Σάββατο, Ιουνίου 15, 2019

Γαλάζιες σημαίες: Είναι αυτές όντως οι καλύτερες παραλίες;...




Mεγάλο μπέρδεμα δημιουργείται κάθε χρόνο με τις «Γαλάζιες Σημαίες». Συνήθως η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) που χειρίζεται το...
διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» εκδίδει μια λίστα με παραλίες ενώ λίγο μετά έρχεται κάποιος άλλος φορέας, συνήθως το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), που τις αμφισβητεί.

Σύγχυση υπάρχει και σχετικά με το τι σημαίνει ότι μια παραλία παίρνει «Γαλάζια Σημαία» αλλά και γιατί οι παραλίες με «Γαλάζιες Σημαίες» είναι πάντα οι οργανωμένες δημοτικές και ξενοδοχειακές πλαζ και όχι οι παραλίες ελεύθερης πρόσβασης (χωρίς ξαπλώστρες κ.λπ.).

Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι η «Γαλάζια Σημαία» έχει να κάνει με την καθαρότητα των υδάτων, κάτι που δεν ισχύει – ή τουλάχιστον δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό. Προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο μιλήσαμε με τον κ. Νίκο Πέτρου, πρόεδρο της ΕΕΠΦ ο οποίος τόνισε ότι: «Οι Γαλάζιες σημαίες δεν είναι πρόγραμμα για τα νερά, αλλά ένα πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος με δύο στόχους: τη συνετή αειφορική διαχείριση του παράκτιου χώρου, τόσο στη βραβευόμενη ακτή όσο και γύρω από αυτήν, και τη βελτίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης επισκεπτών, προσωπικού και τοπικής κοινωνίας μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση. Μια ακτή, ωστόσο, για να είναι υποψήφια για «Γαλάζια Σημαία» πρέπει να υποβάλει ιστορικό τουλάχιστον 20 δειγματοληψιών που επιβεβαιώνουν την εξαιρετική ποιότητα νερών σε βάθος χρόνου».

Συνολικά 33 είναι τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη) ώστε να μπορέσει μια παραλία να λάβει τη σημαία και τα οποία έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια των λουόμενων και των επισκεπτών, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η χώρα μας κατέκτησε για ακόμη μία χρονιά υψηλή θέση στο διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε 47 χώρες κατέλαβε τη 2η θέση παγκοσμίως (1η ήταν και πάλι η Ισπανία), οπότε για φέτος στην Ελλάδα κυματίζουν γαλάζιες σημαίες σε 515 ακτές, 15 μαρίνες και τέσσερα σκάφη αειφόρου τουρισμού. Και κάπου εδώ έρχεται η αμφισβήτηση. Πριν από λίγες μέρες, σε δημοσίευμα του iefimerida, ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, Χημικός – Γεωλόγος, κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι: «18 παραλίες από αυτές που πήραν το 2019 τη λεγόμενη "Γαλάζια Σημαία", σύμφωνα με τις δικές μας δειγματοληψίες, είναι ακατάλληλες για κολύμβηση.

Είμαι βέβαιος, δυστυχώς, πως όταν θα έχουμε τα τελικά στοιχεία στα χέρια μας θα ανέβει σημαντικά ο αριθμός των ακατάλληλων παραλιών που πήραν "Γαλάζια Σημαία"». Σημειωτέων ότι το ΠΑΚΟΕ αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των φετινών αναλύσεων από τα νερά των ελληνικών ακτών την Τετάρτη 19 Ιουνίου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της lifo.gr εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου