Δευτέρα, Απριλίου 27, 2020

Άρση των περιοριστικών μέτρων: Είμαστε όμως έτοιμοι;...



ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΞΗΓΗΘΕΙ επαρκώς, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μια ιδιαίτερη σπουδή για την άρση των μέτρων που μπήκαν για τον περιορισμό της πανδημίας.

Αρχικά είχε ειπωθεί ότι η καραντίνα θα διαρκούσε μέχρι να αποκτήσει ανοσία ο πληθυσμός στον καινούργιο επικίνδυνο ιό, είτε με το εμβόλιο είτε με τη σταδιακή έκθεσή του πληθυσμού σε αυτόν.
Σύμφωνα με...
τους επιστήμονες, η ανοσία αυτή δεν υπάρχει ακόμα, παρά μόνο σε ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού, το οποίο δεν αρκεί για να προστατεύσει το σύνολο.

Η καλοκαιρινή περίοδος στην οποία μπαίνουμε ενδέχεται να συμβάλει στην προσωρινή υποχώρηση της πανδημίας. Αρκεί, όμως, αυτή για την άρση των περιοριστικών μέτρων; Διαβεβαιώσεις των επιστημόνων επ' αυτού δεν υπάρχουν ακόμα. Μήπως έχουν γίνει οι κατάλληλες προετοιμασίες που θα εξασφαλίζουν την προστασία των ευάλωτων; Ούτε αυτό έχει γίνει για την ώρα. Άρα, πώς δικαιολογείται η σπουδή για την άρση των μέτρων; Και ποιοι θα εγγυηθούν την ασφαλή μετάβαση; Η ευθύνη, φυσικά, ανήκει κάθε φορά πρωτίστως στην πολιτική ηγεσία.

Η Ελλάδα κατάφερε να περάσει με επιτυχία που επαινέθηκε την πρώτη φάση. Όπως όμως γνώριζαν και έλεγαν όλοι οι ειδικοί εξαρχής, η αντιμετώπιση της πανδημίας θα ήταν δρόμος αντοχής με εμπόδια. Άρα, υπάρχει μακρά πορεία ακόμα, κατά την οποία κάθε βήμα ή κάποιο πιθανό στραβοπάτημα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλα όσα έχει πετύχει η χώρα ως τώρα.

Η κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα συνοδεύεται από μαζικά τεστ στον πληθυσμό, τα οποία στην πρώτη φάση θα γίνονταν κυρίως στοχευμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ. Οι 500 κινητές μονάδες υγείας, όμως, που θα πραγματοποιούν τα κατ' οίκον τεστ στον πληθυσμό δεν είναι έτοιμες ακόμα.

Το δίλημμα όλων των κρατών κατά την έναρξη της πανδημίας ήταν εάν θα προστατεύσουν τη ζωή των πολιτών τους, ειδικά των πιο ευάλωτων και ευπαθών ομάδων, ή την οικονομία. Στην πρώτη περίπτωση, ήταν βέβαιο ότι τα περιοριστικά μέτρα που θα απαιτούνταν γι' αυτό θα έπλητταν την οικονομία. Η Ελλάδα έκανε αυτή την επιλογή. Να προστατεύσει τις ζωές των ανθρώπων, ειδικά των ευπαθών και των ηλικιωμένων. Αυτό μας είχε ανακοινώσει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας συγκινημένος στις 21 Μαρτίου, όταν, απαντώντας σε «παγκοσμίως καταξιωμένο» συνάδελφό του που του έγραψε πως «κάνουμε πολλή φασαρία για λίγους ηλικιωμένους και ανίκανους από τα χρόνια νοσήματα συμπολίτες μας», είπε πως «τιμούμε όλους, σεβόμαστε όλους, προστατεύουμε όλους, αλλά κατεξοχήν αυτούς. Δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου