο της SAIC.
-Στις 18 και 21 Οκτωβρίου συνάντηση Χριστοφοράκου στο ίδιο υπουργείο με τον γ.γ. Σπύρο Τραυλό.

-Στις 31 Οκτωβρίου είχε κανονιστεί ραντεβού Χριστοφοράκου-Παπαντωνίου.

-Στις 5 Νοεμβρίου καλούν τον Χριστοφοράκο από το γραφείο Παπαντωνίου.

-Στις 15 Νοεμβρίου ο Χριστοφοράκος συνάντησε τον Κώστα Σκανδαλίδη.

-Στις 18 Νοεμβρίου ανοίγουν οι φάκελοι με τις προσφορές για τον διαγωνισμό. Η προσφορά της κοινοπραξίας Thales Raytheon αποδεικνύεται καλύτερη από εκείνη της SAIC Siemens.

-Στις 20 Νοεμβρίου ο Τσουκάτος επικοινωνεί με το γραφείο Χριστοφοράκου και αφήνει μήνυμα ώστε ο τελευταίος να επικοινωνήσει το συντομότερο δυνατό με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Την ίδια μέρα κανονίζεται συνάντηση με τον Σπύρο Τραυλό. Τηλεφωνούν ξανά από το γραφείο Παπαντωνίου. Στο ημερολόγιο της γραμματέως αναγράφονται τα εξής ονόματα: «Κα Πιστώνη Ισμήνη, Τσουκάτος, ιδιαιτ. Χρυσοχοΐδη, συν. το ταχύτερο δυνατό». Να σημειωθεί πως η Ισμήνη Πιστώνη ήταν η γραμματέας του Θεόδωρου Τσουκάτου εκείνη την περίοδο.

-Ολο το διάστημα αυτό στην ατζέντα της γραμματέως και σε διαφορετικές ημερομηνίες υπήρχε επίσης το όνομα «Γείτονας», παραπέμποντας προφανώς στο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

2003

Μέσα στον Φεβρουάριο υπάρχουν 9 επαφές Τσουκάτου-Χριστοφοράκου, ξανά με εκατέρωθεν πρωτοβουλίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη η περίοδος φαίνεται πως είναι η πιο παραγωγική για τη Siemens στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» εκείνης της περιόδου (2 Φεβρ. 2003), σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι:

«Τη θετική συγκυρία των Ολυμπιακών Αγώνων και του ΚΠΣ 3 φαίνεται να αξιοποιεί η Siemens Ελλάδος, η οποία εκτός από την παρουσία στις τηλεπικοινωνίες έχει αναλάβει σημαντικά έργα υποδομών –ηλεκτρομηχανολογικά, ενέργεια, μεταφορές και συγκοινωνίες–, καθώς και ιατρικών συστημάτων [...] Στον τομέα των συγκοινωνιών ανατέθηκε στην εταιρεία η διαχείριση των διαβάσεων του ΟΣΕ, καθώς και αναβαθμίσεις συστημάτων του Αττικού Μετρό, ενώ στον χώρο παροχής υπηρεσιών ανέλαβε νέο συμβόλαιο συντήρησης για τα συστήματα ρύθμισης της κυκλοφορίας των Αθηνών.

Παράλληλα, στον τομέα της βιομηχανίας η εταιρεία προμήθευσε συστήματα αυτοματισμού στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, καθώς και σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Σημαντική, τέλος, ήταν η παρουσία της Siemens στον τομέα της ενέργειας, καθώς η εταιρεία συμμετείχε μαζί με την ΑΒΒ, την Alstom και τη ΔΙΕΚΑΤ στην κοινοπραξία, η οποία ανέλαβε την εγκατάσταση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες [...]

Οπως υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μιχ. Χριστοφοράκος, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να παρουσιάσει αξιοσημείωτη αύξηση τόσο στα κέρδη όσο και στις πωλήσεις της και να συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών καλύτερων εταιρειών Siemens στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό ότι το 2002, μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον και παρά τις επιδράσεις που υπήρξαν στη χώρα μας και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, η Siemens Ελλάδος πέτυχε τους στόχους της συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία».

Αντιλαμβάνεται κανείς από το μέγεθος των έργων και το ύψος των συμβάσεων ότι οι συναντήσεις αυτές είχαν πολλές πτυχές ενδιαφέροντος, με βασική βέβαια αυτή του C4I λόγω του μεγέθους του.

Η κατάθεση Πεζά

Πλην όμως της Αικατερίνης Τσακάλου, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται κλήθηκε εκ νέου να καταθέσει ο Παύλος Πεζάς, ο οποίος κατά την επίμαχη περίοδο ήταν αντιπρόεδρος της Thales. Ο κ. Πεζάς έδωσε τρεις συμπληρωματικές καταθέσεις τον προηγούμενο Νοέμβριο, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα είχε πει και στις αρχικές καταθέσεις του μόλις ξεκίνησε η έρευνα για το σκάνδαλο πριν από μια δεκαετία.



Ο κ. Πεζάς επανέλαβε στην κατάθεσή του πως με βάση τη βαθμολογία που πήρε η εταιρεία του, θα ήταν λογικό να ανατεθεί σε αυτήν το έργο ή έστω να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Thales, επειδή είχαν καταθέσει την πιο συμφέρουσα προσφορά βάσει του προεδρικού διατάγματος με το οποίο διεξαγόταν ο διαγωνισμός. Σημείωσε, δε, πως όταν οι δύο κοινοπραξίες κλήθηκαν να καταθέσουν νέες, πιο οικονομικές προσφορές, εντελώς... συμπτωματικά η προσφορά της SAIC Siemens ήταν ακριβώς η ίδια με το κονδύλι που είχε υπολογίσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για το έργο.

Αξίζει να σημειωθεί η απάντηση του κ. Πεζά στο ερώτημα αν δωροδοκήθηκαν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο τότε ΥΠΕΘΑ Γιάννος Παπαντωνίου και ο Ευάγγελος Μαλέσιος ή αν δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Πεζάς απάντησε πως δεν μπορεί να αποδείξει δωροδοκία, ωστόσο με βάση την κοινή λογική και τις συγκεκριμένες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προμηθειών, δεν θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν οι παραβιάσεις αυτές χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο άλλο κίνητρο. «Εάν αυτό είχε συμβεί στις ΗΠΑ, ολόκληρα υπουργεία θα είχαν μπει στη φυλακή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πεζάς στην κατάθεσή του.

Κατά το ίδιο διάστημα υπήρξαν επαφές του Μιχάλη Χριστοφοράκου και με αρκετά «γαλάζια» στελέχη. Μόνο για το 2003 υπάρχουν περίπου 20 συναντήσεις καταγεγραμμένες στο ημερολόγιο της κ. Τσακάλου, όπου την πρωτοκαθεδρία σε αυτές έχει το επίθετο «Μπακογιάννη», ενώ υπάρχουν και αναφορές στα ονόματα «Μητσοτάκης, Κυριάκος Μητσό, Σαμαράς». Οι επαφές του ισχυρού άνδρα της Siemens με τα «γαλάζια» στελέχη πλήθυναν μόλις η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές και έγινε κυβέρνηση.

Επίθεση εναντίον του βλέπει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Για επίθεση εις βάρος της παράταξης» κάνει λόγο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε σχετική ανακοίνωσή του, με αφορμή τις τελευταίες αποκαλύψεις για το C4I. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιού παρακράτους αποκαλύφθηκαν και θα πέσουν στο κενό. Ο ελληνικός λαός θα τους καταδικάσει όπως και τις άθλιες μεθοδεύσεις τους, που πλήττουν τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου