Τετάρτη, Ιανουαρίου 23, 2019

Τιτλοποιούνται «κόκκινα δάνεια» 30 δις ευρώ για να σωθούν οι Τράπεζες - Απαιτούνται 7,5 δις ευρώ

 
7,5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ ζεστό χρήμα απαιτείται για να διασφαλιστεί η
σταθερότητα και η λειτουργία των συστημικών τραπεζών.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν ανεπίσημα προς το παρόν τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Το ζητούμενο είναι πού θα βρεθούν τα νέα κεφάλαια και τι επιπτώσεις θα έχει στο μετοχικό σχήμα και τις διοικήσεις των τραπεζικών μετόχων.


Κορυφαίο στέλεχος συστημικής τράπεζας αποκάλυψε ότι το σκηνικό που διαμορφώνεται στο τραπεζικό σύστημα είναι θολό εξαιτίας διαφόρων παραγόντων.

1ον) Βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις τραπεζικές μετοχές. Η χθεσινή άνοδος των τραπεζικών μετοχών αποτελεί δυστυχώς μια αναλαμπή πριν συνεχιστούν οι νέες κερδοσκοπικές επιθέσεις.

2ον) Οι κερδοσκόποι βρίσκονται σε απόλυτη αντιστοιχία με τα συμφέροντα ξένων επενδυτικών σχημάτων που επιδιώκουν να αρπάξουν τα κόκκινα δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές. Γι’ αυτό συμβάλουν στα κερδοσκοπικά παιχνίδια, για να πιέσουν τις διοικήσεις των τραπεζών να χαρίσουν στην κυριολεξία δάνεια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

3ον) Οι σημερινοί μέτοχοι των τραπεζών τρέμουν το ενδεχόμενο της ανακεφαλαιοποίησηςγιατί θα χάσουν τα ποσοστά τους καθώς και τη δυνατότητα να ελέγχουν τις διοικήσεις των τραπεζών.

Το οικονομικό επιτελείο για να λύσει τη δύσκολη εξίσωση προχωράει με τη συνεργασία της JP Morgan στην κατάθεση νομοσχεδίου που προβλέπει την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων τριάντα δισεκατομμυρίων ευρώ και στη συνέχεια την έκδοση ομολόγων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Με την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων και την πώληση των ομολόγων οι τράπεζες θα λύσουν το πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης αλλά οι παλιοί μέτοχοι και οι παλιές διοικήσεις θα αποτελέσουν παρελθόν.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα με δεδομένο το τελεσίγραφο της ΕΚΤ για μείωση των κόκκινων δανείων στο 15% για τις συστημικές τράπεζες μέχρι το 2020.

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με στόχο τις τραπεζικές μετοχές θα συνεχιστούν μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα κόκκινα δάνεια και την τιτλοποίηση τους με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα συμφέροντα που παίζονται είναι τεράστια.

Γι’ αυτό οι κερδοσκόποι που σορτάρουν τις τραπεζικές μετοχές διαθέτουν απεριόριστη στήριξη και κεφάλαια τα οποία προέρχονται από ξένα fund τα οποία ενδιαφέρονται να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές τα κόκκινα δάνεια.

Πηγή: Εφημερίδα KONTRA





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου