Σάββατο, Ιουλίου 11, 2020

Ερντογάν για Αγία Σοφία: Κάναμε αυτό που ήθελε το έθνος – Μπάιντεν: Να αναιρεσεις την απόφαση




Κατά της απόφασης Ερντογάν τούρκοι νομπελίστες και διανοούμενοι


Όχι μόνο δεν «ιδρώνει» το αυτί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις αναμενόμενες αντιδράσεις που προκάλεσε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά εμφανίζεται και προκλητικός, αδιαφορώντας πλήρως για τα μηνύματα οργής των οποίων γίνεται αποδέκτης.

Μιλώντας σε εγκαίνια γέφυρας στην επαρχία Μπίτλις, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων για το σημαντικότερο θέμα των ημερών ότι «το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας. Λάβαμε αυτήν την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας. Όπως κάναμε και στη Συρία, όπως κάναμε και στη Λιβύη και αλλού θα συνεχίσουμε το δίκαιο δρόμο μας για την οικοδόμηση της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας».
Την ίδια ώρα, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού έρχεται ακόμα ένα μήνυμα αντίθεσης και μάλιστα όχι από κάποια τυχαία φωνή. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑΤζο Μπάιντεν τονίζει σε ανακοίνωση το ότι το μουσειακό καθεστώς του μνημείου εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε όλους και καλεί τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του:
«Η Αγιά Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και μια πολύτιμη ιερή τοποθεσία για ανθρώπους πολλών θρησκειών. Τα τελευταία 85 χρόνια, η Αγιά Σοφία υπήρξε ένα μουσείο, που επέτρεπε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκεφτούν, να το θαυμάσουν και να προσευχηθούν σε αυτόν τον ιερό χώρο που από το 1985 αποτελεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Λυπάμαι για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφία σε τζαμί και καλώ τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει αυτόν τον ιερό χώρο υπό το σημερινό καθεστώς του μουσείου διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε όλους», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν.
Κατά της απόφασης τούρκοι νομπελίστες και διανοούμενοι
Κατά της απόφασης Ερντογάν τάσσονται δημόσια τούρκοι διαννοούμενοι και νομπελίστες καθώς και απλοί πολίτες κυρίως μέσω του Twitter.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα η γνωστή συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ που γράφει ότι «πρόκειται για μια πολύ ατυχή απόφασημια απόφαση καθαρά που ελήφθη για πολιτικούς λόγους. Με κανένα σεβασμό στην ιστορία, κανένα σεβασμό στον πλουραλισμό. Αυτή η παγκόσμια κληρονομιά θα πρέπει να φυλάσσεται ως μουσείο, με ανοικτές τις πόρτες σε όλους και σε όλες τις θρησκείες. Ο θόλος της είναι αρκετά μεγάλος για να αγκαλιάσει την ανθρωπότητα».
Ο βραβευμένος με Νομπέλ συγγραφέας Ορχάν Παμούκ τονίζει από την πλευρά του ότι «ηΗ επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σημαίνει δυστυχώς ότι δεν είμαστε πλέον κοσμική κοινωνία».
Αγνώριστη η Αγιά Σοφιά: Κρύβουν τις αγιογραφίες και βάζουν ειδικό φωτισμό – Το βέτο στους επισκέπτες
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί «πρωταγωνιστεί» σήμερα Σάββατο (11/7) στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, ο οποίος αποκαλύπτει και τον τρόπο λειτουργίας από τις 24 Ιουλίου και μετά, οπότε αναμένεται και η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό του ναού.
Η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή τόσο για προσευχή των πιστών όσο και για τους τουρίστες που θέλουν να την επισκεφθούν, όπως άλλωστε υποστήριξε στο χθεσινό του διάγγελμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτή τη στιγμή εξετάζονται διάφορα σενάρια για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις για το πώς θα καλυφθούν οι αγιογραφίες κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής.
Τα σενάρια της σαρωτικής αλλαγής
Σύμφωνα με τη τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», το ένα σενάριο είναι να τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες ή ξύλινα παραβάν, που θα κλείνουν κατά τη διάρκεια της προσευχής.
Παράλληλα, στο «τραπέζι» βρίσκεται και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κάποια φωτιστικά τρικ για να μην διακρίνονται οι αγιογραφίες.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, δεν αποκλείεται στο πάτωμα να τοποθετηθούν χαλιά που θα φωτίζονται την ώρα της προσευχής, για να σκοτεινιάζει ο υπόλοιπος χώρος.
Διάκοσμοι της βυζαντινής περιόδου, από την πριν την Άλωση εποχή που η Αγιά Σοφιά λειτουργούσε ως εκκλησία, θα διατηρηθούν χωρίς να καλυφθούν, εφόσον δεν απεικονίζουν πρόσωπα. Η απεικόνιση προσώπων απαγορεύεται στο σουνιτικό Ισλάμ.
Το μαρμάρινο δάπεδο θα καλυφθεί με τάπητα και όπου υπάρχουν βαθουλώματα και φθορές θα γίνει αποκατάσταση με ειδικό υλικό.
Στις 24 Ιουλίου η πρώτη μουσουλμανική προσευχή
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά.
Το «τζαμί της Αγίας Σοφίας» θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Τηλεφωνικές επαφές Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο
Διπλωματική αντεπίθεση ξεκινά η Αθήνα μετά από την απόφαση του Τούρκου προέδρου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίγει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να αποκαλύπτει πως η χώρα μας θα προχωρήσει σε κάποια μορφή κυρώσεων απέναντι στην Άγκυρα.
Ο πρωθυπουργός, από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει, επικοινώνησε το μεσημέρι του Σαββάτου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου