Τετάρτη, Αυγούστου 21, 2019

Η κόλαση (της Creta Farms) ήταν στρωμένη με καλές προθέσεις…





Θα αντέξει η εταιρεία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όταν και αν υπάρξει συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή;

Μπορεί η προέλευση του γνωμικού «η κόλαση είναι στρωμένη με καλές προθέσεις» να αμφισβητείται, ταιριάζει όμως γάντι στην περίπτωση της Creta Farms.

Του Γιάννη Παπαδημητρίου

info@neaselida.news


Η επιχείρηση διάσωσης της επιχείρησης που διοργανώθηκε με «χολιγουντιανή» μέθοδο για να βγάλει την αλλαντοβιομηχανία από την περιδίνηση, κινδυνεύει να μείνει μετέωρη και η εταιρεία να βυθιστεί στο χάος. Πολλοί αποδίδουν το πρόβλημα που προέκυψε μέσα στην εβδομάδα στον ίδιο λόγο που προκάλεσε και το πρόβλημα: τη στάση των αδελφών Δομαζάκη.

Σε κάθε περίπτωση όμως το πείραμα της διάσωσης, που διαφημίστηκε και ως «μοντέλο» από κυβερνητικά στελέχη, κινδυνεύει να τιναχτεί στο αέρα, συμπαρασύροντας και τις «καλές προθέσεις» του Αδωνι Γεωργιάδη, που είχε αναλάβει τις πρωτοβουλίες.

Για τη βιομηχανία τροφίμων με τους ετήσιους τζίρους της τάξης των 120 εκατ. ευρώ και τη διεθνή παρουσία, που βρέθηκε να καταρρέει από την εμφύλια σύρραξη των δύο αδελφών-ιδιοκτητών και την κακοδιαχείριση, η επιχείρηση διάσωσης έγινε στοίχημα. Στοίχημα που ανέλαβε να παίξει (με καλές προθέσεις) ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ηταν ο ίδιος που πίεσε τους ιδιοκτήτες αδελφούς Δομαζάκη και τις τράπεζες να υπογράψουν πριν από μερικές εβδομάδες… μνημόνιο (MOU) για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, έστω κι αν γι’ αυτό χρειάστηκε να γίνουν τρία διαφορετικά ραντεβού.

Σημειολογία, ενδεικτική των διαφωνιών. Οπως είναι γνωστό, το MOU, που πρακτικά αποτελούσε την εισήγηση των πιστωτριών τραπεζών για τη διάσωση της Creta Farms, ήταν δεσμευτικό προς όλες τις πλευρές και προέβλεπε ότι:
Τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή αναλαμβάνει η Ernst & Young, που τοποθέτησε Επικεφαλής Οικονομικής Αναδιάρθρωσης (CRO) στην εταιρεία.
Μέχρι το τέλος Ιουλίου έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής των σημάτων και των πατεντών της Creta Farms, τα οποία είχαν μεταφερθεί στην κυπριακή εταιρεία Novaplot, συμφερόντων των αδελφών Δομαζάκη.
Ως τις 30 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα συγκεκριμένα βήματα στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Πριν από μερικές μέρες, μάλιστα, η Creta εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση για τη συμμόρφωσή της προς τις επιταγές του MOU, και ιδιαίτερα ως προς την επιστροφή των σημάτων και την τοποθέτηση του CRO. Επίσης τις προηγούμενες ημέρες η Ernst & Young απέστειλε τη σχετική πρόσκλησηενδιαφέροντος (teaser) προς τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές της βιομηχανίας. Τι δεν πήγε καλά;

Ενα κρίσιμο θέμα ήταν ότι το MOU δεν αναφερόταν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης δανεισμού (109,53 εκατ. ευρώ πέρσι τον Δεκέμβριο), κάτι που αφέθηκε να διευθετηθεί στη συνέχεια από τις εξελίξεις και τη στάση των επενδυτών. Αλλωστε οι τράπεζες και η Ε&Υ ανέμεναν το πόρισμα του ειδικού ελέγχου της Delloitte που είχε παραγγελθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα φωτίσει περισσότερο την εικόνα στην Creta ενόψει των επομένων κινήσεων.



Επίσης, αν και ως αποτέλεσμα της υπογραφής του MOU οι τράπεζες άνοιξαν τις πιστωτικές γραμμές της εταιρείας, δεν φάνηκε να συναινούν και ως προς το δεύτερο σκέλος της παροχής ρευστότητας, δηλαδή για μια «ένεση» της τάξης των 4-8 εκατ. ευρώ, για να προμηθευτεί η εταιρεία πρώτες ύλες και να ανοίξει την παραγωγή.

Για να χορηγήσουν την έξτρα χρηματοδότηση μέχρι την έλευση στρατηγικού επενδυτή, ζήτησαν την ενεχυρίαση μετοχών των αδελφών Δομαζάκη, πέραν του 19% που ήδη κατείχαν. Και εκεί ήρθε η διαφωνία, με την ιδιοκτησία να αρνείται μια τέτοια κίνηση.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης φαίνεται πως είχε «προβλέψει» τις εξελίξεις και φρόντισε να καλυφθεί δηλώνοντας πως «μέχρι σήμερα οι μέτοχοι δεν έχουν δείξει την καλή διάθεση να παράσχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις προς τις τράπεζες για να χορηγηθεί από τις τράπεζες επιπλέον κεφάλαιο».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «φρέσκο χρήμα από τις τράπεζες χωρίς εγγυήσεις δεν μπορεί να δοθεί. Αν έχουν οι ιδιοκτήτες σχέδιο εγγυήσεων που μπορούν να το δεχτούν οι τράπεζες, πολύ ευχαρίστως να παράσχω ξανά τις υπηρεσίες μου. Ομως στο τέλος οι μέτοχοι αποφασίζουν για τη μοίρα μιας επιχείρησης, όχι ο υπουργός».
Αρνητικές ενδείξεις

Με τη στάση των αδελφών Δομαζάκη να παραμένει άδηλη, το πρόβλημα δεν συνίσταται τόσο στην όποια «έκθεση» του Αδωνι Γεωργιάδη, όσο στο μέλλον της ίδιας της εταιρείας. Θα αντέξει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όταν και αν υπάρξει συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή;

Οι ενδείξεις είναι αρνητικές, καθώς η εταιρεία λόγω έλλειψης πρώτων υλών έχει μηδαμινή παραγωγή, και όσο περνούν οι μέρες οι πωλήσεις της κατακρημνίζονται ως συνέπεια της απουσίας προϊόντων και δυνατότητας διάθεσής τους στην αγορά. Σήμερα τα προϊόντα της Creta Farms, που κάποτε είχαν επίζηλη θέση και παρουσία στα ράφια των σούπερ μάρκετ, είναι πλέον σε έλλειψη.

Ο Σεπτέμβριος (αν όχι τα τέλη Αυγούστου) θα είναι κρίσιμος για την επιβίωση της εταιρείας και τους 800 εργαζόμενούς της, μια και η οικονομική ασφυξία μπορεί να φέρει εξελίξεις πριν από την έλευση στρατηγικού επενδυτή. Κι αυτό όμως διαμορφώνει ένα στοίχημα, γιατί οι περισσότεροι από τους υποψήφιους μνηστήρες (οι πληροφορίες αναφέρουν 4-8 ονόματα) συνδυάζουν τη συμμετοχή τους σε μια λύση με κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων. Κάτι που οι τράπεζες εμφανίζονται να μην δέχονται.

Εκ των πραγμάτων για την Creta και τους ιδιοκτήτες της διαμορφώνονται δυο επιλογές: Η μια είναι να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής με «λύση» που δεν θα περιλαμβάνει κούρεμα των δανείων και θα διατηρήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις σημερινές ισορροπίες. Η άλλη είναι η περίπτωση εισόδουστρατηγικού επενδυτή με κούρεμα των δανείων και βαθιά αναδιάρθρωση, με συνέπεια να οδηγηθεί η εταιρεία σε άλλα χέρια.

Και βέβαια, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην επιβίωση της Creta, αλλά και στην «ουσία» του μοντέλου που επελέγη από την κυβέρνηση για τη διάσωση προβληματικών επιχειρήσεων.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 115 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου