Σάββατο, Μαρτίου 16, 2019

Η ΝΔ θέλει Παπαδήμο, ή Βενιζέλο...




... στην Προεδρία της Δημοκρατίας...

Δύο πρόσωπα και δύο διαφορετικά σενάρια βρίσκονται πίσω από το πολιτικό πόκερ που έστησε η Νέα Δημοκρατία στην συνταγματική αναθεώρηση για την προεδρική εκλογή. Μια...
εκλογή, η οποία μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι δεδομένο πλέον πως θα αποσυνδεθεί από την διάλυση της Βουλής.

Τα δύο πρόσωπα είναι εκείνα του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ (και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά) Ευάγγελου Βενιζέλου. Και τα δύο σενάρια – που αμφότερα βασίζονται στην βεβαιότητα της ΝΔ ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές – προβλέπουν είτε άμεση τροποποίηση του άρθρου 30 περί προεδρικής εκλογής έτσι ώστε ο Πρόεδρος να εκλεγεί τον επόμενο Ιανουάριο με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων, είτε «πάγωμα» της τρέχουσας διαδικασίας των συνταγματικών αλλαγών και επανεκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης από μηδενική βάση.


Η δεύτερη αυτή εκδοχή είναι μεν η πλέον επιθυμητή στην Πειραιώς, αλλά έχει μια απαραίτητη προϋπόθεση: Να συγκεντρώνουν η ΝΔ μαζί με το ΚΙΝΑΛ στην επόμενη Βουλή 180 έδρες. Σ’ αυτήν την περίπτωση κίνδυνος «δεξιάς παρένθεσης» - κατά την ανάλυση της ΝΔ πάντοτε – δεν θα υφίσταται, η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούν να εκλέξουν από κοινού Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον επόμενο Ιανουάριο με το ισχύον σύνταγμα και χωρίς να υπάρχει απειλή διάλυσης της Βουλής, και στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει από την αρχή και εκ του μηδενός την διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στην βάση της ατζέντας της ΝΔ. Θα χρησιμοποιήσει, δηλαδή, την νέα πλειοψηφία και τους νέους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς για να εντάξει στις αναθεωρητέες διατάξεις και ζητήματα που σήμερα έχουν αποκλειστεί, με πρώτο εκείνο της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ...

πηγη tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου