Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2019

Η σκανδαλώδης ερωτική ζωή του Μάρλον Μπράντο - Η αδυναμία και στα δύο φύλα - Πώς τον εκδικήθηκε η μόνη γυναίκα που ερωτεύτηκε - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ





Είδωλο του παγκόσμιου κινηματογράφου, ένα από τους πλέον σημαντικούς ηθοποιούς του 20ού αιώνα. Το δραματικό ύφος του ασυμβίβαστου και αυτοκαταστροφικού άνδρα που είχε επηρέασε τους άνδρες της γενιάς του και τους ηθοποιούς που ακολούθησαν. Τζέιμς Ντιν, Πολ Νιούμαν, Ρόμπερτ ντε Νίρο πάτησαν πάνω στα βήματά του.


Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει τέταρτο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών. Έγραψε ιστορία με τις ερμηνείες του σε ταινίες του Ελία Καζάν τη δεκαετία του 1950, όπως το Λεωφορείον ο Πόθος και Το λιμάνι της αγωνίας. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ο Μπράντο άφησε ένα πέπλο μυστηρίου να καλύπτει την προσωπική του ζωή και τις σεξουαλικές του επιλογές. Πολλά έχουν ειπωθεί, περισσότερα έχουν ακουστεί.



Το σίγουρο είναι ότι ο Μάρλον Μπράντο υπήρξε ένας από τους πιο όμορφους και μοιραίους άνδρες που συγκλόνισε τόσο γυναίκες όσο και άνδρες. Έζησε τη ζωή στο έπακρο κι έζησε απόλυτα ελεύθερος από στεγανά και στερεότυπα αλλά παράλληλα βίωσε τον πόνο, την προδοσία και την απόλυτη τραγωδία στην προσωπική του ζωή.


Παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε έντεκα παιδιά, από τις συζύγους του, τις ερωμένες του καθώς και από υιοθεσία. Αγάπησε με πάθος την Ταϊτή και έζησε εκεί για ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Τον Μάιο του 1990, ο πρωτότοκος γιος του Μπράντο, ο Κριστιάν, δολοφόνησε τον εραστή της ετεροθαλούς αδελφής του, Τσεγιέν. Αργότερα ο Κριστιάν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών, ενώ η Τσεγιέν αυτοκτόνησε σε ηλικία 25 ετών, τον Απρίλιο του 1995. Ο Μάρλον Μπράντο πέθανε την 1η Ιουλίου του 2004 στο Ιατρικό κέντρο Ρόναλντ Ρήγκαν του UCLA, λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας από πνευμονική ινωμάτωση με επισωρευτική καρδιακή ανεπάρκεια, σε ηλικία 80 ετών. Μόλις είχε σβήσει ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της Μεγάλης Οθόνης.
Ως νέος ηθοποιός στην πόλη, ο Μάρλον Μπράντο έβγαινε με τον καλύτερο φίλο του τον Γάλλο γόη της εποχής Κριστιάν Μαρκάν για να φλερτάρουν γυναίκες. Ο Μαρκάν αναλάμβανε το φλερτ και την ομιλία ενώ ο Μπράντο στεκόταν παραδίπλα απολύτως γοητευτικός και ακαταμάχητος να περιμένει τις γυναίκες τις οποίες προσέγγιζε ο Μαρκάν να έρθουν σ' αυτόν. Πάντως, οι φήμες λένε ότι ο ιδύο ηθοποιοί και φίλοι ήταν παράλληλα εραστές. Έφερναν στο κρεβάτι τους μία γυναίκα και τη μοιράζονταν ενώ ακολούθως συνέχιζαν οι δυο τους.
Ασυγκράτητος γυναικάς και διαβόητος εραστής ο Μπράντο είχε ερωτικές σχέσεις με τη Μέριλιν Μονρό, την Ούρσουλα Άντρες και τη Ρίτα Μορένο, ενώ έφερε στο κρεβάτι του εκατοντάδες γυναίκες,
Σύμφωνα με μία νέα βιογραφία του θρυλικού σταρ από τον συγγραφέα Ουίλιαμ Τζ. Μαν, ο Μπράντο δεν ήταν ένας καταπιεσμένος, ενοχικός ομοφυλόφιλος της εποχής. Απολάμβανε την ελευθερία στο σεξ δεκαετίες πριν γίνει μόδα στο Χόλιγουντ. Στο στρατιωτικό οικοτροφείο όπου φοιτούσε δεν ήταν μυστική η σεξουαλική του επαφή με άλλο αγόρι ενώ λέγεται ότι είχε κάνει σεξ και με τον καθηγητή της υποκριτικής του. Ο Μαν γράφει ότι ο Μπράντο προτιμούσε τις γυναίκες αλλά ευχαριστιόταν και την επαφή με άνδρες με τον ίδιο τρόπο. "Είχε πολλές ανασφάλειες αλλά το σεξ δεν ήταν μία από αυτές" αναφέρεται στη βιογραφία από τον Μαν. Όπως ο Μπράντο έλεγε σχετικά με τη φιλοσοφία ζωής "ας πούμε ότι το σεξ δεν έχει φύλο".

Ανάμεσα στους εραστές του που αποκαλύφθηκε μετά τον θάνατό του σε ηλικία 80 ετών το 2004, ήταν ο κωμικός ηθοποιός Ρίτσαρντ Πράιορ. Η χήρα του Τζένιφερ Λι Πράιορ και ο μουσικός παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς είχαν αναφέρει σε άσχετες στιγμές ο καθένας ότι οι δύο σταρ είχαν σχέση τη δεκαετία του 1970. "Θα γ@@@@@σε τα πάντα! Τα πάντα! Ακόμη και γραμματοκιβώτιο" είπε ο Τζόουνς για τη σεξουαλικότητα του Μπράντο.
Το 1947, ανέλαβε τον ρόλο του Στάνλεϋ Κοβάλσκι στο θεατρικό δράμα του Τένεσι Ουίλιαμς Λεωφορείον ο Πόθος, σε σκηνοθεσία του Ελία Καζάν. Το 1950 ο Μπράντο έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη αναλαμβάνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Φρεντ Τσίνεμαν, Το Κορμί μου σου Ανήκει. Το 1951, ο Μπράντο υποδύθηκε τον Στάνλεϊ Κοβάλσκι στην κινηματογραφική μεταφορά του Λεωφορείον ο Πόθος, πάλι σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν. Για τον ρόλο αυτό, καθώς και για τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους στις ταινίες Βίβα Ζαπάτα! (1952) και Ιούλιος Καίσαρ (1953), ο Μπράντο προτάθηκε για το βραβείο Όσκαρ.
Τελικά, ο Μπράντο τιμήθηκε με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου το 1954 για τον ρόλο του Τέρι Μαλόι στην ταινία του Ελία Καζάν Το λιμάνι της αγωνίας. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950 και καθ' όλη την δεκαετία του 1960, ο Μπράντο πρωταγωνίστησε σε μέτριες έως κακές ταινίες που δεν ανταποκρίνονταν στο υποκριτικό του ταλέντο.
Η επιστροφή του Μπράντο σε σημαντικούς ρόλους έγινε με τις ταινίες του Φράνσις Φορντ Κόπολα Ο Νονός (1972) και Αποκάλυψη, Τώρα! (1979). Για τον ρόλο του Βίτο Κορλεόνε στον Νονό, ο Μπράντο τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ αλλά αρνήθηκε να παραλάβει ο ίδιος το βραβείο, διαμαρτυρόμενος έτσι για την κακομεταχείριση των αυτοχθόνων Ινδιάνων στις ΗΠΑ.
Μία άλλη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε ο Μπράντο και η οποία προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις κριτικών για τον ερωτισμό της, ήταν το Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι (1972) σε σκηνοθεσία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Μπράντο ανέλαβε ρόλους και πάλι σε μέτριες έως κακές ταινίες, με εξαίρεση τις ταινίες Μια σκληρή λευκή εποχή (1989, υποψ. για Όσκαρ β' ανδρικού ρόλου), Ο Αρχάριος (1990) και Ντον Χουάν ΝτεΜάρκο (1995).
Τα επόμενα χρόνια βυθίστηκε σε ένα χάος. Έγινε παχύσαρκος και χάθηκε στην αυτοκαταστροφική μεγαλομανία του. Η βιογραφία του Μπράντο από τον Μαν θεωρείται η πιο περιεκτική για τον σταρ αποδεικνύοντας ότι όλοι όσοι έγραψαν γι' αυτόν, τελικά, έκαναν λάθος.
Ο Μαν υποστηρίζει ότι ο Μπράντο αισθανόταν μόνο περιφρόνηση για τις ταινίες του καθώς το πιο σημαντικό γι αυτόν ήταν οι ανθρωπιστικοί λόγοι που υποστήριζε και οι γυναίκες που κυνηγούσε με πάθος.
Οι κριτικοί τον κατηγορούν ως υποκριτή και έναν νάρκισσο με αυτολύπηση, αλλά αγνοούν την τραυματική κληρονομιά της απαίσιας παιδικής ηλικίας και τη σοβαρή ψυχική ασθένεια από την οποία υπέφερε. Ο Μαν υιοθετεί τον ισχυρισμό του Μπράντο, έπειτα από χρόνιο ψυχοθεραπείας, ότι κυνηγούσε γυναίκες για να αναπληρώσει για όσα η μητέρα του απέτυχε να του δώσει και για να εκδικηθεί τον πατέρα του. Η έλλειψη αγάπης από τους αλκοολικούς γονείς του εξηγεί γιατί αναζητούσε κενές από συναισθήματα και μόνο σεξουαλικές σχέσεις. Επίσης εξηγεί πώς ο Μπράντο συμπαθούσε τόσο τους καταπιεσμένους αλλά συμπεριφερόταν τόσο επιπόλαια στις γυναίκες της ζωής του. Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Μπράντο είχε αποτρόπαια συμπεριφορά στις γυναίκες.

"Ο μόνος λόγος για τον οποίο είμαι στο Χόλιγουντ είναι ότι δεν έχω το ηθικό κυοράγιο να αρνηθώ τα χρήματα" είχε πει ο ίδιος. Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που έσπασε το όριο του 1 εκατ. δολαρίων σε ταινία και κέρδισε 3,7 εκατ. δολ. για εμφάνιση τριών λεπτών στην ταινία "Superman" του 1978.
Χρησιμοποίησε τη φήμη του στο Χόλιγουντ και την εξαιρετική ομορφιά του για να ρίξει κάθε γυναίκα ή και άνδρα που ήθελε.
Γεννήθηκε το 1924 στην Ομάχα της Νεμπράσκα. Ο πατέρας του Μάρλον ήταν πωλητής φυτοφαρμάκων και η μητέρα του ηθοποιός. Από αυτούς υιοθέτησε την μποέμικη συμπεριφορά στο σεξ. Ο τυραννικός και ψυχρός πατέρας του με τον οποίο ο Μπράντο είχε έρθει πολλάκις σε σύγκρουση ήταν γυναικάς. Η μητέρα του έγινε αλκοολική ενώ κάποια στιγμή την είχε μαζέψει γυμνή από κελί φυλακής. Φλέρταρε ξεδιάντροπα ακόμη και με τους ελάχιστους φίλους του γιου της και ο Μπράντο δεν τολμούσε να φέρει κανέναν στο σπιτι . Έχοντας υποστεί εκφοβισμό από τον βίαιο πατέρα του, ο ίδιος ο Μπράντο έγινε ένας οργισμένος, βίαιος έφηβος που κουβαλούσε μαχαίρι και έσκιζε τα λάστιχα των αυτοκινήτων, πυροβολούσε ανθρώπους με αεροβόλο και έκλεβε χρήματα από τους γείτονες.
Στα 15 του, ένα βράδυ που ο μεθυσμένος πατέρας του κακοποιούσε τη μητέρα του, ο Μπράντο του επιτέθηκε και τον απείλησε να τον σκοτώσει αν την ξανάγγιζε. Δύο χρόνια μετά ο πατέρας του τον έστειλε σε στρατιωτική ακαδημία για να σκληρύνει. Αντιθέτως, ο καθηγητής Αγγλικών και δραματικής, Ιγκ Βάγκνερ, 44 ετών, διέγνωσε το ταλέντο του και την υποκριτική του δεινότητα και στήριξε αυτήν την προοπτική του. Απολύθηκε πέντε χρόνια μετά επειδή διατηρούσε σεξουαλική σχέση με κάποιους από τους υποψηφίους. Ένας από αυτούς φέρεται να είναι και ο Μπράντο, σύμφωνα με τον Μαν. Άλλωστε, ο ίδιος ανοικτά είχε δηλώσει ότι είχε σεξουαλικές επαφές με άλλον υποψήφιο και στις αρχές του 1943 μυστηριωδώς του έκοψε επαφές με τον Βάγκνερ, ένα περιστατικό που ποτέ δεν συζήτησε. Λίγο αργότερα αυτός αποβλήθηκε επειδή υποτίθεται ότι κάπνιζε, αν και ο Μαν δεν έχει πεισθεί ότι αυτός είναι πραγματικά ο λόγος. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στα 19 του για να σπουδάσει υποκριτική. Τότε ήρθε η ώρα το αντίθετο φύλο να πέσει στη γοητεία του. Για την πρώτη του κοπέλα, Σήλια Γουέμπ, μια όμορφη ισπανόφωνη που ήταν παντρεμένη και είχε παιδί, καυχιόταν ότι έκαναν σεξ παντού, ακόμη και στο μπαλέτο. Ήταν η πρώτη από τις πολλές που πίστεψαν ανοήτως ότι θα την παντρευόταν. Ακόμη και όταν το παιδί τους γεννήθηκε νεκρό και έπαθε κατάθλιψη εκείνος αρνήθηκε να την παντρευτεί.
Ακολούθησαν μυριάδες κοπέλες. Η ηθοποιός Ιλέιν Στριτς από την τάξη του έλεγε ότι οι γυναίκες λιποθυμούσαν ώστε να της σηκώσει ο Μπράντο. "Ήταν τόσο συγκλονιστικά όμορφος που με φόβιζε" είχε πει. Όμως, δεν ήταν μόνο τα κορίτσια. Το διαπεραστικό βλέμμα και η απαλή φωνή του ήταν ένα ανδρικό και γυναικείο μίγμα, γράφει ο Μαν.
Για να χορτάσει τις ορέξεις του πήγαινε στη γειτονιά των μποέμ καλλιτεχνών, στο Κέιπ Κοντ, όπου είχε σχέση με έναν ομοφυλόφιλο μπάρμαν. Άλλη φορά είχε φέρει μία νεαρή γυναίκα στη σοφίτα όπου συγκατοικούσε με τον φίλο του Φρέντι Φιορέ ώστε να τη μοιραστούν στο κρεβάτι του.
Σύμφωνα με τον Μαν ο Μπράντο στράφηκε στο σεξ για να διαχειριστεί την κατάθλιψη και τη μοναξιά που βίωνε. Έως τα 21 του έφερνε σπίτι νέα κατάκτηση σχεδόν κάθε βράδυ. "Υπήρχαν 30 κοπέλες σε πάρτι προσπαθώντας όλες να κατακτήσουν τον Μάρλον" ανακαλούσε μια φιλενάδα του.
"Ο Μπράντο έπρεπε να έχει όλες τις γυναίκες στο δωμάτιο, αν όχι εκείνη τη νύχτα, τότε σύντομα" Μερικές φορές θα το έκανε με κάποιο κορίτσι από το σκριπτ ή κάποιο βοηθό ενδυματολόγου στα διαλείμματα των σκηνών, γράφει ο Μαν
"Για εκείνον το σεξ ήταν ανάγκη όπως το φαγητό ή για τουαλέτα" είχε πει συνεργάτης του.
Όσο περισσότερο οι γυναίκες έπεφταν στη γοητεία του τόσο πιο άσχημα τους φερόταν. Ο Μαν πιστεύει ότι αδιαφορούσε για εκείνες γιατί ποτέ δεν είχε την αφοσίωση της μητέρας του.
Προτιμούσε το ασήμαντο σεξ και οι περισσότερες γυναίκες αντιλαμβάνονταν ότι δεν ήταν αγάπη. Δεν είναι ότι ο Μπράντο δεν μπορούσε να αγαπήσει, αγαπούσε πολλές γυναίκες αλλά δεν είχε τον τρόπο να το δείξει, ισχυρίστηκε η Κέι Μπάλαρντ, με την οποία είχε σχέση κάποια στιγμή ο Μπράντο.
Η γραμματέας του Μπράντο θυμόταν που της έλεγε: "Όταν ξυπνάω το πρωί, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι "ποιον θα γ@@@@ω σήμερα;" ακόμη και αν κοιμόταν κάποια γυναίκα δίπλα του.
Στα 26 του με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο Λεωφορείον ο Πόθος απέκτησε και τον τίτλο του συμβόλου του σεξ που το απολάμβανε. Μία από τις φιλενάδες του η Έλεν Άντλερ έλεγε "περνούσε από τον κεντρικό σταθμό και οι γυναίκες άνοιγαν τα πουκάμισά τους. Ήταν εντελώς απροετοίμαστος γι' αυτό".
Η Άντλερ -κόρη της δασκάλας του Μπράντο, Στέλα Άντλερ, την οποία δεν μπορούσε να υπερνικήσει- συμπέρανε ότι καμία δεν μπορούσε να τον παντρευτεί. Ο Μάρλον μπορούσε να δεχθεί μία γυναίκα ως ισότιμή του μόνο αν ήταν φίλη του, ποτέ ερωμένη του, είχε πει. Η φήμη έφερε στο κρεβάτι του πανέμορφες γυναίκες ηθοποιούς, όπως η Πορτορικανή Ρίτα Μορένο το 1954.
Ξεκίνησαν μία οκτάχρονη σχέση που επιβίωσε και του αρραβώνα του με μία 19χρονη Γαλλίδα η οποία τον εγκατέλειψε καθώς δεν αποφάσιζε να προχωρήσει. Η Μορένο που έκανε εκτρωση αφού έμεινε έγκυος στο παιδί του, πληγωμένη από την αχαλίνωτη σεξουαλική του συμπεριφορά αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με υπνωτικά χάπια.
Ο Μπράντο δεν μπορούσε να αγνοήσει τον καταστροφικό αντίκτυπο της συμπεριφοράς του αλλά επέμενε δημοσίως να λέει ότι ήταν ένας τέλειος κύριος. Σε πηγαδάκια όμως έλεγε τις ερωμένες του υστερικές.
Το 1955 είχε ένα ειδύλλιο με τη Μέριλιν Μονρό όταν εκείνη ήταν μόνη της. Του άρεσε η αίσθηση του χιούμορ της. Η on-off σχέση τους διήρκεσε χρόνια σύμφωνα με τον Μπράντο, αλλά ο Μαν πιστεύει ότι ο Μπράντο είχε δει τη Μέριλιν μία ή δύο φορές.
Επειδή φοβόταν μήπως τον υπερσκιάσουν, ο σταρ επέλεγε λιγότερο διάσημες γυναίκες όπως και να μην πρωταγωνιστεί σε πολύ μεγάλα ονόματα.
Οι τρεις γάμοι του ήταν με άσημες ηθοποιούς και όλοι διήρκεσαν ελάχιστα λόγω της απιστίας του. Καθώς ντυνόταν για τον γάμο του με την πρώτη του σύζυγο η γραμματέας του τον είδε με άλλη γυναίκα στο κρεβάτι.
Ο Μπράντο ήταν μοναχικός και ζήλευε όσους δεν ήταν, παρατηρεί ο Μαν. Όταν η τρίτη σύζυγός του Ταρίτα Τεριπάια προσπάθησε να του πει ότι τον αγαπά, εξοργισμένος της είπε να μην ξεστομίσει ξανά αυτά τα λόγια.
Μία γυναίκα φέρεται να αγάπησε και αυτή ήταν η Τζιλ Μπάνερ, περίπυο 20 χρόνια μικρότερή του. Έκανε σχέση μαζί του στα 1970. Το μυστικό της ήταν, είπε ένας φίλος, ότι αντίθετα με τις άλλες γυναίκες εκείνη ποτέ εν τον κυνήγησε όταν αυτός έφυγε. Συμφωνούσε με τον Μπράντο κα ιήταν κατά της μονογαμίας ενώ η πρώτη τους επαφή ήταν ένα τρίο με τον Μαρκάν και τον Μπράντο. Ωστόσο, φέρεται να κουράστηκε με την άσχημη συμπεριφορά του Μπράντο και να έκανε σχέση με τον γιο του, τον 18χρονο Κρίστιαν για εκδίκηση. Η Μπάνερ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1982.
Η τελευταία σημαντική σχέση που έκανε ήταν με την οικιακή του βοηθό με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Όταν προσπάθησε να μετακομίσει με την οικογένειά του, του έκανε μήνυση.
Μία από τις σχέσεις του ήταν και η αδερφή της Τζόαν Κόλινς, Τζάκι, η οποία ομολόγησε ότι την αποπλάνησε όταν ήταν 15 ετών. Αναρίθμητες σχέσεις, γυναίκες, άνδρες, αλλά κανένα συναίσθημα. Έφυγε μόνος όπως και έζησε.
Με πληροφορίες από Daily Mail και Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου