Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2019

Σπίρτζης: Κριτική αλλά χωρίς πρόταση από ΝΔ

Οξεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της στο σχέδιο νόμου που προβλέπει αλλαγές στο σύστημα έκδοσης αδειών οδήγησης άσκησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, κατηγορώντας την πως «υιοθετεί συντεχνιακές απόψεις» που συμβάλλουν στο να διατηρεί το καθεστώς αδιαφάνειας» .

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταφορών, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του κατά τη σημερινή 4η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ανέφερε πως η ΝΔ κάνει κριτική στο σχέδιο νόμου, η οποία και είναι θεμιτή, χωρίς όμως να καταθέτει έστω και μία πρόταση για το πώς θα «εξορθολογήσουμε» το σύστημα της έκδοσης αδειών οδήγησης.

«Το νομοθετικό πλαίσιο που αναθεωρούμε είναι της ΝΔ» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε, «κάνει κριτική και δεν καταθέτει μια πρόταση. Έστω και μια πρόταση, μια, για τα μάτια του κόσμου. Υιοθετεί συντεχνιακές -με την κακώς εννοούμενη ερμηνεία της λέξης- απόψεις, που συμβάλλουν στο να διατηρηθεί το καθεστώς αδιαφάνειας. Για ποιον λόγο; Γιατί όλα έχουν και ερμηνεία. Διότι, προφανώς, δεν θέλει να σπάσει, ως ο κύριος εκπρόσωπος του παλαιοκομματισμού στη χώρα, όλο αυτό το σύστημα που έχει στηθεί χρόνια, από τις νομαρχίες στις Περιφέρειες και μας έχει φέρει εδώ πέρα. … Δεν καταθέτει ούτε μια πρόταση για να προχωρήσουμε σε μια λογική του πώς θα διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, πώς θα αλλάξουμε τα θέματα της οδικής ασφάλειας».

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε πως είναι στη διάθεση όλων των πλευρών για βελτίωση θεμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν μπορούμε, να βελτιώσουμε θέματα με νομοθετικές ή με τροπολογίες» για να προσθέσει «δεν έχουμε κάποιο δογματισμό και γι' αυτό υπάρχουν πάρα πολλές νομοτεχνικές».

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Καραναστάσης επισήμανε τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων αλλά και των φορέων για την αναγκαιότητα μιας νομοθετικής τομής στον τομέα. Και πρόσθεσε «Το ισχύον καθεστώς στο σύστημα της έκδοσης ή ανανέωσης των αδειών οδήγησης παρήκμασε και πλέον παράγει αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά. Στο χώρο ανθεί η διαπλοκή και η διαφθορά, ενώ οι εξετάσεις διεξάγονται με τον ίδιο τρόπο εδώ και δεκαετίες, χωρίς τη χρήση σύγχρονων μέσων και τεχνολογιών, με συνέπεια τα αποτελέσματά τους να είναι αμφίβολης αξιοπιστίας. Πιστεύουμε ότι με τις καινοτομίες που εισάγονται, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων οπτικοακουστικής καταγραφής κάθε σταδίου των δοκιμασιών και με τις κληρώσεις που προβλέπονται στην επιλογή των εξεταστών και τον καθορισμό των ζευγών εξεταστών - εξεταζόμενων θα έχουμε απτά θετικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στον τομέα αυτό».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου