Τρίτη, Ιουλίου 23, 2019

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Ντύθηκε»… Ρουπακιάς ο Τσακανίκας!




Απολογήθηκε στην δίκη της Χρυσής Αυγής ο ταμίας της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, την περίοδο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Τσακανίκας. Υπερασπίστηκε το κόμμα και τόνισε πως για "καραγκιοζιλίκια" από τα 20 του, είναι πια κατηγορούμενος για δολοφονία. Το μοιραίο βράδυ, οι συνομιλίες με τον Λαγό και οι επίμονες ερωτήσεις της έδρας. Όλα όσα είπε στην απολογία του.



«Έχουν περάσει τόσα χρόνια. Έχω βρεθεί κατηγορούμενος. Τα τελευταία χρόνια έχω λοιδορηθεί για ένα πράγμα που δεν έχω καμία σχέση. Έχω καταστραφεί από τα καραγκιοζιλίκια, με τα οποία γελάγαμε. Για αυτά τα καραγκιοζιλίκια στα 20 με έφεραν κατηγορούμενο για δολοφονία. Ήταν νεανική ανωριμότητα. Θέλω να τελειώσει αυτή η ιστορία, για να συνεχίσω τη ζωή μου». Με αυτά τα λόγια ο ταμίας της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, την περίοδο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Τσακανίκας, απάντησε στις συνεχείς ερωτήσεις της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Μαρίας Λεπενιώτη, που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής σχετικά με τις συνήθειες που είχαν τα μέλη της οργάνωσης για την ομοιομορφία στην ενδυμασία, τις κατασκηνώσεις που οργάνωναν και τον όρκο που φέρονται να έδιναν.
Ο Τσακανίκας που θέλει να… προκόψει

Ο κατηγορούμενος, 30 ετών σήμερα, υποστήριξε πως πλέον δεν θέλει να ασχοληθεί, όχι μόνο με τη Χρυσή Αυγή, αλλά με την πολιτική και το δημόσιο λόγο.



«Θέλω να παντρευτώ, να κάνω παιδιά, να προκόψω. Όλα τα άλλα τα θεωρώ ασόβαρα»


Νωρίτερα, ωστόσο, υπερασπίστηκε τη Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ενώ μιλούσε στον πρώτο πληθυντικό αναφερόμενος στον ίδιο και στο κόμμα. Όσο αφορά τον συγκατηγορούμενο του Γ. Δήμου, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Γ. Τσακανίκας τον απείλησε σε συνάντησή τους μετά τη δολοφονία, τον χαρακτήρισε «ψεύτη». Παράλληλα, ωστόσο, ο κατηγορούμενος τόνισε πως δεν γνωρίζει τίποτα για τα τρικάκια που υποτίθεται τυπώθηκαν εκείνο το βράδυ στο Περιστέρι εάν και ήταν ο υπεύθυνος επί των οικονομικών. «Την 17η Σεπτεμβρίου δεν θυμάμαι αν τυπώθηκαν τρικάκια. Δεν το άκουσα τότε. Δεν ζήτησαν έγκριση από εμένα ως ταμία. Το άκουσα από τους συγκατηγορούμενούς μου μετά από πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι από ποιους, από τον Πατέλη νομίζω», τόνισε.
Ο Τσακανίκας για το μοιραίο βράδυ

Ο Γ. Τσακανίκας υποστήριξε ότι το μοιραίο βράδυ ετοίμαζε την ομιλία του πυρηνάρχη της Νίκαιας Γ. Πατέλη και τον κάλεσε στο τηλέφωνο για λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα περιέγραψε «τον έπαιρνα, δεν το σήκωνε.


Στις 12:15 τον πήρα στο σταθερό, αφού είδα και απόειδα. «Την πέσαν αναρχικοί στον Άγγο, έγινε συμπλοκή, κλείσε, θα σε πάρω». Συνεχίζω να τον παίρνω τηλέφωνο, αλλά δεν το σήκωνε. Μέχρι που με συνέλαβαν δέκα ημέρες μετά, προσπαθούσα να καταλάβω τι είχε γίνει», είπε και συνέχισε: «Έχετε όλα τα εχέγγυα για να δείτε ποιοι ήταν εκεί και έπαιρναν τηλέφωνα και ποιοι βοήθησαν. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες και στοιχεία. Κάποιοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους».

Πρόεδρος: Ποιοι;

Κατηγορούμενος: «Δεν ξέρω. Έρχομαι κατηγορούμενος για κακούργημα. Ο ένας λέει «έβγαζα τα καναρίνια βόλτα» και ο άλλος λέει άλλα. Τι να πω; Έχω παραδεχθεί κάθε αφέλεια μου και χαζομάρα μου, αλλά όχι και συνεργός σε φόνο…

Τις επόμενες ημέρες ο Γ. Τσακανίκας παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε με τον Ι. Λαγό και συνομίλησαν. «Την επόμενη ημέρα από το συμβάν, προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Πατέλη, αλλά ήταν σε χάλια ψυχολογική κατάσταση. Πήρα το Λαγό, και του είπα αν χρειαστεί οτιδήποτε να τον βοηθήσω. Δεν είχα πράξει κάτι κακό και θεωρούσα ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχέση και θα έπρεπε να γίνει συσπείρωση του κόσμου. Συναντηθήκαμε με τον Ιω. Λαγό στη Μεσογείων και μιλήσαμε. Άρχισα να ψάχνω κόσμο, τους φώναζα στην τοπική Πειραιά. Όποιον έβρισκα στο τηλέφωνο, δεν ήθελα να χαθεί η επαφή γιατί φοβόντουσαν. Δεν θυμάμαι ποιοι ήρθαν».
Πρόεδρος: Με το Δήμου που συναντηθήκατε;

Κατηγορούμενος: Στο σπίτι του κοντά γιατί δεν μπορούσε να έρθει. Ήταν φοβισμένος. Τον ρώτησα τι ξέρει. Λέει ότι τον απείλησα. Το παράπονό μου είναι ότι παίρνουμε ως δεδομένο αυτά που λέει ο Δήμου. Μιλήσαμε με ένταση κι εγώ και αυτός.



Μου είπε ό,τι είπε εδώ. Έκανα τις λογικές ερωτήσεις και του είπα πως αν είναι έτσι τα πράγματα, δεν έχει να φοβάται κάτι… Ούτε το κινητό του πήρα. Αυτά είναι επιστημονικής φαντασίας…

Πρόεδρος: Ο Λαγός γιατί ασχολήθηκε με το Δήμου;

Κατηγορούμενος: Με όλους ασχολήθηκε. Για τον οποιοδήποτε ήξερε κάτι…

Πρόεδρος: Ναι αλλά γιατί; Μήπως έχει γίνει τηλεφώνημα με τον Δήμου που ενδιαφέρει το Λαγό;

Κατηγορούμενος: Το τηλέφωνο του Δήμου στο Ρουπακιά που ήταν το πρώτο. Έρχομαι στη σφαίρα της λογικής. Εκτός από τον Δήμου μίλησαν κι άλλοι…

Πρόεδρος: Ο Δήμου λέει πως θα χρεωνόταν αυτός το τι συνέβη…


Κατηγορούμενος Τσακανίκας: Μιλάμε για μεγάλους ανθρώπους της λύπησης. Να απειλήσεις υπερήλικα άνθρωπο; Ηθικά είναι αδιανόητο…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου