Πέμπτη, Ιανουαρίου 24, 2019

Προεκλογικό… debate Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή – Τα… κουκιά που βγάζουν πλειοψηφία στη συμφωνία των Πρεσπών




Η υπαναχώρηση της ΝΔ στο θέμα της πρότασης μομφής αναδεικνύει την σημερινή μέρα ως την σημαντικότερη για την συμφωνία των Πρεσπών καθώς εάν οι διαδικασίες κυλήσουν ομαλά τότε σήμερα το βράδυ αναμένεται να περάσει από το κοινοβούλιο.


Στην πραγματικότητα μιλάμε για την μάχη των μαχών καθώς ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους καταθέτοντας τα επιχειρήματα τους μέσα από μια έντονη αντιπαράθεση που θα έχει τα χαρακτηριστικά προεκλογικού debate.

Παρά το γεγονός ότι επισήμως η κυβέρνηση δεν σχολίασε την αλλαγή στάσης της ΝΔ – σύμφωνα πάντα με τις διαρροές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- , κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυβαν την ικανοποίηση τους για την τροπή που πήρε το θέμα αυτό. Όπως έλεγαν μάλιστα η εξέλιξη δείχνει το αδιέξοδο αλλά και την σύγχυση στην οποία βρίσκεται σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς δεν μπορεί να επιλέξει ούτε καν τον τρόπο που θα αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στο θέμα αυτό.

Επεσήμαναν μάλιστα ότι η κατάληξη της ιστορίας δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπαίει ανάμεσα στις διάφορες απόψεις που έχουν τα στελέχη της καθώς οι πληροφορίες λένε ότι η πλευρά Σαμαρά ήταν αυτή που επέμενε για την πρόταση δυσπιστίας αντίθετα με τους πιο μετριοπαθείς του κόμματος που θεωρούσαν εξ αρχής ότι η ΝΔ δεν έπρεπε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση καίγοντας ένα ισχυρό χαρτί.


Οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν ότι έστω και την τελευταία στιγμή η ΝΔ κατάλαβε ότι και με την πρόταση μομφής δεν είχε να κερδίσει τίποτα καθώς και οι ψήφοι δεν τις έβγαιναν και το αποτέλεσμα θα ήταν αβέβαιο δεδομένου ότι μια τόσο χρονοβόρα διαδικασία μόνο θα κούραζε τους πολίτες παρά θα τους έκανε σοφότερους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει σήμερα να αντιστρέψει το κλίμα ανεβάζοντας ιδιαίτερα τους τόνους φτάνοντας τα πράγματα στα άκρα καθώς θα θελήσει να επιβεβαιώσει και εμπράκτως την δήλωση του ότι η ΝΔ θα κάνει ότι μπορεί για να μην περάσει η συμφωνία.
Μετράνε πάνω από 151 ψήφους

Εν τω μεταξύ στην κυβέρνηση εμφανίζονται σίγουροι για τις ψήφους που θα πάρει η συμφωνία των Πρεσπών στην ψηφοφορία καθώς όπως λένε πέρα από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , την θετική τους ψήφο θα δώσουν ο Σπύρος Δανέλλης, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος , ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σύμφωνα με τα όσα έχει πει η ίδια η Κατερίνα Παπακώστα σε κυβερνητικούς παράγοντες και αυτή αναμένεται να ψηφίσει την συμφωνία. Σχολιάζοντας μάλιστα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις πληροφορίες που θέλουν την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη να το σκέπτεται ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο Κώστας Καραμανλής κάνει δήλωση κατά της συμφωνίας λένε ότι εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο η Κατερίνα Παπακώστα θα είχε παραιτηθεί από το αξίωμα της καθώς είναι πολιτικά πολύ έμπειρη για να γνωρίζει ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο να παραμένει στην κυβέρνηση και να καταψηφίζει την συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου