Τετάρτη, Ιανουαρίου 22, 2020

Κρατούμενος έβγαλε «δεύτερο κεφάλι»: Καταγγέλλει ότι προκλήθηκε από χτύπημα αστυνομικού – Τι απαντά το υπουργείο





Ετοιμάζεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα δικαιώματα των κρατουμένων

Σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες ενός κρατούμενου στις φυλακές Νιγρίτας που μοιάζει να έχει βγάλει «δεύτερο κεφάλι», το οποίο όπως ο ίδιος καταγγέλλει προκλήθηκε από χτύπημα όπλου αστυνομικού στη στιγμή της σύλληψής του.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της σελίδας serraikanea.gr, ο Ρούμεν Ροστισλαβοβ Ιορντάνοβ έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού ένα μεγάλο όγκο (ύγρωμα ή λίπωμα) που όσο περνά ο καιρός μεγαλώνει καθώς ξεκίνησε σε μέγεθος καρυδιού και έφτασε να είναι όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.



Ο κρατούμενος που είναι βουλγαρικής καταγωγής φοβάται πως κινδυνεύει η ζωή του κι ετοιμάζεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα δικαιώματα των κρατουμένων ενώ ζητά να μεταφερθεί στη χώρα του προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και να είναι κοντά στους συγγενείς του τους οποίους έχει να δει 5 χρόνια.

Το ιστορικό

Όπως περιγράφει στην αίτησή του o Ιορντάνοβ, σύμφωνα με το serraikanea.gr, η περιπέτεια της υγείας του ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου του 2015 όταν και συνελήφθη ενώ οδηγούσε ένα μίνι λεωφορείο που μετέφερε πρόσφυγες από την Συρία από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως περιγράφει, καθώς οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να τον κατεβάσουν από το λεωφορείο, ένας από αυτούς τον χτύπησε με τη λαβή του όπλου του στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

«Από το χτύπημα με το πιστόλι που προκλήθηκε από τον αστυνομικό απέκτησα ένα μικρό καρούμπαλο. Ίσως στο μέγεθος όπως ένα καρύδι ή 2-3 εκ.. Δεν ήξερα πώς να το δω, διότι ήταν πίσω στο κεφάλι μου, και καθρέφτες εκεί όπου με κρατούσαν στην σύλληψη δεν είχε. Η περιγραφή είναι από την ψηλάφησή του με το χέρι μου».

Ο κρατούμενος που αρχικά μεταφέρθηκε στις φυλακές των Διαβατών λέει πως όσο περνούσε ο καιρός το καρούμπαλο μεγάλωνε και τον ενοχλούσε. Ζήτησε να τον δει γιατρός. Όπως αναφέρει τον εξέταζαν μόνο με το χέρι για να μαντέψουν τι είχε. Ένας γιατρός του είπε ότι το χτύπημα πίσω από το κεφάλι είναι λιπώδης ιστός και δεν είναι επικίνδυνος για την υγεία του.

«Μετά επέστρεψα από το νοσοκομείο στη φυλακή. Ανακοίνωσα στο διευθυντή της φυλακής «απεργία πείνας», διότι ήθελα να δώσω εξηγήσεις και αποδείξεις σχετικά με τον ξυλοδαρμό από τον αστυνομικό. Όπως και ότι οι γιατροί δεν ήθελαν να με εγχειρίσουν και δεν μου δείχνουν τη φροντίδα και την απαραίτητη προσοχή. Με τις ενέργειές τους με τον τρόπο που μου μιλούσαν, με έκαναν να αισθάνομαι – ότι έκαναν διακρίσεις, όπως μου έλεγαν ότι έπρεπε να είχα μείνει στη Βουλγαρία, ότι – τι ήρθα να βρω στην χώρα τους… Και για τον ισχυρισμό μου ότι ο αστυνομικός με χτύπησε κατά τη διάρκεια της σύλληψης ότι δεν είναι αλήθεια, ότι εγώ ψεύδομαι. Γι’ αυτό και χωρίς να έχω οτιδήποτε και χωρίς να έχω ψυχικές διαταραχές, με ανάγκασαν να πάω σε ψυχολόγο και μετά και σε ψυχίατρο. Και μετά από δύο μέρες με μετέφεραν στις φυλακές της Νιγρίτας», αναφέρει.

Αυτό που ζητά είναι να μεταφερθεί στην φυλακές της Βουλγαρίας προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του αλλά και την ποινή του για ένα παλιότερο αδίκημα που είχε διαπράξει στην χώρα του προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλά και να είναι κοντά στην σύζυγό του και τα 3 τους παιδιά.

Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Απάντηση στο δημοσίευμα έδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανακοινώνοντας τα εξής:

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που εμπεριέχουν ισχυρισμούς αλλοδαπού κρατούμενου σχετικά με την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας του, ανακοινώνονται τα ακόλουθα: ο ανωτέρω κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας Σερρών και εκτίει πολυετή ποινή κάθειρξης για διάφορα αδικήματα, η κατάσταση της υγείας του παρακολουθείται από γιατρούς του Κέντρου Υγείας Νιγρίτας που επισκέπτονται το Κατάστημα Κράτησης, διακομίστηκε επανειλημμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών καθώς και στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» και «Άγιος Δημήτριος», αρνήθηκε να μεταβεί στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» για προγραμματισμένη ιατρική εξέταση (μαγνητική τομογραφία) ενώ επανειλημμένως δεν συνεργάστηκε με γιατρούς του Κέντρου Υγείας Νιγρίτας και του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.

Το θέμα παρακολουθείται από τη Διεύθυνση του Καταστήματος Κράτησης. Επιπλέον έχει υποβάλει αίτημα έκδοσης στη χώρα του, το οποίο εξετάζεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης».

Φωτογραφίες: serraikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου