Η ΔΕΗ δεν μπορεί να περιμένει. Ο πρωθυπουργός κάλεσε χθες (09.07.2019) στο Μέγαρο Μαξίμου τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και από κοινού συμφώνησαν στον οδικό άξονα για την επόμενη ημέρα της Επιχείρησης και των εργαζομένων.
Το σχέδιο που συμφωνήθηκε θα τεθεί σε άμεση λειτουργία, ενώ στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν επαφές και με τους δανειστές, έτσι ώστε να συμφωνήσουν και αυτοί και ως εκ τούτου να πάει η όποια πρόταση σε υλοποίηση χωρίς αναταράξεις.
Σε πρώτη φάση θα τρέξει ένα πρόγραμμα –εξπρές που θα δίνει ανάσα στην ΔΕΗ και θα εξυγιαίνει την Επιχείρηση και σε δεύτερη φάσηθα γίνει προσπάθεια προσέλκυσης στρατηγικούεπενδυτή, αφού αυτή φαίνεται να είναι η λύση που προκρίνεται. Αυτή με λίγα λόγια που είχε περιγράψει και ο απερχόμενος διοικητής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σε πρόσφατη ομιλία του στην διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. Αντικαταστάτης του σημερινού προέδρου της ΔΕΗ έχει βρεθεί και σύντομα θα τρέξουν οι διαδικασίες.
Εκείνο που θα επιχειρηθεί σε πρώτη φάση είναι να αποφευχθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της Επιχείρησης, αλλά είναιεξαιρετικά αμφίβολο εάν αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αφού οι ανάγκες για ρευστότητα είναι άκρως επιτακτικές.
Οι προσπάθειες αρχικά θα επικεντρωθούν στους εξής άξονες:
Τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, κίνηση από την οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει ακόμη και 400-500 εκατ. ευρώ ως το φθινόπωρο.
Είσπραξη 200 ακόμη εκατ. από αποζημιώσεις που δικαιούται η επιχείρηση για παλαιές Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, τις οποίες αναγνώρισε πρόσφατα η ΡΑΕ.
Κυνήγι για είσπραξη οφειλών υπό την απειλή διακοπών από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Μείωσης του μισθολογικού κόστους της ΔΕΗ, είτε μέσω αποχωρήσεωνεργαζόμενων που έχουν ήδη θεμελιώσει τα όρια ηλικίας, προγράμματα παροχής κινήτρων σε μέρος του προσωπικού (εθελούσια).
Παραχωρήσεις υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες, οι οποίες θα συνοδευτούν από τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές
Μακροχρόνια μίσθωση μικτών πακέτων μονάδων σε ιδιώτες, που θα τις εκμεταλλεύονται, με αντάλλαγμα να καταβάλλουν στην επιχείρηση ένα ετήσιο μίσθωμα.
Και στο βάθος στρατηγικός επενδυτής
Στο τέλος όλης αυτής της διαδρομής εξυγίανσης, που εκτιμάται ότι θα πάρει χρόνο, θα μπει σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου που προβλέπει τηνπώληση ενός ποσοστού της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή, προκειμένου αυτή να βρει την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια για να παίξει ένα ευρύτερο ρόλο στη ευρύτερη περιοχή.
Το έχει παραδεχθεί κατ’ επανάληψη, ο νέος υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας το σενάριο ως εξαιρετικά δύσκολο, όταν η επιχείρηση βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. «Δεν υπάρχει στον ορίζοντα στρατηγικός επενδυτής και δεν υπάρχει γιατί η εταιρεία έχει απαξιωθεί και δεν υπάρχει ενδιαφέρον, οπότε όσοι φοβούνται για ιδιωτικοποίηση ας μην ανησυχούν», έχει αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση των λιγνιτικών μονάδων για τις οποίες δεν υπήρξε ενδιαφέρον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου