Τετάρτη, Ιουνίου 03, 2020

Η Γερμανία ανοίγει τα σύνορά της με την Ελλάδα κι άλλες 30 χώρες




Εκτός παραμένει η Τουρκία - Ανοίγει τα σύνορά του και το Βέλγιο


Ένα νέο μέτρο, που εκτός από άλλες 30 χώρες αφορά και την Ελλάδα ανακοίνωσε η Γερμανία. Συγκεκριμένα, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε την Τετάρτη (03/06) να καταργήσει, τελικά, την ταξιδιωτική προειδοποίηση για τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη της ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία και τα κράτη της ζώνης του Schengen Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία. Εφόσον...
το επιτρέψει η περαιτέρω πορεία της διάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού, η προειδοποίηση θα μετατραπεί στις 15 Ιουνίου σε ταξιδιωτική οδηγία για κάθε μια από αυτές τις χώρες ξεχωριστά.

Με άλλα λόγια, η Γερμανία δε θα συνιστά πλέον στους πολίτες της να μην παραθερίσουν σε αυτές τις 31 χώρες. Προσωρινές εξαιρέσεις αποτελούν η Ισπανία και η Νορβηγία, καθώς οι δύο χώρες απαγορεύουν την είσοδο σε αλλοδαπούς και πέραν τις 15 Ιουνίου.


Θα υπάρχει στενή παρακολούθηση
Οι ταξιδιωτικές οδηγίες που θα ισχύουν από τις 15 Ιουνίου θα επικαιροποιούνται συνεχώς με ακριβή στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί εντός μιας χώρας, κυρίως για θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό: μέτρα υγιεινής, μέτρα προστασίας σε ξενοδοχεία και πολλά άλλα.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας το πρωί στο Βερολίνο, οι οδηγίες ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και προειδοποιήσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας. Όσο ισχύει η καραντίνα των 14 ημερών για όσους εισέρχονται στη χώρα, το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Γερμανούς να μην ταξιδεύουν εκεί.
Ο κ. Μάας κατέστησε επίσης σαφές ότι η Γερμανία θα μετατρέψει την οδηγία σε προειδοποίηση σε περίπτωση που ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε κάποια από τις χώρες ξεπεράσει τα 50 άτομα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών.
Εκτός παραμένει η Τουρκία
Η ταξιδιωτική προειδοποίηση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στις 17 Μαρτίου εξακολουθεί όμως να ισχύει για όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, επομένως και για την Τουρκία, η οποία είναι από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς των Γερμανών. Σε περίπτωση που η Κομισιόν άρει τους περιορισμούς εισόδου από τρίτες χώρες αυτή την εβδομάδα, τότε ενδεχομένως η γερμανική κυβέρνηση να ασχοληθεί με το θέμα την άλλη Τετάρτη (10/06).
Τέλος, ο κ. Μάας επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί ξανά επιχείρηση του υπουργείου Εξωτερικών για την επιστροφή γερμανών τουριστών που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη Γερμανία.



Ανοίγει τα σύνορά του για την Ελλάδα και το Βέλγιο
Το Βέλγιο θα ανοίξει από τις 15 Ιουνίου τα σύνορά του με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις τέσσερις χώρες του χώρου Σένγκεν που δεν ανήκουν στην ΕΕ, ανακοίνωσε η Πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές.
Η Πρωθυπουργός συνέστησε πάντως σε όσους προτίθενται να ταξιδέψουν να βεβαιωθούν προηγουμένως ότι αυτό είναι εφικτό, δεδομένου ότι «κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της για το άνοιγμα των συνόρων της», υπό τους όρους που κρίνει εκείνη.

"We started by banning everything," prime minister Sophie Wilmès says. "From 8 June we can work any other way - we can say: everything is allowed, with some exceptions."
(More details follow)


Προβολή εικόνας στο Twitter


Από τις 8 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν στο Βέλγιο σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καφέ και των μπαρ, όμως θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το μέτρο τήρησης των αποστάσεων. Οι πολιτιστικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι την 1η Ιουλίου, οπότε κινηματογράφοι, θέατρα και άλλοι χώροι εκδηλώσεων μπορούν να ξανανοίξουν αλλά θα δέχονται μέχρι 200 θεατές, το πολύ.
«Από τις 8 Ιουνίου όλα θα επιτρέπονται, με κάποιες εξαιρέσεις», είπε η Βιλμές στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου