Τετάρτη, Δεκεμβρίου 19, 2018

Επιτροπή για την απελευθέρωση του Οτσαλάν...

 
Στη διάθεση της ελληνικής βουλής θα βρεθεί από την Τετάρτη το κείμενο της επιτροπής για την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Στο κείμενο της εν λόγω επιτροπής, η οποία εδρεύει στις...
Βρυξέλλες όπως και το Εθνικό Κογκρέσο του Κουρδιστάν, γίνεται αναλυτικά λόγος για το γιατί θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα ο Κούρδος ηγέτης ο οποίος παραμένει στις τουρκικές φυλακές τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

Το 1998, η Τουρκία απείλησε τη Συρία με πόλεμο, εάν η τελευταία δεν απέλαυνε τον Κούρδο ηγέτη Abdullah Ocalan από τα εδάφη της. Ως αποτέλεσμα, ο Οτσαλάν εγκατέλειψε τη Συρία και ταξίδεψε στην Ευρώπη προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση. Ωστόσο, λόγω της συνεχιζόμενης πίεσης από την Τουρκία, δεν κατέστη δυνατό να βρει καταφύγιο στην Ευρώπη και τελικά βρέθηκε στην Κένυα.

Στις 15 Φεβρουαρίου του 1999, συνελήφθη στην Κένυα από πράκτορες της Τουρκίας σε μυστική επιχείρηση η οποία υποστηρίχτηκε από τη CIA και τη Mossad. Απήχθη και παραδόθηκε στο τουρκικό κράτος. Η σύλληψη του "Νούμερο ένα εχθρού" της Τουρκίας παρουσιάστηκε από την Άγκυρα ως νίκη εναντίον των Κούρδων.

Θεωρήθηκε από τους Κούρδους ως μια "διεθνής συνωμοσία", η οποία αρνιόταν τη νομιμότητα του αγώνα τους για ελευθερία και ισότητα. Κατά συνέπεια, οι Κούρδοι σε όλο τον κόσμο ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για αυτήν την εξωφρενική πράξη διεθνούς συνωμοσίας. Την σύλληψη του Οτσαλάν ακολούθησε μια δικαστική παρωδία κατά την οποία οι Τούρκοι εισαγγελείς προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν ως "τρομοκράτη".

Αντιθέτως, αυτό που το PKK, υπό την ηγεσία του Οτσαλάν, διεξάγει, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως εκστρατεία τρομοκρατίας. Είναι μια ένοπλη σύγκρουση που διεξάγεται σύμφωνα με τις συμβάσεις της Γενεύης του 1949 και τα πρόσθετα πρωτόκολλα του 1977, όπως ορίστηκαν από το Εφετείο του Βελγίου λίγα χρόνια αργότερα.

Επιπλέον, το PKK έγινε το 1995 συμβαλλόμενο μέρος στις Συμβάσεις της Γενεύης και κάλεσε το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας στο Κουρδιστάν προκειμένου να παρακολουθήσουν τις μεθόδους πολέμου και να εξακριβώσουν ότι οι μαχητές του σέβονται απόλυτα τις Συμβάσεις της Γενεύης και τα επιπλέον σχετικά πρωτόκολλα. Η τουρκική κυβέρνηση φοβούμενη ότι θα αποδεικνυόταν το ότι το ΡΚΚ είναι ένα απελευθερωτικό κίνημα δεν επέτρεψε τη διέλευσή τους στο Κουρδιστάν.

Από τότε, οι αντάρτες του PKK αγωνίζονται σύμφωνα με τις αρχές και τους κανονισμούς των συμβάσεων της Γενεύης. Για παράδειγμα, όλοι φορούν στρατιωτικές στολές ώστε να μπορούν εύκολα να εντοπίζονται και να γίνονται στόχοι· όλοι υπόκεινται σε αυστηρή στρατιωτική πειθαρχία και χτυπούν αποκλειστικά και μόνο τουρκικούς στρατιωτικούς στόχους. Παρόλα αυτά, η Τουρκία και οι σύμμαχοί της αγνόησαν πλήρως την πραγματικότητα. Οι δικηγόροι του Οτσαλάν πήγαν την υπόθεσή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να ακυρωθεί η άδικη αυτή δίκη.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε το 2003 ότι η δίκη του Οτσαλάν δεν ήταν δίκαιη, το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη είχε περιοριστεί, η νομική αντιπροσώπευσή του ήταν περιορισμένη και επίσης αντιμετώπιζε απάνθρωπες συνθήκες στη φυλακή. Δυστυχώς ,το δικαστήριο δεν εκπλήρωσε εξ ολοκλήρου το ρόλο του. Ούτε δυστυχώς προσπάθησε να διερευνήσει επαρκώς τις αλήθειες πίσω από την παράνομη απαγωγή του. Αυτή η ανεπαρκής στάση ενθάρρυνε το τουρκικό κράτος να συνεχίσει με τις πολιτικές της απομόνωσης και δεν ασκήθηκε καμία πίεση στην Τουρκία να εμπλακεί σε μια ειρηνευτική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της 20ετούς φυλάκισης του Οτσαλάν, η CPT (Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων) έχει ετοιμάσει αρκετές αναφορές -μετά από ισχυρές μαζικές ενέργειες (απεργίες πείνας, συλλαλητήρια και αιτήσεις) του κουρδικού λαού- στις οποίες καταγγέλλει ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του Οτσαλάν, συμπεριλαμβανομένης της κράτησής του σε απομόνωση. Αυτό, ωστόσο, ποτέ δεν οδήγησε σε κάποιο πρακτικό βήμα...

Διαβάστε αναλυτικότερα εδώ

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου