Ένας στους δύο έλληνες πολίτες δηλώνουν ότι θα ήθελαν περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με την ΕΕ και τον αντίκτυπό της στην καθημερινή τους ζωή για να ψηφίσουν με μεγαλύτερη προθυμία στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Ευρωβαρόμετρο για τη Δημοκρατία και τις εκλογές, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στο ερώτημα «τι θα σας έκανε πιο πρόθυμους να ψηφίσετε σε αυτές τις εκλογές», το 51% των Ελλήνων (έναντι 43% των πολιτών στην ΕΕ), απάντησαν ότι θα ήθελαν να έχουν περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με την ΕΕ και τον αντίκτυπό της στην καθημερινή τους ζωή. Το 47% των Ελλήνων (έναντι 31% στην ΕΕ) απάντησαν ότι θα ήθελαν να υπάρχουν περισσότεροι νέοι σε ηλικία υποψήφιοι.
Εξάλλου, τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις παρεμβάσεις στις ευρωεκλογές. Το 61% των ευρωπαίων πολιτών (έναντι 50% των Ελλήνων) δηλώνει πως ανησυχεί ότι οι εκλογές μπορεί να χειραγωγηθούν μέσω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Το 59% των Ευρωπαίων (έναντι 53% των Ελλήνων) ανησυχεί για τους ξένους παράγοντες και τις εγκληματικές ομάδες που επηρεάζουν τις εκλογές. Το 56% των Ευρωπαίων (έναντι 54% των Ελλήνων) ανησυχεί για νοθεία στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Το 55% των Ευρωπαίων (έναντι 56% των Ελλήνων) ανησυχεί για αγοραπωλησία ψήφων.
Σε ό,τι αφορά γενικότερα μια προεκλογική περίοδο, είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη χρήση του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, το 84% των Ελλήνων (έναντι 73% των ευρωπαίων πολιτών) δηλώνει ότι ανησυχεί για την παραπληροφόρηση και την εσφαλμένη πληροφόρηση στο διαδίκτυο. Επίσης, το 76% των Ελλήνων (έναντι 67% των Ευρωπαίων), ανησυχεί ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που δίνουν στο διαδίκτυοχρησιμοποιούνται για να εξατομικεύσουν τα πολιτικά μηνύματα που βλέπει, υποσκάπτοντας έτσι τον ελεύθερο και δίκαιο ανταγωνισμό ανάμεσα σε όλα τα πολιτικά κόμματα.
Ωστόσο, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι Έλληνες (80%-93%) και οι Ευρωπαίοι (74%-81%), συμφωνούν σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των εν λόγω απειλών:
– Με την εισαγωγή μεγαλύτερης διαφάνειας στις διαδικτυακές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων αναφέροντας με σαφήνεια ποιος είναι πίσω από τις διαδικτυακές διαφημίσεις.
– Με την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλα τα πολιτικά κόμματα, ώστε να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες, για να συναγωνιστούν για την προσοχή των ψηφοφόρων.
– Με την παροχή του δικαιώματος απάντησης στους υποψήφιους ή στα πολιτικά κόμματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
– Με την καθιέρωση της ίδιας σιωπηρής περιόδου διαδικτυακά όπως υπάρχει ήδη για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.
Εξάλλου, στην ερώτηση «πόσο σημαντικό είναι ή θα ήταν για εσάς να διατηρήσετε το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές της χώρας καταγωγής σας, αν ζείτε ή ήταν να ζήσετε σε μια άλλη χώρα της ΕΕ», το 81% των Ελλήνων (έναντι 74% των Ευρωπαίων) απάντησε ότι είναι «σημαντικό».
Τέλος, στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η χώρα μας κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψει τις παρανομίες και τις απάτες στη διάρκεια των εκλογών, είτε πρόκειται για τοπικό είτε για εθνικό, ή για ευρωπαίκό επίπεδο;», το 39% των Ελλήνωνκαι των Ευρωπαίων απάντησε «ναι, σε κάποιο βαθμό» και το 16% των Ελλήνων (έναντι 19% των Ευρωπαίων) απάντησε «ναι, σίγουρα». Το 23% των Ελλήνων (έναντι 21% των Ευρωπαίων) απάντησε «όχι ιδιαίτερα» και το 14% των Ελλήνων(έναντι 10% των Ευρωπαίων) απάντησε «Όχι, καθόλου».
Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη δημοκρατία και τις εκλογές, πραγματοποιήθηκε σε 27.474 άτομα σε 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2014, προσήλθε στις κάλπες το 42% των ευρωπαίων πολιτών.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/ellada/ti-zitoyn-oi-polites-gia-na-psifisoyn-me-megalyteri-prothymia-stis-eyroekloges-pos-apantoyn-ellines-kai-eyropaioi/#ixzz5Y4A8LwJJ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου