Τετάρτη, Ιουνίου 19, 2019

Μυστικά ραντεβού στη FIFA για να αφαιρέσουν το Μουντιάλ από το Κατάρ – Δηλώνει αθώος ο Πλατινί (video)





Στον «αέρα» το Μουντιάλ στο Κατάρ – Δεν έχουν τελειωμό τα σκάνδαλα γύρω από τη διοργάνωση
Η σύλληψη του Πλατινί έχει «τρομοκρατήσει» τη FIFA – Φήμες για «μυστικά ραντεβού» στην Παγκόσμια Ομοσπονδία
«Δεν συνελήφθη αλλά εξετάζεται ως μάρτυρας ο Πλατινί», λένε, πάντως, οι δικηγόροι του πρώην προέδρου της UEFA

Η σύλληψη του Μισέλ Πλατινί φαίνεται πως είναι η κορυφή του… παγόβουνου των φαινόμενων διαφθοράς που ταλανίζουν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, αφού σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων η FIFA εξετάζει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει του Μουντιάλ του 2022 από το Κατάρ. «Δεν συνελήφθη αλλά εξετάζεται ως μάρτυρας ο Πλατινί», λένε, πάντως, οι δικηγόροι του πρώην προέδρου της UEFA.

Την ίδια ώρα, ο Μισέλ Πλατινί ανακρίνεται, πάντως, επί ώρες στη Ναντέρ, προάστιο του δυτικού Παρισιού, μετά τη σύλληψή του από τη γαλλική αστυνομία στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για διαφθορά σχετικά με την ψήφο που έδωσε υπέρ της ανάληψης από το Κατάρ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και και δηλώνει αθώος κατά την πολύωρη ανάκριση. Τις προσεχείς ώρες, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του, ο Πλατινί είτε θα αφεθεί ελεύθερος, είτε επισήμως θα του απαγγελθούν κατηγορίες.

Η σύλληψη του Μισέλ Πλατινί έχει επιφέρει τεράστιες μετασεισμικές δονήσεις, με τον πρώην πρόεδρο της UEFA να κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε από το Εμιράτο του Κατάρ προκειμένου να βοηθήσει στην ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.
Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο «TNT», εδώ και λίγο καιρό υπάρχουν μυστικές συσκέψεις ανάμεσα σε μέλη της FIFA, που υπό το βάρος των τελευταίων σκανδάλων εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν την διοργάνωση από το Κατάρ.
Προς το παρόν εξετάζονται οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις, ενώ από ανώνυμες πηγές που πρόσκεινται στην FIFA τονίζεται πως το θέμα είναι υπαρκτό, αλλά αρκετά περίπλοκο, αφού έρχεται σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Κατάρ που έχει επενδύσει τεράστια ποσά, αλλά και με τους βασικούς χορηγούς της διοργάνωσης που είναι αντίθετοι σε αυτό το ενδεχόμενο.
Να αναφέρουμε ότι και στο παρελθόν είχε κυκλοφορήσει παρόμοια σενάρια, με τη FIFA να κάνει… πίσω σε σχέδιο για Μουντιάλ με 48 ομάδες στο Κατάρ. Πολλά έχουν γραφτεί και για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των χιλιάδων μεταναστών, με τους διοργανωτές να τα διαψεύδουν.
Όπως είπαμε, ο Μισέλ Πλατινί ανακρίνεται επί ώρες στη Ναντέρ, προάστιο του δυτικού Παρισιού, μετά τη σύλληψή του από τη γαλλική αστυνομία στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για διαφθορά σχετικά με την ψήφο που έδωσε υπέρ της ανάληψης από το Κατάρ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Ο πρώην πρόεδρος της UEFA βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις γαλλικές αρχές για διαφθορά.
Να τονίσουμε ότι υπό κράτηση τέθηκε ήδη η Σοφί Ντιόν, πρώην σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού του πρώην Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ενώ ανακρίθηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, και ο πρώην γενικός γραμματέας της γαλλικής προεδρίας Κλοντ Γκεν.
Οι γάλλοι οικονομικοί εισαγγελείς που διερευνούν τη διαδικασία ψηφοφορίας των Μουντιάλ του 2018 και του 2022, ενώ προηγουμένως είχαν ανακρίνει και τον πρώην πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ. Οι υπηρεσίες καταπολέμησης διαφθοράς της Γαλλίας άνοιξαν φάκελο διερευνώντας το ενδεχόμενο διαφθοράς, την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης και επίσης αν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, με την επιρροή τους επωφελήθηκαν από την ανάληψη των δύο διοργανώσεων από τη Ρωσία και το Κατάρ, αντιστοίχως.
Να θυμίσουμε ότι παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και της FIFA για τις μεθόδους που ακολούθησε το Κατάρ προκειμένου να πάει η διοργάνωση για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή κερδίζοντας το 2010 σε ψηφοφορία τις Αυστραλία, Ν. Κορέα, Ιαπωνία και κυρίως τις ΗΠΑ που ήταν το φαβορί.
Σύμφωνα με δήλωση των δικηγόρων του Μισέλ Πλατινί, ο πρώην σπουδαίος άσος της μπάλας «δεν συνελήφθη αλλά εξετάζεται ως μάρτυρας». «Ο Πλατινί παραμένει ήρεμος και απαντά σε όλες τις ερωτήσεις δίνοντας τις σχετικές χρήσιμες εξηγήσεις, συμπεριλαμβανομένων κι όσων αφορούν την ανάληψη του Euro 2016 από τη Γαλλία», αναφέρεται στη σχετική δήλωση και σημειώνεται: «Ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και δεν έχει να κρύψει κάτι. Όλοι οι ισχυρισμοί που τον αφορούν δεν σχετίζονται με τον ίδιο και είναι απολύτως αισιόδοξος για τη συνέχεια».
Βλέπετε, ότι ο Μισέλ Πλατινί είχε κατηγορηθεί και πριν από μερικά χρόνια, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, καθώς δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει ποσό 1,7 εκατ. ευρώ, που βρέθηκε σε λογαριασμό του. Είχε προηγηθεί έφοδος της αστυνομίας στα γραφεία της FIFA. Τότε ο ίδιος είχε καταγγείλει τη FIFA για δυσφήμησή του.  
Ο πρώην πρόεδρος της UEFA και μεγάλη δόξα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου καταδικάστηκε μετά από εσωτερική έρευνα της FIFA για κατάχρηση εξουσίας, απιστία και σύγκρουση συμφερόντων.
Αρχικά του επιβλήθηκε από την επιτροπή δεοντολογίας ποινή οκταετούς αποκλεισμού, η οποία μειώθηκε στα τέσσερα χρόνια από το CAS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου