Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2019

Σύγκρουση κορυφής για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άρθρο 16




Σε σύγκρουση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και το άρθρο 16 εξελίχθηκαν οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κλείσει με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί σχεδίου «δεξιάς παρένθεσης» κατά την ομιλία του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τακτικισμούς σε βάρος των θεσμών μετά τις χθεσινές δηλώσεις Κατρούγκαλου που άφηναν να εννοηθεί ενδεχόμενο «μπλόκου» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 32 για την προεδρική εκλογή και που μαζεύτηκαν αμέσως από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό και το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Παιχνίδια με τους θεσμούς» δεν πρόκειται να παίξουμε είπε χαρακτηριστικά, αλλά ούτε και «παιχνίδια παρενθέσεων». «Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και από την πρώτη στιγμή εμείς την αντιμετωπίσαμε ως τέτοια», σημείωσε επίσης, χρεώνοντας ταυτόχρονα, παλινωδίες κι έλλειψη σοβαρότητας στη ΝΔ.

Από την άλλη κάνοντας ουσιαστικά μια ντρίμπλα πέταξε το μπαλάκι στο γήπεδο της ΝΔ καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει αν στηρίζει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει και πάλι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο.

«Εχετε συμφωνήσει με ΚΙΝΑΛ για άλλον ΠτΔ»
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πίσω από την προσπάθεια της ΝΔ να εξασφαλίσει ότι το άρθρο 32 για την εκλογή ΠτΔ θα απαιτεί μόνο 151 βουλευτές, ψηφίζοντας τώρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να συμφωνεί με αυτή, κρύβεται ο σχεδιασμός από κοινού με το ΚΙΝΑΛ - και υπό την προϋπόθεση ότι θα αθροίζουν 151 βουλευτές τουλάχιστον - να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας άλλον και όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο, πιθανότατα είπε στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία από το ΚΙΝΑΛ.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώσει όταν πάρει τον λόγο στη Βουλή, ότι θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020.

«Οι κυβερνήσεις που παίρνουν τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν είναι “κουρελού”, είναι κυβερνήσεις που παίρνουν την εμπιστοσύνη των εκλεγμένων του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουν ορίζοντα τετραετίας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, παιχνίδια δε παίζουμε. Βλέπουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση με θεσμική ευθύνη και όχι με βάση τη τρέχουσα πολιτική συγκυρία».

Σύγκρουση με το σχέδιο Μητσοτάκη
«Στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούμε με τον κ. Μητσοτάκη και το σχέδιο του για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία, και η επιλογή του λαού θα είναι επιλογή βαθιάς ευθύνης», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Και ο ελληνικός λαός, είτε θα δώσει τη δυνατότητα σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη κρίση, που μειώσαμε την ανεργία, που αυξήσαμε το μισθό να συνεχίσουμε τη πορεία προς τα εμπρός, ή θα δώσει την επιλογή στον κ. Μητσοτάκη και στο ΚΙΝΑΛ, δηλαδή στα στελέχη που έβαλαν τη χώρα στη χρεοκοπία, να παλινορθώσουν το σύστημα εξουσίας που γνωρίσαμε. Και ο λαός θα αποφασίσει. Καθαρά και ξάστερα», σημείωσε.

«Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και έστειλε μηνύματα προς τον κ. Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας:

«Όμως να ξέρει και ο κ. Μητσοτάκης αλλά και το ΚΙΝΑΛ, που τον ακολουθεί πιστά, πως ότι και να απεργάζονται σήμερα, όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλουν».

«Τζόγος»
Επίσης, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε πρόταση του κ. Μητσοτάκη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να στηρίξουν ο καθένας τις προτάσεις για την αναθεώρηση του άλλου, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η αναθεωρητική διαδικασία είναι κορυφαία πολιτική διαδικασία και για πρώτη φορά στα χρονικά ποτέ δεν ακούστηκε η πρωτοφανής πρόταση σας πάνω στις υπαρκτές διαφωνίες των πολιτικών δυνάμεων σε διατάξεις του Συντάγματος ο ένας να ψηφίσει τις απόψεις του άλλου, δηλαδή να ψηφίσει αυτό που διαφωνεί».

Πρόσθεσε ότι αυτή η πρόταση έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το γράμμα του νομοθέτη και πως το προτείνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι διαφορές των κομμάτων πάνω σε κρίσιμα ζητήματα δεν είναι τωρινές. «Γνωρίζετε ότι στο άρθρο 16 διαχρονικά αυτό που ονομάζεται προοδευτική παράταξη έχει άλλη άποψη από τη δική σας», είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι «είναι παράδοξο η πρώτη βουλή να λέει "α" και η δεύτερη να λέει "β" και εσείς αντί για συναίνεση να προτείνετε τζόγο».

«Ψηφίστε τα δικά μας, να ψηφίσουμε τα δικά σας»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του, «πέταξε το γάντι» στον κ. Τσίπρα, λέγοντας: «Ψηφίστε όλα τα άρθρα που προτείνουμε εμείς αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε και εμείς αυτά που θέλετε εσείς. Όχι μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη λαική εντολή δεν έχετε λόγο να φοβάστε την πρότασή μας».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Κύριε Τσίπρα, σας είχα καταθέσει πρόταση, ελάτε να ψηφίσουμε η ΝΔ τα άρθρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να κριθούν αναθεωρητέα και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που ζητά η ΝΔ, έτσι ώστε η επόμενη βουλή να προχωρήσει με απλή πλειοψηφία» και επισήμανε πως «όταν ο λαός κληθεί να επιλέξει δεν θα κληθεί μόνο για κυβέρνηση, αλλά και για τα άρθρα».

«Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι προσπαθείτε να κάνετε μια πολιτική διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας σας» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ στη συνέχεια της ομιλίας του επανέλαβε: «Ελάτε να ψηφίσουμε από κοινού όλα τα άρθρα που κρίνετε αναθεωρητέα και θα ψηφίσουμε εμείς τα δικά σας» προσθέτοντας «Αν αυτό σας πέφτει βαρύ μπορώ να επανέλθω με μια ελαφρά συμπυκνωμένη πρόταση. Για εμάς δύο άρθρα είναι τα πιο σημαντικά, διαλέξτε δύο άρθρα και δεσμεύομαι ότι θα τα ψηφίσω αν και εσείς ψηφίσετε τα 16 και 24».

Επίσης, απαντώντας στην δευτερολογία του πρωθυπουργού και στις αιτιάσεις του για την στάση της ΝΔ απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «σας απασχολεί η διαχείριση ήττας, γιατί ασχολείστε με το τι θα κάνει η ΝΔ στην βεβαιότητα ότι θα κερδίσει τις εκλογές; Έχουμε άριστη σχέση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον σέβομαι ιδιαίτερα και θεωρώ ότι εκτελεί άριστα τα καθήκοντά του».

«Πλειοψηφία… τριγύριζα»
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η επιλογή του χρόνου (σ.σ. της συνταγματικής αναθεώρησης) δεν είναι τυχαία. Επιχειρείτε να αλλάξετε την ατζέντα. [...] Το κεκτημένο της διαδικασίας ήταν πάντα συναινετικό. Το πετάτε στη φωτιά του πολιτικού αμοραλισμού» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν δύο διαφορετικές πλειοψηφίες. Η ομάδα των 145 που είναι μειοψηφία και η ομάδα των 151 που είναι ειδικού σκοπού και εναλλάσσονται και επιστρατεύονται για να μετατρέψουν μια μειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλειοψηφία τριγύριζα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιμένετε η παρούσα Βουλή να ορίσει το περιεχόμενο που θα συζητήσει η επόμενη Βουλή. Επιχειρείτε να παραβιάσετε και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος» και τόνισε ότι «η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την αναθεωρητική Βουλή όσον αφορά το περιεχόμενο των διατάξεων».

«Το σύνταγμα είναι ξεκάθαρο για να έχει ο λαός το δικαίωμα να εκφραστεί στις ενδιάμεσες εκλογές και με την ψήφο του να ορίσει τις αλλαγές. Γιατί κ. Τσίπρα αρνείστε αυτό που ρητά λέει το Σύνταγμα;» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε: «Κύριε Τσίπρα, φοβάστε πολύ τη λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές. Έχετε έλλειψη σεβασμού προς τη λαϊκή ετυμηγορία».

Πόλεμος για το άρθρο 16
Αναφερόμενος ειδικά στο άρθρο 16, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «προτείνουμε παρεμβάσεις για την δημόσια παιδεία, ενίσχυση της αυτονομίας των Πανεπιστημίων και δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό την αυστηρή εποπτεία μίας ανεξάρτητης αρχής. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ακόμη στη Βόρειο Κορέα επιτρέπεται. Η δημόσια παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα όπως όμως και το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής. Αν έχουμε ελεύθερη επιλογή στο νηπιαγωγείο και στο σχολείο γιατί να μην έχουμε και στο Πανεπιστήμιο;». Στην δευτερολογία του μάλιστα είπε ότι το μόνο που προστατεύει με την απαγόρευση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων η κυβέρνηση είναι τους ανταγωνιστές της χώρας που διαθέτουν παρόμοια ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου