Κυριακή, Ιανουαρίου 19, 2020

Το άγνωστο απολιθωμένο δάσος της Λακωνίας – Ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο (video)




Ηλικίας τριών εκατομμυρίων ετών





Στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, στη Λακωνία, κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος Βοιών, σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς εκτείνεται ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο: ένα απολιθωμένο δάσος ηλικίας τριών εκατομμυρίων ετών.

Στο σημείο έχουν αποκαλυφθεί κορμοί και ρίζες φοινίκων με ηλικία που φθάνει τα δύο με τρία εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, την εποχή εκείνη το κλίμα στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου ήταν υποτροπικό και υπήρχε εκτενές δάσος, που απολιθώθηκε με μοναδικό τρόπο.
Σύμφωνα με το visitvatika.gr, το Γεωπάρκο της παράλιας ζώνης του Αγίου Νικολάου συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου, με ευρήματα ανεκτίμητης επιστημονικής σπουδαιότητας, όπως υποστηρίζει ο Ευάγγελος Βελιτζέλος, Διευθυντής του τομέα Ιστορικής Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του ΕΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γεωλογικές ταραχές, σεισμοί και ηφαιστειακή δραστηριότητα οδήγησαν στην απολίθωση της παλαιοχλωρίδας της περιοχής, εκατομμύρια χρόνια πριν την εποχή μας, αναφέρεται στη σελίδα. Η οργανική ύλη δένδρων, φυτών αλλά και μαλακίων, αντικαταστάθηκε μόριο προς μόριο από διαλύμματα πυριτίου και ασβεστίου σε μια υπομονετική διαδικασία που συντελέστηκε κάτω από τη θάλασσα.
Ριζικοί κόμβοι που φτάνουν σε διάμετρο το 1μ και πλήθος απολιθωμένων πλασμάτων, σώζονται σήμερα σε μεγάλη έκταση της παραλίας του Αγίου Νικολάου και αποτελούν ένα γεωλογικό μουσείο ανυπολόγιστης αξίας που κατακτά τη θέση του ανάμεσα στα διατηρητέα μνημεία της φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου