Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν θέλει εκλογές τον Οκτώβριο




Φόβοι της Πειραιώς για την περίπτωση που η κυβέρνηση ξεπεράσει τον δύσκολο «κάβο» του Μαΐου πως ο πολιτικός χρόνος θα είναι τεράστιος για την αλλαγή του κλίματος

Η επίμονη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα για ταυτόχρονη διεξαγωγή .....των εθνικών εκλογών με τις ευρωεκλογές μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς πίσω από αυτή την άποψη υπάρχει επικοινωνιακή στρατηγική, η οποία εκπορεύεται κυρίως από τις μετρήσεις που έχει στα χέρια της η Πειραιώς.

Του Σωτήρη Σταθόπουλου
stathopoulosotiris@gmail.com

Στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν ότι τη δεδομένη χρονική περίοδο βρίσκονται μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και εργάζονται με βάση το σενάριο του Μαΐου, ξορκίζοντας το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες τον Οκτώβριο.

Εκείνο που ανησυχεί τα «γαλάζια» στελέχη είναι ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση ξεπεράσει τον δύσκολο «κάβο» του Μαΐου, τότε ο πολιτικός χρόνος θα είναι τεράστιος για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος.

Παραδοσιακά, οι ευρωεκλογές δεν χαρακτηρίζονται από τη μαζικότητα των ψηφοφόρων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν την ευρωκάλπη ως κάλπη διαμαρτυρίας και η αποχή σημείωνε υψηλά ποσοστά.



Αυτός είναι και ο βασικός φόβος της ΝΔ, που θέλει να αποφύγει τη χαλαρή ψήφο, η οποία μπορεί να έδινε μεν τη νίκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά τα ποσοστά δεν θα ήταν εκείνα που θα επιθυμούσε η Πειραιώς.

Η ανησυχία αυτή επιβεβαιώνεται και από τα κελεύσματα του προέδρου του κόμματος προς τους ψηφοφόρους για το πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία προκειμένου να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση.

Ωστόσο, μια μικρής εμβέλειας νίκη θα είχε ως αποτέλεσμα την απογοήτευση των ψηφοφόρων, ενώ το κόμμα θα έμπαινε πιθανότατα σε έναν κύκλο εσωστρέφειας λίγο πριν μπουν στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, το ενδεχόμενο στις αυτοδιοικητικές εκλογές να χαθούν περιφέρειες που είχε κερδίσει η ΝΔστις προηγούμενες αναμετρήσεις -κάτι που είναι πιθανό- θα προκαλέσει αντιπαραθέσεις στη βάση του κόμματος για τις επιλογές που έγιναν από την Πειραιώς.
Ανησυχία για τις παροχές και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ενα ακόμη στοιχείο που κάνει τη ΝΔ να ξορκίζει το σενάριο των εκλογών τον Οκτώβριο είναι τα μέτρα στήριξης που αναμένεται να φέρει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη, ενώ οι πολίτες και οι συνταξιούχοι θα αρχίσουν να βλέπουν εμπράκτως βελτίωση στα οικονομικά τους, γεγονός που ενδεχομένως θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την εκλογική τους στάση. Στο τραπέζι επίσης βρίσκεται και η μείωση του αφορολόγητου που θα κληθεί να εφαρμόσει το 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση περάσει τον «κάβο» του Μαΐου, τότε είναι πολύ πιθανό στη ΝΔ να αρχίσουν οι γκρίνιες και οι αντιπαραθέσεις για την αντιπολιτευτική στρατηγική που έχει ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει θέσει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα τα δύο τελευταία χρόνια.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την κόπωση και τη φθορά του κομματικού μηχανισμού αλλά και των υποψηφίων, που θα έχουν κάνει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο χωρίς αντίκρισμα και με τον κίνδυνο να ξεμείνουν από αφήγημα λίγο πριν από τις κάλπες.

Η ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης σημαίνει ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αναγκασμένος να δεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο ως βουλευτής είχε αρνηθεί να ψηφίσει.

Σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη βουλή, αλλά η ΝΔ έχει δεσμευτεί να το αλλάξει.


Θα ξεχαστεί το Σκοπιανό νέος φορέας στα δεξιά

Ενας ακόμη φόβος για την Πειραιώς είναι ότι θα έχουν μειωθεί οι αντιδράσεις που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ένα ζήτημα πάνω στο οποίο έχει ποντάρει επικοινωνιακά η ΝΔ. Οι ψηφοφόροι θα έχουν στείλει το μήνυμα διαμαρτυρίας μέσω των ευρωεκλογών ή και των αυτοδιοικητικών εκλογών, με αποτέλεσμα οκτώ μήνες μετά την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή να έχει «ξεφουσκώσει» το θέμα και η εικόνα στη Μακεδονία να είναι διαφορετική.

Παράλληλα, θα υπάρχει μεγάλος πολιτικός χρόνος προκειμένου να προχωρήσουν οι διεργασίες κομματικών σχεδιασμών που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, ενώ τώρα τα περιθώρια είναι ιδιαιτέρως στενά και η πόλωση που επικρατεί μεγάλη.

Επίσης, είναι νωπή ακόμα η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να επιχειρεί να ρίξει δίχτυα σε πρόσωπα που μετείχαν στις κυβερνήσεις Καραμανλή. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πρέπει να βρει τρόπο να αποφύγει τις διαρροές.
Άγχος και για τον Επίτροπο

Ένα ακόμη ζήτημα που «καίει» τη ΝΔ είναι το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στην περίπτωση που οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν τον Οκτώβριο, τότε η επιλογή για τον Έλληνα Ευρωπαίο Επίτροπο θα γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Στην Πειραιώς επιθυμούν διακαώς να μετακομίσει στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα διεκδικήσει και θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν, σε περίπτωση που ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, εκλεγεί πρόεδρός της.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 91 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου