Τρίτη, Δεκεμβρίου 10, 2019

Τουλάχιστον δύο οι βουλευτές – απόδημοι στην επόμενη Βουλή




Με τον νέο νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού κάθε κόμμα πρέπει να έχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τουλάχιστον 3 αποδήμους σε σύνολο 15 υποψηφίων


Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ότι θα εκλεγούν τουλάχιστον δύο έλληνες απόδημοι όταν στηθούν οι επόμενες κάλπες.

Όπως είπε, αυτό προκύπτει από την τελευταία νομοτεχνική βελτίωση που έκανε δεκτή η κυβέρνηση ότι, δηλαδή, θα πρέπει κάθε κόμμα να τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τουλάχιστον 3 αποδήμους σε σύνολο 15 υποψηφίων ενώ ο ένας από αυτούς πρέπει να βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι τουλάχιστον τα δύο πρώτα κόμματα βγάζουν τουλάχιστον τρεις βουλευτές Επικρατείας, αυτό σημαίνει ότι θα εκλεγούν τουλάχιστον δύο απόδημοι στην επόμενη Βουλή. Ο αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν βάλουν και τα μικρότερα κόμματα αποδήμους στις πρώτες θέσεις.

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Παντείου, Δημήτρης Χριστόπουλος που συμμετείχε στην επιτροπή τεχνοκρατών για την ψήφο των αποδήμων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεψε ότι θα εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 500.000 απόδημοι Έλληνες και εξ αυτών θα ψηφίσουν 250.000, και κάτι τέτοιο από μόνο του θα σημαίνει συμμετοχή ρεκόρ σε σύγκριση με άλλες χώρες που έχουν θεσπίσει διευκολύνσεις για να ψηφίζουν οι απόδημοι.

Η εκδήλωση είχε τον ερωτηματικό τίτλο «Ποιος φοβάται την ψήφο των αποδήμων» και ξεκίνησε με την παρουσίαση στοιχείων από μια έρευνα της «ΔιαΝΕΟσις» μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Όπως αναφέρθηκε από την υπεύθυνη Φαίη Μακαντάση, υπολογίζεται ότι στην 9ετία 2008-2016 έφυγαν από την Ελλάδα συνολικά 427.000 Έλληνες οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νέοι, άγαμοι, κάτοικοι πόλεων και με υψηλή μόρφωση. Το 75% είναι κάτοχοι πτυχίου και το 33,3% μεταπτυχιακού ή πτυχίου Ιατρικής – Πολυτεχνείου ενώ το 80% έφυγε προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπολογίζεται επίσης ότι από την δουλειά τους παράγουν πλούτο ύψους 50 δισ. ευρώ ετησίως και πληρώνουν φόρους 12,9 δισ. ενώ το Ελληνικό Δημόσιο είχε πληρώσει 8 δισ. για να αποκτήσουν την μόρφωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου