Δευτέρα, Ιουνίου 29, 2020

Στουρνάρας: Ύφεση 5,8% το 2020 – Στο 9,4% με το… κακό σενάριο





Η ύφεση είναι δεδομένη. Το θέμα είναι που θα «κάτσει» η μπίλια. Το καλό σενάριο στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι πως η ύφεση θα φτάσει το 4,4%. Το κακό σενάριο την ανεβάσει στο 9,4%. Αλλά ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί πως το ποσοστό θα είναι 5,8%.


Ο Γιάννης Στουρνάρας παρέδωσε τη Δευτέρα (29.06.2020) στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, την ετήσια Νομισματική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2019-2020, η οποία θα διαβιβαστεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.



Συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι η ύφεση μέχρι τέλος του έτους θα κυμανθεί στο 5,8%. Όπως είπε, το κακό σενάριο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι η ύφεση να φθάσει στο 9,4% μέχρι τέλος του έτους ενώ το καλό σενάριο είναι να κυμανθεί στο 4,4%.

«Έχουμε αρκετούς μήνες μπροστά μας ακόμα, η ελπίδα μας είναι ότι μπορεί να πάει προς τα πάνω αλλά να μην είναι τόσο πολύ. Το ότι αντιμετωπίσαμε τη πανδημία του κορονοϊού αποτελεσματικά, αυτό κράτησε χαμηλά την ύφεση. Μπορεί να διαφωνούμε ως προς το ύψος αλλά συμφωνούμε ότι θα είναι χαμηλότερη ως προς την ευρωζώνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας.
Η έκθεση της ΤτΕ για την ύφεση

Yποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας από 4,4% ως 9,4% προβλέπει για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που υπέβαλε στη Βουλή ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας περιλαμβάνονται τρία σενάρια για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά το 2020, καταγράφοντας ρυθμό μεταβολής 5,8%. Το 2021 η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα ανακάμψει και θα αυξηθεί με ρυθμό 5,6%, ενώ το 2022 θα σημειώσει αύξηση 3,7%.


Σύμφωνα με το ήπιο σενάριο, το οποίο υποθέτει μια πιο σύντομη μεταβατική περίοδο προς την κανονικότητα, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 4,4% το 2020 και θα αυξηθεί κατά 5,8% και 3,8% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα

Κατά το κακό, το οποίο συνδέεται με μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση του κορονοϊού, οι συνέπειες της πανδημίας αναμένεται να είναι πιο έντονες και με μεγαλύτερη διάρκεια και η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι βραδύτερη: το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 9,4% το 2020, ενώ θα αυξηθεί κατά 5,7% το 2021 και 4,5% το 2022.
Περί δημοσιονομικών ο λόγος

Στο δημοσιονομικό μέτωπο προβλέπεται για φέτος πρωτογενές έλλειμμα στον Προϋπολογισμό το οποίο θα φθάσει το 2,9% του ΑΕΠ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η δέσμη δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνει προσωρινού χαρακτήρα στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην πραγματική οικονομία, χωρίς όμως να δημιουργηθούν μόνιμα πρωτογενή ελλείμματα που θα επηρέαζαν αρνητικά τη μεσοπρόθεσμη δυναμική του δημόσιου χρέους.
Τα κόκκινα δάνεια

Για τις τράπεζες και ειδικότερα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η ΤτΕ αναμένει ν’ αντιστραφεί η τάση μείωση τους που είχε παρατηρηθεί. Σύμφωνα με τα προσωρινά εποπτικά στοιχεία Μαρτίου 2020, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) διαμορφώθηκαν σε 60,9 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 7,6 δισ. ευρώ (ή 11,1%) συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2019 και κατά 46,3 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο ΜΕΔ.


Ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων παρέμεινε το Μάρτιο του 2020 σε υψηλό επίπεδο (37,4%), εντούτοις μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από αρκετά έτη σε επίπεδα κάτω του 40% σε ατομική βάση. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας άλλαξαν τις συνθήκες, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να έχουν αναθεωρήσει τα σχέδια υλοποίησης τιτλοποιήσεων σε σχέση με το χρονικό ορίζοντα και την περίμετρο δανείων, γεγονός που θα καθυστερήσει την περαιτέρω αποκλιμάκωση του υψηλού αποθέματος των ΜΕΔ.

Ταυτόχρονα, παρά τα θετικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την πολιτεία και τις τράπεζες, αναμένεται εισροή νέων ΜΕΔ, ιδίως από τις αρχές του επόμενου έτους. Το ύψος της νέας γενιάς ΜΕΔ θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας το τρέχον έτος, καθώς και την επακόλουθη ανάκαμψη.
Τι ζητάει ο Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ζητεί να αναληφθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες με στόχο:

– Να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και να μετριαστεί η επίπτωση των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Παράλληλα, θα πρέπει να διατηρηθεί το υψηλό ταμειακό απόθεμα της γενικής κυβέρνησης ώστε να μη διαταραχθεί η ικανότητα αναχρηματοδότησης των μεσομακροπρόθεσμων δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου και να αποφευχθεί μια πιθανή αύξηση του κινδύνου αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους στις αγορές κεφαλαίων.



– Να στηριχθούν οι τράπεζες ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC). Στο πλάισιο αυτό προτείνεται εκ νέου η δημιουργία εταιρίας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company), η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το σχέδιο «Ηρακλής», θα αναλάβει τη διάθεση μέρους των ΜΕΔ, ενώ θα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται ένα σχήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

– Να διαφυλαχθεί η κυβερνητική δέσμευση και αξιοπιστία ως προς την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

– Να αποφευχθεί μια μόνιμη αύξηση της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου