Τρίτη, Οκτωβρίου 22, 2019

Οι δρόμοι «φλέγονται» σε όλο τον πλανήτη: Σφοδρές συγκρούσεις και διαδηλώσεις από τη Χιλή έως την Καταλονία (video)





Ποιες χώρες συγκλονίζονται από συγκρούσεις και διαδηλώσεις


Διεφθαρμένες κυβερνήσεις, μέτρα λιτότητας, πολιτική και κοινωνική κρίση αλλά και… ζητήματα αυτονομίας έχουν βγάλει στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές αναδεικνύοντας τον Οκτώβρη ως μήνα σφοδρών συγκρούσεων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας αλλά και της Ευρώπης.

Από τη Χιλή έως την Ισπανία και από το Εκουαδόρ έως το Χονγκ Κονγκ αιτήματα που σχετίζονται με τον εκδημοκρατισμό των κυβερνήσεων, την οικονομική αφαίμαξη, την αστυνομοκρατία και την εύρεση εργασίας, αλλά και την αυτονομία προκάλεσαν χάος και βίαιες συγκρούσεις με απολογισμό δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το φιτίλι της σύγκρουσης παραμένει αναμμένο, ενώ σε άλλες περιοχές οι κυβερνήσεις αναδιπλώνονται, παίρνοντας πίσω ορισμένα από τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες χώρες συγκλονίστηκαν – και συγκλονίζονται ακόμα – από διαδηλώσεις τον Οκτώβρη:

Κοινωνική κρίση και απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χιλή

Δώδεκα μέχρι στιγμής είναι οι νεκροί από τις μάχες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στη Χιλή, με το βράδυ της Δευτέρας (21/10) να αποτελεί ακόμα μια νύχτα ταραχών.



Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν με τις διαμαρτυρίες κυρίως των φοιτητών εξαιτίας της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στην πρωτεύουσα Σαντιάγο από την Παρασκευή (18/10) εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα πολύ γρήγορα.

Για ορισμένους αναλυτές πρόκειται για τη σοβαρότερη κοινωνική κρίση μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που έχει να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Οι συγκρούσεις είναι τόσο γενικευμένες που κηρύχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο, με το μέτρο να εφαρμόζεται και τη Δευτέρα.
Βίαιες συγκρούσεις στη Βαρκελώνη
Οι βίαιες συγκρούσεις της προηγούμενης εβδομάδας είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 600 τραυματίες, οι μισοί εξ αυτών αστυνομικοί, και περίπου 200 συλλήψεις.
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Λίβανο
Η χώρα συγκλονίστηκε από τη λεγόμενη «επανάσταση του WhatsApp», μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει κατά 20 σεντς/δολάριο το κόστος στις φωνητικές κλήσεις, μέσω κοινωνικών δικτύων (WhatsApp, Facebook ή Viber). Διαδηλωτές από όλο τον Λίβανο απέκλεισαν δρόμους καίγοντας λάστιχα αυτοκινήτων και χιλιάδες πραγματοποίησαν πορεία στη Βηρυτό στις 18 Οκτωβρίου, διαμαρτυρόμενοι κατά της κυβέρνησης, της διαφθοράς και της αστυνομοκρατίας.
Νεκροί και χάος στον Ισημερινό λόγω ΔΝΤ
Σκηνές χάους και βίαιες συγκρούσεις με απολογισμό 7 νεκρούς και 1.340 τραυματίες συγκλόνισαν για 12 ημέρες τον Ισημερινό. Οι χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους αυτόχθονες, ξεχύθηκαν στους δρόμους, με αιχμή τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μορένο.
Τις βίαιες αντιδράσεις πυροδότησε η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και η ανακοίνωση του προέδρου για την κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων, αλλά και άλλων μέτρων λιτότητας.
Ο κοινωνικός αναβρασμός, ωστόσο, οδήγησε την κυβέρνηση σε υποχώρηση.
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ
Επί τέσσερις μήνες το Χονγκ Κονγκ συγκλονίζεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με αίτημα τον εκδημοκρατισμό του διοικητικού μηχανισμού. Οι διαμαρτυρίες αρχικά ήταν ειρηνικές, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες γενικεύτηκαν οι βίαιες συγκρούσεις, με τους αστυνομικούς να μη διστάζουν να πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών.
100 νεκροί στο Ιράκ
Σχεδόν 100 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους διαδηλωτές, έχουν σκοτωθεί και 4.000 έχουν τραυματισθεί στις τέσσερις ημέρες βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις αρχές Οκτωβρίου, που έληξαν όταν οι δυνάμεις ασφάλειας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών.
Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε στην πρωτεύουσα με αίτημα δουλειές για τους νέους και την αποχώρηση «διεφθαρμένων» ηγετών και επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο τον νότο της χώρας.
Κινητοποιήσεις για την εκπαίδευση στην Κολομβία
Την ερχόμενη Κυριακή οι Κολομβιανοί προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τις τοπικές και περιφερειακές Αρχές, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της ειρήνης με τους αντάρτες των FARC. Οι εκλογές – που πολλοί φοβούνται ότι θα διεξαχθούν εν μέσω πολιτικής βίας και νοθείας – έρχονται μετά τις κινητοποιήσεις που παρέλυσαν τη χώρα τους τελευταίους μήνες με διεκδικήσεις για την εκπαίδευση, τις μεταφορές και την κοινωνική κατάσταση στη χώρα.
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αϊτή 
Και η Αϊτή βράζει από κινητοποιήσεις καθώς η οικονομική κατάσταση και η πολιτική κρίση, με την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, έχει οδηγήσει τον κόσμο στους δρόμους εναντίον του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου