Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020

Κορονοϊός: «Τείχος» από τη Μέρκελ – «Η Γερμανία απορρίπτει το ευρωομόλογο» (video)





Η καγκελάριος τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης, τονίζοντας πως η Γερμανία θα παίξει τον ρόλο της προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει αλληλεγγύη - Η συμβιβαστική πρόταση με τη Γαλλία
Την ώρα που και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλείται η Άγκελα Μέρκελ απέρριψε την πρόταση για κορονο-ομόλογα, εκτιμώντας ότι δεν είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιοριστούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην Ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα, Γαλλία και Γερμανία επεξεργάζονται μια συμβιβαστική πρόταση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων. Υπενθυμίζεται ότι και την Τετάρτη (08/04), ο ιταλός Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε για διάλυση της Ευρώπη, λόγω της κρίσης από την πανδημία. Η Ιταλία και άλλες χώρες του νότου προέβαλαν αίτημα για έκδοση κοινών ομολόγων της Ευρωζώνης.
Τι είπε η γερμανίδα καγεκελάριος
Η καγκελάριος της Γερμανίας τάσσεται, λοιπόν, κατά της έκδοσης ευρωομολόγου, με φόντο την οικονομική κρίση που πυροδότησε η πανδημία κορονοϊού. Η Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης, τονίζοντας πως η Γερμανία θα παίξει τον ρόλο της προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει αλληλεγγύη.

Όπως είπε, το πρόγραμμα ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει να συζητηθεί από κοινού με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Τόνισε, ωστόσο. ότι η Γερμανία απορρίπτει την ιδέα του κορονο-ομολόγου, αν και συμφώνησε – όπως είπε – με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κατά τη διάρκεια επικοινωνίας τους ότι πρέπει η Ευρώπη να είναι ενωμένη κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο, τα κορονο – ομόλογα δεν είναι το μοναδικό εργαλείο που υπάρχει για να αμβλυνθούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.
«Ξέρετε ότι δεν πιστεύω πως πρέπει να έχουμε κοινό χρέος λόγω της κατάστασης της πολιτικής μας ένωσης και γι’ αυτό απορρίπτουμε αυτήν την ιδέα», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το «Reuters».
Γιούνκερ κατά Ολλανδίας
Νωρίτερα την Πέμπτη (09/04), ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση της Ολλανδίας στο Eurogroup και τάχθηκε υπέρ του κορονο-ομολόγου. Για να επιτύχει η ανάκαμψη, ο Ζαν Κοντ Γιούνκερ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας δυνατότητας ευρωπαϊκού δανεισμού μέσω της έκδοσης «κορονο-ομολόγων».

Γαλλία και Γερμανία επεξεργάζονται μια συμβιβαστική πρόταση
Όπως αναφέρθηξεμ, η Γαλλία και η Γερμανία ετοιμάζουν μια συμβιβαστική πρόταση για να την υποβάλουν στους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αργότερα σήμερα ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για την απόκριση στις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.
«Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες. Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για έναν συμβιβασμό», ανέφερε ο αξιωματούχος πριν από τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών που αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:00 ώρα Ελλάδας.
Μαρκ Ρούτε: Δυνατή μια συμφωνία για ένα ευρωπαϊκό πακέτο ως απάντηση στην πανδημία
Εν τω μεταξύ, ο ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε την Πέμπτη (09/04), μετά τα όσα έγιναν και στο τελευταίο Eurogoup, πως πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης 500 δισεκ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
«Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου