Τρίτη, Μαρτίου 05, 2019

Debate Κώστα Ζαχαριάδη, Σάκη Ιωαννίδη και Παναγιώτη Βλάχου, στην πολιτική free press "Η Εφημερίδα"





1 ) Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να εισέλθετε δυναμικά στην πολιτική ζωή της χώρας και ποια ήταν τα κριτήρια της τελικής επιλογής του κόμματος που σήμερα έχετε ενταχθεί ;



Κώστας Ζαχαριάδης, Διευθυντής Κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Βιολόγος-Περιβαλλοντολόγος


Βασικά στοιχεία επιλογής είναι το πως αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα, μέσα σε πιο περιβάλλον έχεις μεγαλώσει, με ποιες αρχές, αξίες και ιδανικά. Σημαντικό είναι επίσης το κίνητρο της προσφοράς, της βελτίωσης της κοινωνικής πραγματικότητας, το να μπορέσεις να συμβάλεις σε ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα σου και τους πολίτες της. Εντάχθηκα στην Νεολαία ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ τον Φλεβάρη του 2003 και το ταξίδι συνεχίζεται…



Σάκης Ιωαννίδης, πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επιχειρηματίας, υποψήφιος Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνων με τη ΝΔ


Είναι αλήθεια πως οι νέοι πλέον αποστρέφονται την πολιτική, χωρίς φυσικά να είναι δικιά τους ευθύνη, αφού το παλιό πολιτικό σύστημα τους εξαπάτησε, τους είπε ψέματα και αδιαφόρησε για τις αγωνίες τους. Όμως τίποτα δεν αλλάζει αν μένουμε απαθείς. Για αυτό και εγώ πήρα την απόφαση να ασχοληθώ. Πρέπει οι νέοι να αναλάβουμε δράση, να μιλήσουμε για όσα μας ενοχλούν, να τα αλλάξουμε, να πάρουμε ρίσκα.

Προσωπικά, ασχολούμαι από μικρός με την πολιτική, έχοντας περάσει από την θέση του       Γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ σε όλη την Ελλάδα. Επέλεξα να συνταχθώ με τη Νέα Δημοκρατία γιατί πιστεύω στην ιδεολογία της. Στο να μπορεί δηλαδή κάθε άνθρωπος να έχει ίσες ευκαιρίες ανεξάρτητα από την καταγωγή του και να μπορεί με τον κόπο του και τον ιδρώτα του να εξελιχθεί.

Παναγιώτης Βλάχος ,  υποψήφιος Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών με το ΚΙΝΑΛ, μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας Γραμματέας Νεοφυούς και Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας

Έζησα από μικρός τη δημιουργία μιας μεγάλης μεσαίας τάξης, την κατασκευή μιας “κοινωνικής σκάλας” που επέτρεψε σε παιδιά από την επαρχία, όπως εγώ, να μεγαλώσουν σχετικά άνετα. Να σπουδάσουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να κοιτάνε ισότιμα στα μάτια τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων και των εύπορων οικογενειών. Αυτή είναι μια σπουδαία κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ και των προοδευτικών δυνάμεων που συντάχθηκαν μαζί του στο πέρασμα του χρόνου. Τώρα που οι ανισότητες διχάζουν την κοινωνία μας και βλέπω νέους που δεν μπορούν να σπουδάσουν εκεί που θέλουν, να δουλεύουν για δύο-τρία ευρώ την ώρα και να συντηρούνται από τη σύνταξη των παππούδων τους, δε μπορώ να κάτσω στην ακρη και να πω “δε βαριέσαι”. Η Κεντροαριστερά ένωνε πάντα τους Έλληνες με δημοκρατικό τρόπο, εξισορροπούσε τις διαφορετικές διεκδικήσεις, έδινε δυνατότητες σε όλους. Γι’ αυτό και πιστεύω στο Κίνημα Αλλαγής και σε αυτό που εκφράζει.

2 ) Θα γνωρίζετε βεβαίως ότι βαδίζουμε προς τη λεγόμενη άνεργη ανάπτυξη. Τι θα προτείνατε αν ήσασταν σε επιτελική θέση προκειμένου να ανατραπεί αυτή η εικόνα; Ποια κίνητρα έχετε στο μυαλό σας για να ξεκινήσει η επιστροφή των επιστημόνων που στη διάρκεια της κρίσης αυγάτισαν και αυγατίζουν τις ξένες οικονομίες ;

Κώστας Ζαχαριάδης, Διευθυντής Κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Βιολόγος-Περιβαλλοντολόγος


Οι κοινωνικοί και οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, βεβαίως έχουμε ακόμα πάρα πολλά να κάνουμε. Σε λίγο καιρό θα είναι ορατή μια καλύτερη καθημερινότητα, έχουμε μείωση της ανεργίας και ένα πιο δυναμικό εργασιακό περιβάλλον. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια δεν περάσαμε από την κόλαση στον παράδεισο, αλλά είμαστε σε σαφώς καλύτερη θέση συνολικά ως κοινωνία και οικονομία από ό,τι πριν δυο ή τρία χρόνια και κυρίως στο επίπεδο της προοπτικής.
Για το brain drain, αναπτύσσουμε συγκεκριμένη στρατηγική για να φέρουμε πίσω τους επιστήμονες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Η στρατηγική αυτή στηρίζεται στην ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, στην απορρόφηση και χρηστή διαχείριση των κοινοτικών πόρων, στη βελτίωση των γραφειοκρατικών μηχανισμών και στην παροχή φορολογικών κινήτρων για νέους επαγγελματίες, επιστήμονες και επιχειρηματίες. Προσπαθούμε να κάνουμε δηλαδή όσα δεν έκανα οι άλλοι τα τελευταία 30 χρόνια. Πορευόμαστε βέβαια σε σκληρές και δύσκολες συνθήκες πράγμα που αναγνωρίζουν ακόμα και οι πιο σκληροπυρηνικοί μας αντίπαλοι.
Μαζί με εκείνους που έφυγαν όμως, πρέπει να φροντίσουμε και όσους έχουν μείνει πίσω. Στόχος μας λοιπόν είναι όλες οι κοινωνικές ομάδες, όλοι οι νέοι, όλο το εργατικό δυναμικό που αυτά χρόνια ζορίστηκε πολύ για να κρατηθεί στα πόδια του, να καταφέρει να έχει καλύτερες συνθήκες εργασίες και πιο ανταποδοτικές ευκαιρίες εργασίας.

Σάκης Ιωαννίδης, πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, μέλος της Κεντρικής  Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επιχειρηματίας, υποψήφιος Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ

Αυτό που συμβαίνει τώρα στην οικονομία ας μην γελιόμαστε δεν είναι ανάπτυξη. Η οικονομία μας βρίσκεται σε κακή κατάσταση με ευθύνη της κυβέρνησης, που έχει διαμορφώσει ένα ασφυκτικό επιχειρηματικό περιβάλλον, με εργαζόμενους και επιχειρήσεις να πιέζονται.

Για να μπει η οικονομία μας σε αναπτυξιακή τροχιά, χρειάζονται τομές στην οικονομία και το κράτος. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για τις επιχειρήσεις, όπως η μείωση των φόρων και των εισφορών, αλλά και επιπλέον κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις. Παράλληλα ως χώρα πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά και να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες, να μειώσουμε την γραφειοκρατία, να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα σταθερό και ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Παναγιώτης Βλάχος ,  υποψήφιος Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών με το ΚΙΝΑΛ, μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας Γραμματέας Νεοφυούς και Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας

Οι γονείς και οι παππούδες μας έζησαν σε έναν κόσμο, που όποιος δούλευε έβγαζε χρήματα. Σήμερα μπορεί να κάνεις δύο δουλειές και να μην φτάνουν να ζήσεις καλά. Μια γενιά μεγαλώνει χωρίς σχέδια, αποταμίευση, όρεξη να κάνει οικογένεια ή δυνατότητα να αγοράσει ένα σπίτι. Όμως λεφτά υπάρχουν εκεί έξω, συσσωρεύονται σε λίγους, που δεν τα επανεπενδύουν στις επιχειρήσεις τους, τα μοιράζονται μεταξύ τους η τα βγάζουν έξω από τις χώρες τους, εισάγουν νέες τεχνολογίες που κάνουν την εργασία πιο φτηνή. Πρέπει να επιμείνουμε στην προοδευτική φορολογία σε συνδυασμό με κίνητρα στους επιχειρηματίες να προσλάβουν. Εμείς λέμε ότι για κάθε 100 ευρώ που θα πληρώνει η επιχείρηση σε αυτόν που θα προσλαμβάνει, θα γλιτώνει 150 ευρώ φόρους. Λέμε ότι κανείς νέος που ξεκινά επιχείρηση δεν θα πληρώνει φόρους και εισφορές τα τρία πρώτα χρόνια. Και τους λέμε ότι καμία πρόσληψη στο Δημόσιο δεν θα γίνεται αν δεν την εγκρίνει το ΑΣΕΠ. Άρα εργασία-επιχειρηματικότητα-αξιοκρατία. Έτσι θα στείλουμε μήνυμα στις 400.000 που έφυγαν ότι εδώ κάτι γίνεται.


3) Πώς φαντάζεστε τα πανεπιστήμια μας, με τους φοιτητές σε αδιέξοδο και τους καθηγητές με χαμηλούς μισθούς; Θα επισπεύδατε την άμεση σύνδεση του πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις ή θα αφεθείτε στον κρατισμό ; Και επί τη ευκαιρία πώς βλέπετε να βελτιώνεται η σημερινή εικόνα των πανεπιστημίων με το άσυλο, τις καταλήψεις, τη συγκλονιστική διακίνηση ναρκωτικών ;

Κώστας Ζαχαριάδης, Διευθυντής Κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Βιολόγος- Περιβαλλοντολόγος

Δεν πιστεύω ότι το πραγματικό ερώτημα για την παιδεία είναι αγορά ή κρατισμός, Θα το έβαζα διαφορετικά κοντά στις αρχές που συγκρότησε το πανεπιστήμιο ως δομή και θεσμό για να υπηρετήσει τις επιστήμες και την κοινωνία. Αυτό πρέπει να απαντήσουμε.
Μου περιγράφετε μια ζοφερή κατάσταση που εν πολλοίς δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Σαφώς και έχουμε πολλά προβλήματα, αλλά έχουν γίνει και γίνονται θετικά βήματα που αφήνουν σταδιακά αποτύπωμα στην καθημερινότητα.
Στόχος μας είναι πρωτίστως η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, η ενδυνάμωση του δημοσίου πανεπιστημίου, η καταπολέμηση των ποικίλων προβλημάτων, η εξωστρέφεια και ο διεθνής προσανατολισμός του στη γνώση. Συγκεκριμένα για την καταπολέμηση της εμπορίας ναρκωτικών στους γύρω χώρους κάποιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, χρειάζεται συντονισμένη δράση και με τις αρμόδιες αρχές και την παρέμβαση της αστυνομίας. Το άσυλο είναι για πλημεληματικού χαρακτήρα παραπτώματα όχι για κακουργήματα.

Σάκης Ιωαννίδης, πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, μέλος της Κεντρικής  Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επιχειρηματίας, υποψήφιος Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνων με τη ΝΔ

Η κατάσταση των Πανεπιστημίων μας αυτή την στιγμή είναι πραγματικά κακή και αυτό οφείλεται κυρίως στην ανοχή της κυβέρνησης προς τις περιθωριακές ομάδες και τους μπαχαλάκηδες που τα λυμαίνονται.

Όταν ήμουν Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ είχα καταθέσει μια πρόταση Παιδείας που μιλούσε ξεκάθαρα για κατάργηση του ασύλου, εκσυγχρονισμό των Πανεπιστημίων μας στην βάση των Ευρωπαϊκών και την σύνδεση τους με την αγορά εργασίας.

Η άμεση κατάργηση του ασύλου με την παράλληλη ίδρυση σώματος φύλαξης των Πανεπιστημιακών χώρων θα επαναφέρει το αίσθημα ασφαλείας στην Πανεπιστημιακή κοινότητα. Ακόμη, για να μην μένουν οι φοιτητές σε στείρες γνώσεις, είναι αναγκαία η σύνδεση των Πανεπιστημίων μας με την αγορά εργασίας, όπως οι από κοινού έρευνες με εταιρίες, η πρακτική άσκηση φοιτητών σε αυτές και η ενημέρωση των φοιτητών για τις απαιτήσεις τις αγορές από στελέχη τους.

Παναγιώτης Βλάχος ,  υποψήφιος Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών με το ΚΙΝΑΛ, μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας Γραμματέας Νεοφυούς και Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας

Είναι υποκριτικό να μιλάμε για το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, όταν πρακτικά ‘γονατίζει’ τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης. Θέλουμε μια γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου και ταυτόχρονα να επιτρέψουμε τη λειτουργία μη κρατικών, ώστε να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο θα συγκεντρώσει τους καλύτερους φοιτητές, προγράμματα, καθηγητές, πόρους. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα δωσουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουν κέντρα διασύνδεσης με ιδρύματα και επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτούν την έρευνα, θα δημιουργούν spin-offs, θα παράγουν πατέντες. Οι Ισπανοί σοσιαλιστές με τους Podemos αύξησαν εντυπωσιακά τις δημόσιες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη. Η Ιρλανδία πρόσφερε στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της Google ευνοϊκή φορολογία για να εγκατασταθεί εκεί, άρα γιατί να μην κάνουμε κάτι αντίστοιχο; Δεν μας λείπει τίποτα. Αν αφήσουμε το πανεπιστήμιο να ανθίσει, με χρήματα, καλούς καθηγητές, πόρους και υποδομές, η ανομία σταδιακά θα εξαφανιστεί.


4) Ένα από τα πιεστικότερα προβλήματα της χώρας είναι η υπογεννητικότητα, μια κατάσταση που ασχέτως με τη γενεσιουργό αιτία συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού. Τι θα μπορούσατε να σκεφθείτε και να προτείνετε ως ένας νέος άνθρωπος που ενδεχομένως δεν καταφέρετε ποτέ να πάρετε σύνταξη ;


Κώστας Ζαχαριάδης, Διευθυντής Κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Βιολόγος- Περιβαλλοντολόγος


Για να είναι βιώσιμο ένα ασφαλιστικό σύστημα απαιτείται μια σειρά πολιτικών και μια σειρά πραγμάτων. Είναι μια δύσκολη «εξίσωση» στην οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα θαλάσσωσαν, για να είμαι επιεικής. Εμείς αποκαταστήσαμε την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και θα πάρουμε φυσικά σύνταξη.
Για το μείζον θέμα του δημογραφικού, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο και στις κοινωνικές πολιτικές που αναπτύσσονται στο ζήτημα αυτό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βασικοί πυλώνες δράσεις που συνδέονται άμεσα με το δημογραφικό είναι η ισότητα των φύλων, η αναγνώριση και ισότιμη αντιμετώπιση των νέων μορφών οικογένειας και συμβίωσης, η τοποθέτηση των παιδιών στο επίκεντρο των πολιτικών, η εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής/ εργασίας και φροντίδας, μεταξύ άλλων.
Για όλα τα παραπάνω απαιτείται διατομεακος συντονισμός από πολλούς φορείς. Τα αποτελέσματα της δουλειάς που κάνουμε θα φανούν μεσοπρόθεσμα, καθώς χρειάζεται χρόνος για να έχουμε μετρήσιμα, θετικά αποτελέσματα, που θα αποτυπωθούν σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας και των κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών.

Σάκης Ιωαννίδης, πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, μέλος της Κεντρικής  Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επιχειρηματίας, υποψήφιος Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνων με τη ΝΔ


Ένα παράπονο των ανθρώπων που έχουν βγει στη σύνταξη ή ετοιμάζονται να βγουν είναι ότι παρότι για πολλά χρόνια πληρώνουν εισφορές, η σύνταξη που τελικώς λαμβάνουν δεν ανταποκρίνεται σε αυτές. Την ίδια ώρα, οι νέοι άνθρωποι, οι άνθρωποι της γενιάς μου, δεν θεωρούν αυτονόητο το ότι κάποια στιγμή θα πάρουν σύνταξη. Είναι λοιπόν ανάγκη να γίνει μια μεγάλη και δίκαιη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα.


Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος που θα εφαρμόσει μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.Πρόκειται για ένα σύστημα τριών πυλώνων, όπως στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, που θα συνδυάζει τον πρώτο πυλώνα (την εθνική σύνταξη και την αναλογική με βάση τις εισφορές στον “κοινό κουμπαρά”) με τον δεύτερο που είναι οι εισφορές των εργαζομένων σε έναν “ατομικό κουμπαρά” και έναν τρίτο, εθελοντικό.

Όμως, το δημογραφικό πρόβλημα, σίγουρα κάνει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό ανώφελη, αφού δεν θα είναι βιώσιμο.

Το δημογραφικό όμως είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα για το μέλλον της χώρας μας, που είναι όμως άρρηκτα συνδεδεμένο και με την οικονομία. Πως θα μπορέσουν οι νέοι να κάνουν οικογένειες όταν παίρνουν χαμηλούς μισθούς; Όταν δηλαδή δεν έχουν χρήματα για να εξασφαλίσουν τις οικογένειες και τα παιδιά τους;

Ήδη ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει την επιχορήγηση ενός ποσού της τάξης των 2 χιλιάδων ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Σίγουρα όμως δεν πρέπει να σταματήσουμε εκεί, αλλά να προσφέρουμε επιπλέον κίνητρα στους νέους ανθρώπους για την δημιουργία οικογενειών, όπως η μείωση του αφορολογήτου για τα νέα ζευγάρια, η επαναφορά του επιδόματος των τριτέκνων, η στήριξη των εργαζομένων γονέων και κυρίως των γυναικών, η εξασφάλιση ότι κανένα παιδί δεν θα βρεθεί εκτός παιδικού σταθμού, η επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και η σταδιακή εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αλλαγής.


Παναγιώτης Βλάχος ,  υποψήφιος Βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών με το ΚΙΝΑΛ, μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας Γραμματέας Νεοφυούς και Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας

Σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες, ο πληθυσμός γερνά. Σε άλλες επειδή οι άνθρωποι έχουν επιλογές και δεν δεσμεύονται από το παλιό μοντέλο ζωής, σε άλλες γιατί το παιδί και όλες οι ανάγκες γύρω από αυτό, κοστίζουν πολλά. Στην Ελλάδα μένουν παιδιά έξω από δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ τα σχολικά ωράρια δεν βοηθούν τους εργαζόμενους γονείς. Για να μη μιλήσουμε για το κόστος κύησης, γέννας, τη φορολογία, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μητέρες, άνεργες και εργαζόμενες. Έγινε μια απόπειρα αλλαγής στο Ασφαλιστικό, αλλά ήταν δειλή και σε λίγο ξεπερασμένη. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ακριβό σύστημα που λέει στους νέους “μην πληρώνεται παιδιά, δεν θα δείτε σύνταξη ούτε στη Δευτέρα Παρουσία”.  Μόνη μας σωτηρία είναι να μεγαλώσει η πίτα, δηλαδή να δημιουργήσουμε καλές δουλειές, με καλούς μισθούς, να αυξηθούν οι εισφορές στα ταμεία, άρα και το επίπεδο των κοινωνικών υπηρεσιών. Πώς θα το πετύχουμε; Μόνο αν ρίξουμε τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που μας κρατούν στη στασιμο-ανάπτυξη και στη μιζέρια, για να μεταφέρουμε χρήματα σε επενδυσεις, παιδεία, υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου