Το νομοσχέδιο προκαλεί έντονες αντιδράσεις διότι περιορίζει το βασικό δικαίωμα των πολιτών στην διαμαρτυρία.
Μπλόκο στις διαδηλώσεις επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που έρχεται την Τετάρτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή όπως ανακοίνωσε ο Ν. Κακλαμάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες συνδικαλιστή της ΕΛΑΣ η Αστυνομία θα μπορεί να απαγορεύει προληπτικά διαδηλώσεις που θα θεωρηθούν "ύποπτες" ότι θα καταλήξουν σε παραβατικές συμπεριφορές.
Την Τετάρτη θα έρθει στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και ενδεχομένως να έχει αλλαγές όπως είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης στο Open. Το νομοσχέδιο προκαλεί έντονες αντιδράσεις διότι περιορίζει το βασικό δικαίωμα των πολιτών στην διαμαρτυρία. Σύμφωνα με όσα είπε συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ εκτός του περιβόητου «διαμεσολαβητή», ή του ιδιώνυμου για τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευθεί θα ισχύει και η προληπτική απαγόρευση συγκεντρώσεων σε περίπτωση που αυτές κριθούν «ύποπτες» για την πρόκληση επεισοδίων.
Ωστόσο ο Ν. Κακλαμάνης μίλησε για «διορθωτικές κινήσεις» που θα γίνουν στο νομοσχέδιο με την κατάθεση του.
Στο ίδιο κανάλι, ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ Σ. Μπαλάσκας απάντησε θετικά στην ερώτηση αν θα υπάρχει προληπτική αξιολόγηση για το ποια πορεία ενδέχεται να καταλήξει σε παραβατικές συμπεριφορές, ώστε να απαγορεύεται. «Απ ότι έχω διαβάσει στο νομοσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση «ναι». Με εντολή του γενικού αστυνομικού διευθυντή της κάθε μεγάλης πόλης και με την Επιτροπή που θα υπάρχει θα υπάρχει μια απόφαση, η οποία θα παίρνεται από κάποιους ανθρώπους για το αν θα πραγματοποιηθεί μία πορεία ή όχι».
Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις προβλέπει την επέκταση των αστικών κυρώσεων στους οργανωτές μιας διαδήλωσης εφόσον σε αυτήν διαπιστωθούν φθορές δημόσιας η ιδιωτικής περιουσίας. Την εποπτεία των διαδηλώσεων από εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές. Τέλος την θέσπιση ως «ιδιώνυμου» του αδικήματος για συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευθεί από τις αρχές.
Η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει και στο παρελθόν από τη Ν.Δ. ενώ αποτελούσε πρόταση του Κώστα Μπακογιάννη μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας για το Δήμο της Αθήνας.
Όπως έγραφε η ΑΥΓΗ σε πρόσφατο ρεπορτάζ της: "Το νομοσχέδιο βασίζεται σε μια παλιότερη πρόταση που είχε καταθέσει το 2012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης -και βέβαια δεν είναι άσχετη με την αγωνία της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της εκείνη την περίοδο να περιστείλουν κατά το δυνατόν το κύμα διαδηλώσεων της εποχής. Χρησιμοποιεί όμως ευρύτατα και ένα κολάζ από τα πιο αυστηρά πλαίσια που ισχύουν στην Ευρώπη, τα οποία βέβαια αφενός αναφέρονται σε διαφορετικές κοινωνικές παραδόσεις, αφετέρου υπόκεινται σε ισχυρή κοινωνική κριτική."
Πηγή: avgi.gr (Κατερίνα Μπρέγιαννη)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου