Το ομόλογο άνοιξε πόρτες στο εξωτερικό
Σημαντική ώθηση στην ευρύτερη αγορά ελληνικών ομολόγων δίνει η επιτυχημένη από κάθε άποψη πρόσφατη έκδοση του πενταετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ανοίγοντας δρόμους και για τις επόμενες εκδόσεις και βελτιώνοντας άμεσα τις αποδόσεις της τελευταίας έκδοσης αλλά και όσων προηγήθηκαν.
Των Άρη Μάρα και Σωτήρη Καψώχα
info@neaselida.news & sotkapsochas@neaselida.news
Ταυτόχρονα όμως ενεργοποιεί και πάλι έπειτα από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα τις διαθέσεις των επιχειρήσεων για προσφυγή στις αγορές και άντληση υγιών επενδυτικών κεφαλαίων.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις διψούν για κεφάλαια, τα οποία δυστυχώς δεν μπορούν να αντλήσουν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς και τα επιτόκια είναι ακόμη απαγορευτικά και τα ποσά που χρειάζονται δεν μπορούν εύκολα να τους τα χορηγήσουν οι προβληματικές μας τράπεζες. Το κόστος δανεισμού των ελληνικών εταιρειών, όπως συμβαίνει και με αυτό της χώρας, εξαρτάται άμεσα και από την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία. Με δείκτη εμπιστοσύνης προς τη χώρα σαφώς ενισχυμένο και βελτιωμένο μετά την έξοδο στις αγορές και την επιτυχή διάθεση του πενταετούς ομολόγου, έχει φυσικά μειώσει και το αντίστοιχο ρίσκο της χώρας διεθνώς, γεγονός που διευκολύνει ξανά, έπειτα από αρκετούς μήνες άπνοιας στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και τράπεζες.
Η έκδοση ομολόγων από ελληνικές επιχειρήσεις -εξαιρουμένων των τραπεζών, που αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση, αλλά περιλαμβάνονται στον γενικότερο σχεδιασμό- μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την ελληνική οικονομία. Αλλά για να μπορέσουν να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια από τις αγορές θα πρέπει να εφαρμόσουν βέλτιστες διεθνείς πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και λογοδοσίας.
Ποιες εταιρείες είναι έτοιμες και ποιες βρίσκονται σε τροχιά μελλοντικών εκδόσεων
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Νέας Σελίδας», η πλέον προετοιμασμένη εταιρεία, η οποία είναι και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, είναι η Αεροπορία Αιγαίου (Aegean Airlines), η οποία έχει εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον (αφορά στη χρηματοδότηση του προγράμματος αγοράς των νέων αεροσκαφών της), αλλά το αρνητικό κλίμα στις αγορές καθυστέρησε τους σχεδιασμούς της.
Η συγκεκριμένη έκδοση θα είναι έτοιμη σε ένα διάστημα περίπου 15 ημερών και το ποσό που θα «ζητήσει» να αντλήσει θα υπερβαίνει -κατά τις πληροφορίες- τα 200 εκατ. ευρώ. Πιθανότατα, μάλιστα, ανάλογα με το ενδιαφέρον και το επιτόκιο, να αντληθούν περισσότερα κεφάλαια, που ενδεχομένως να υπερβούν ακόμα και τα 300 εκατ. ευρώ. Η αεροπορική εταιρεία έχει ήδη συμφωνήσει σε μια επένδυση ύψους 5 δισ. ευρώ για την αγορά έως και 42 νέων αεροσκαφών Airbus A-320neo (μαζί με κινητήρες από την αμερικανική Pratt & Whitney), μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, γεγονός που θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσει καταλυτικά τις διαθέσεις των μεγάλων ξένων επενδυτών, ειδικά τώρα που η ποσοτική χαλάρωση (QE) από την ΕΚΤ αποτελεί παρελθόν, στρέφοντας το ενδιαφέρον σε ελκυστικές ομολογιακές εκδόσεις.
Κοντά στην έκδοση εταιρικού ομολόγου περίπου 500 εκατ. ευρώ βρίσκεται και η ΔΕΗ, που έχει προαναγγείλει την έκδοσή του, τη στιγμή που τα θετικά νέα από την έκδοση αλλά και την αρχική υποδοχή του πενταετούς ομολόγου κατά τις πρώτες μέρες διαπραγμάτευσής του συνηγορούν υπέρ του εγχειρήματός της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες παράλληλες εξελίξεις που αφορούν στον γενικότερο τραπεζικό δανεισμό της: τα τιμολόγια της επιχείρησης και η εν γένει κοινωνική πολιτική που ασκεί σε συνδυασμό με τις πωλήσεις λιγνιτικών της μονάδων.
Μια τρίτη κατηγορία επιχειρήσεων, που θεωρείται βέβαιο από παράγοντες της αγοράς ότι θα αξιοποιήσει μέσα στην άνοιξη το ευνοϊκό κλίμα για εταιρικές εκδόσεις, είναι αυτή των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων, καθώς η εν λόγω αγορά κινείται με έντονους ρυθμούς ανάπτυξης, με δεδομένες τις μέχρι σήμερα μεσοσταθμικές αυξήσεις αγοραπωλησιών ακινήτων, που κινούνται από 10% έως 30% σε ορισμένες περιπτώσεις.
Στον χώρο των τραπεζών τώρα, η Πειραιώς εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον χορό των ομολογιακών εκδόσεων με στόχο περίπου τα 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω τη χρηματοοικονομική της θέση και να ενισχύσει τα κεφάλαιά της σε μια δύσκολη περίοδο για όλο τον κλάδο. Πολύ κοντά σε ομολογιακή έκδοση φέρεται και η Alpha Bank, η οποία έχει να αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις στο σχετικά κοντινό μέλλον και η νέα διοίκησή της φέρεται να προγραμματίζει συγκεκριμένες και στοχευμένες κινήσεις, προκειμένου να αναβαθμίσει την παρουσία της τράπεζας εντός και εκτός της χώρας, ενώ Εθνική Τράπεζα και Eurobank θα ακολουθήσουν μεν, αλλά ακόμα είναι πρόωρο να ειπωθεί κάτι πιο συγκεκριμένο.
Τέλος, υπάρχουν πληροφορίες, που δεν ήταν προς το παρόν δυνατόν να διασταυρωθούν, βάσει των οποίων δύο ακόμα μεγάλες και εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις και τρεις μη εισηγμένες, αλλά ταχέως αναπτυσσόμενες και με σημαντικά μεγέθη και μερίδια στις κλαδικές αγορές όπου δραστηριοποιούνται, μπορεί να αιφνιδιάσουν ευχάριστα την αγορά. Οπως λέγεται, έχουν κάνει ήδη τη σχετική προετοιμασία μέσω ξένων συμβούλων, θεωρώντας βέβαιο ότι οι ομολογιακές εταιρικές εκδόσεις θα έχουν ιδιαίτερα θετική υποδοχή φέτος από τους επενδυτές -ξένους κατά πρώτο λόγο, αλλά και Ελληνες- γιατί οι διοικήσεις τους ήταν βέβαιες για τη σταθεροποίηση του ευνοϊκού κλίματος για την ελληνική οικονομία.
Το μέχρι τώρα κόστος των εταιρικών εκδόσεων
Το κόστος δανεισμού των ελληνικών εταιρειών μέσω έκδοσης ομολόγων δεν ήταν πάντοτε ισορροπημένο. Οι αποδόσεις των ελληνικών εταιρικών ομολόγων στην αρχή είχαν καθοδική πορεία. Η τάση αυτή κράτησε περίπου τρεις μήνες και ανακόπηκε το δεύτερο τρίμηνο, ειδικά τον Μάιο, όταν κορυφώνονταν οι ανησυχίες για την Ιταλία. Την άνοδο πυροδότησαν όμως και οι εξελίξεις σε συγκεκριμένες εγχώριες εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως η γνωστή Folli Follie. Κατά το τρίτο τρίμηνο υπήρξε σχετική σταθεροποίηση και εσχάτως μια μικρή αποκλιμάκωση.
Πάντως, η μεσοσταθμική απόδοση των εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδώσει ελληνικές επιχειρήσεις σε διεθνείς αγορές, όπως καταγράφεται από τον δείκτη εταιρικών ομολόγων της Τράπεζας της Ελλάδος, στις 12 Δεκεμβρίου βρισκόταν στα ίδια επίπεδα με τις αρχές του έτους. Εχει όμως ιδιαίτερη αξία να επισημανθεί ότι τα εταιρικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις σε ευρώ είχαν καλύτερη επίδοση κατά μέσο όρο από εκείνα που έχουν εκδοθεί από άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι η εκδοτική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι αρκετά ενισχυμένη, καθώς μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2018 η ακαθάριστη αξία των τίτλων που έχουν εκδοθεί στις διεθνείς αγορές και στην εγχώρια κεφαλαιαγορά -που λειτουργεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών- ανερχόταν σε κάτι λιγότερο από 9 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του 2018 πραγματοποιήθηκε μια νέα έκδοση διεθνούς ομολόγου αξίας 400 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 2,38%, ενώ στην εγχώρια αγορά εκδόθηκαν τρεις τίτλοι συνολικής αξίας 235 εκατ. ευρώ με μεσοσταθμικό τοκομερίδιο 3,7%.
Τέλος, θυμίζουμε ότι εταιρικά ομόλογα έχουν ήδη εκδώσει με επιτυχία, μεταξύ άλλων, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η Sunlight, μέλος της Olympia Group του Ομίλου Π. Γερμανού, η Coral του Ομίλου Βαρδινογιάννη και η MLS.
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 87 στη «Νέα Σελίδα» την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου