Κυριακή, Μαρτίου 24, 2019

Τέλος ο αλυτρωτισμός από τα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας





Τέλος ο αναθεωρητισμός από τα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας
Αναγνωρίζεται η ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας
«Η ελληνική πλευρά βγήκε κερδισμένη» δηλώνουν πανεπιστημιακοί

Τέλος και τυπικά δίνεται στον αλυτρωτισμό της Βόρειας Μακεδονίας,καθώς και οι τελευταίες αναφορές στην αρχαία Μακεδονία και την αρχαιοελληνική κληρονομία, τις οποίες είχε καπηλευθεί το καθεστώς Γκρουέφσκι, σβήνονται από τα σχολικά βιβλία.

Στο κτίριο της λέσχης των βουλετών της Βόρεια Μακεδονίας, στα Σκόπια η κοινή επιστημονικής επιτροπής των δύο χωρών, μετά από μια δύσκολη αλλά παραγωγική συνεδρίαση, απέσυρε τις ανιστορικές καταγραφές της αρχαίας Μακεδονίας από τα σχολικά βιβλία, τηρώντας και αυτή τη δέσμευση που ανέλαβε η γειτονική χώρα με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως δήλωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης «τα σχολικά βιβλία που θα λάβουν οι μαθητές από τον Σεπτέμβρη, θα είναι απαλλαγμένα από αλυτρωτισμό και αναθεωρητισμό. Η διαδικασία με την οποία έγινε η επιλογή αναδεικνύει τον σεβασμό στην ακαδημαϊκή και ιστορική αλήθεια, στις ιστορικέ πηγέ αλλά και τον σεβασμό και τη φιλία των λαών».

Παράλληλα, o καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΘ Σπυρίδωνας Σφέτας, που συμμετείχε στις ομιλίες, τόνισε πως η ελληνική πλευρά βγήκε κερδισμένη, καθώς πλέον οι αναφορές στην αρχαία Μακεδονία θα είναι στο κεφάλαιο για την αρχαία Ελλάδα.

Οι εργασίες της κοινής επιτροπής θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι έτοιμο στις αρχές του σχολικού έτους 2019-2020.

(Με πληροφορίες από ert3)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου