Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020

Ενιαία Αρχή Διαφάνειας ή Ενιαία Αρχή Διαφθοράς και Διαπλοκής;


 


Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός
Μία από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν κι η ενοποίηση πέντε Ελεγκτικών Σωμάτων και της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε έναν φορέα με την ονομασία Ενιαία Αρχή Διαφάνειας.
Είναι γεγονός, πως τα Ελεγκτικά Σώματα και ειδικότερα το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης είχαν να επιδείξουν σημαντικό έργο κι απόδειξη αποτελούν οι εκθέσεις τους για πάμπολλες υποθέσεις που διερεύνησαν.
Η αλήθεια όμως είναι, πως παρά τις διαπιστώσεις για πληθώρα παραβάσεων των ελεγχομένων (κυρίως Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού) και την αποστολή των εκθέσεών τους στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω, δεν κατάφεραν να νικήσουν το τεράστιο πάπλωμα που στη χώρα μας σκεπάζει τις υποθέσεις διαφθοράς και Διαπλοκής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η έκθεση του ΣΕΕΔΔ πριν λίγα χρόνια για μεγάλο Δήμο της Αττικής όπου εμφάνιζε εκατομμύρια ευρώ να έχουν εξαφανιστεί ή να έχουν διατεθεί με αδιαφανείς διαδικασίες, με αποτέλεσμα σήμερα ο Δήμος αυτός να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλέον καταχρεωμένους Δήμους της χώρας. Η υπόθεση οδηγήθηκε σε ακροαματική διαδικασία κι εκεί, αιρετοί που είχαν καταγγείλει δημόσια την λεηλασία των οικονομικών του Δήμου, που είχαν δώσει ένορκες καταθέσεις για το θέμα αυτό στο Ειρηνοδικείο, είπανε στον πρόεδρο του Δικαστηρίου πως η τότε Δημοτική Αρχή τα είχε κάνει όλα σωστά και πως δεν βρήκαν σημάδια κακοδιαχείρισης! Αποτέλεσμα να εξοργιστεί ο εισαγγελέας, να τους υπενθυμίσει τι είχανε πει στις καταθέσεις τους και να τους απειλήσει για ψευδορκία. Αποτέλεσμα; Όλοι αθώοι!

Φυσικά, αθώοι δεν ήταν ούτε η γιαγιά που πουλούσε τερλίκια που είχε πλέξει στη λαϊκή για να πάρει δέκα ευρώ για να μπορέσει να αγοράσει τρόφιμα αλλά ούτε ο παππούς που πουλούσε χωρίς άδεια κουλούρια για να θρέψει τα εγγόνια του. Αυτούς η δικαιοσύνη τους τιμώρησε αυστηρά!

Η μέχρι σήμερα λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας επιτρέπει ακόμη και στον πλέον καλοπροαίρετο πολίτη να υποθέσει, πως η ενοποίηση των Ελεγκτικών Σωμάτων σε ένα, δεν αποφασίστηκε προκειμένου να γίνεται πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά ο έλεγχος δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων αυτεπάγγελτα ή μετά από καταγγελίες αλλά για να υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος των καταγγελλομένων από τον πολιτικό προϊστάμενο και να προχωρούν ή να μπαίνουν στο αρχείο υποθέσεις με κριτήρια καθαρά… ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ (εδώ γελάμε).

Πλήθος οι αναφορές πολιτών που έχουν υποβάλει με στοιχεία, σοβαρές καταγγελίες για οικονομικές ή διοικητικές παραβάσεις. Όμως η Ενιαία Αρχή Διαφάνειας ακόμα να αποφασίσει τον έλεγχό τους αν κι έχει περάσει για πολλές από αυτές, ένας χρόνος από την ημέρα κατάθεσής τους!

Σε επικοινωνία ενός πολίτη με προϊστάμενο της Ενιαίας Αρχής γιατί δεν ελέγχουν τα όσα έχει καταγγείλει η απάντηση που πήρε ήταν μοναδική.
Αυτόν τον Δήμο τον έχουμε ελέγξει κι άλλη φορά. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε συνεχώς με τον ίδιο Δήμο!

Με απλά λόγια, η αστυνομία, όταν συλλάβει κάποιον ύποπτο μετά από καταγγελία, μετά δεν ασχολείται μαζί του έστω κι αν υπάρξουν δεκάδες άλλες καταγγελίες κι αποδείξεις ότι αυτός παρανομεί, θέτει σε κίνδυνο την ζωή πολιτών!

Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν.

Εύλογα επομένως οι πολίτες αναρωτιούνται κύριε πρωθυπουργέ:
Δημιουργήσατε την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας ή την Ενιαία Αρχή Διαφθοράς και Διαπλοκής για να «κουκουλώνονται» εύκολα όλα τα σκάνδαλα που συμβαίνουν στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα στην αυτοδιοίκηση;

Οι Έλληνες έχουν καταλάβει πολύ καλά πως η δικαιοσύνη, αν και τυφλή όπως λέγεται, είναι αυστηρή μόνο για τους αδύναμους πολίτες.

Για τους αιρετούς όλων των βαθμίδων είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Τους «καθαρίζει» από όλες τις αμαρτίες ενθαρρύνοντάς τους μάλιστα, να κάνουν μεγαλύτερες.
Δυστυχώς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου