Τρίτη, Μαρτίου 12, 2019

Η διαβολοβδομάδα του Brexit...




Δεκαοκτώ μέρες πριν από την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και μόλις μία μέρα πριν από την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για την έγκριση ή απόρριψη της...
επικαιροποιημένης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, οι διαβουλεύσεις εντός του κυβερνώντος κόμματος της Τερέζα Μέι αποτυπώνουν πλήρες αδιέξοδο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι κυριακάτικοι «Τimes» περιγράφουν ως «δείπνο σκύλων» τις επαφές που είχε το Σαββατοκύριακο η Βρετανίδα πρωθυπουργός με μέλη του κόμματός της, ενώ ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ, στρατιωτικό αεροπλάνο βρίσκεται σε αναμονή σε περίπτωση που η Τερέζα Μέι αποφασίσει την τελευταία στιγμή να μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός συναντήθηκε το Σάββατο με ομάδα σκληρών αντιευρωπαϊστών του κόμματός της (σ.σ. περίπου 60 βουλευτές), τους οποίους δεν φαίνεται να έπεισε να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας καθώς δεν είναι ικανοποιημένοι από τις διαβεβαιώσεις των Βρυξελλών για το περίφημο backstop, δηλαδή την ασφάλεια ανοιχτών συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Την ίδια ώρα, σημαίνοντα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος προτρέπουν την πρωθυπουργό να αποσύρει την αυριανή ψηφοφορία επειδή εκτιμάται ότι θα ηττηθεί κατά κράτος. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Μέι, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί κανονικά.

Αν η συμφωνία (η οποία καταψηφίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο) απορριφθεί ξανά, τότε οι βουλευτές θα ψηφίσουν πάλι την Τετάρτη για το εάν η χώρα θα αποχωρήσει άτακτα και χωρίς συμφωνία από την Ε.Ε. Εάν κι αυτό το ενδεχόμενο καταψηφιστεί, τότε η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την Πέμπτη με θέμα την καθυστέρηση της αποχώρησης από την Ε.Ε.

«Στην περίπτωση μη θετικής εξέλιξης της ψηφοφορίας αύριο, κανένας δεν γνωρίζει τι θα συμβεί. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι συνολική αβεβαιότητα, που αποτελεί τη μόνη βεβαιότητα», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Βρετανίδα πρωθυπουργός σχολίασε πηγή της Ε.Ε. ως εξής: «Η Μέι έχει καταφέρει να στριμωχθεί από μόνη της στη γωνία• όπως φαίνεται, η αυριανή ψηφοφορία δεν πρόκειται να είναι η τελευταία σημαντική για το θέμα».

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι το Σαββατοκύριακο δεν επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος στις συνομιλίες με τη Βρετανία και εξέφρασαν παράλληλα την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι η Μέι εξακολουθεί να προσπαθεί να εξασφαλίσει παραχωρήσεις ενώ ήδη βρισκόμαστε στο παρά πέντε για το Brexit.

Χθες, πάντως, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις σε τεχνικό επίπεδο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου