Δευτέρα, Ιουλίου 06, 2020

Λάκης Λαζόπουλος: Θα χτυπήσω τις… οχιές και θα προχωρήσω




«Κάνουν τον μάγκα με χρήμα του Δημοσίου. Όποιος θέλει να κάνει τον μάγκα να τον κάνει με δικά του χρήματα»


Ο Λάκης Λαζόπουλος παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Βασίλη Μπουζιώτη και στην εφημερίδα «Realnews».

Ο καταξιωμένος ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας αναφέρθηκε στα επαγγελματικά του σχέδια, στην αποχώρηση της Ελένης Μενεγάκη από την τηλεόραση, ενώ δεν διστάζει να απαντήσει στους επικριτές του.



Έπεσε σαν βόμβα η είδηση πως θα σε δούμε στην «Προδοσία» πλάι στους Αιμίλιο Χειλάκη, Αθηνά Μαξίμου και έφερε επιθέσεις.

Σιγά που δεν θα έφερνε! Και πριν καν με δουν, αυτό είναι το καταπληκτικό! Θέλω να ξεκινήσουμε με το ότι με χαροποίησε πολύ η πρόταση που μου έκανε ο Αιμίλιος τον οποίο εκτιμώ βαθιά, να παίξω δίπλα σε εκείνον και στην υπέροχη Αθηνά Μαξίμου στο σπουδαίο έργο του Πίντερ. Σου είχα πει πως δεν ήθελα να κάνω θέατρο αν δεν ερχόταν κάτι δυνατό και ξεχωριστό, κάτι που να με εκπλήξει και να με κεντρίσει. Τα τελευταία χρόνια που έκανα θέατρο, επειδή, όπως ξέρεις καλά, ήταν πολύ δύσκολη περίοδος για μένα με την ασθένεια της Τασούλας μου (σ.σ.: της συντρόφου ζωής του που έφυγε τελικά), έπαιξα πράγματα που ήθελα να με κάνουν να ξεχνιέμαι. Δεν ήθελα μετά από όλο αυτό να επανέλθω με κάτι συμβατικό. Ήθελα να τολμήσω κάτι διαφορετικό, να δοκιμαστώ σε κάτι νέο, και ήρθε η πρόταση δώρο του Αιμίλιου για αυτό το νέο στοίχημα στην καριέρα μου.



Για το οποίο υπήρξαν ενστάσεις, Λάκη…

Ενστάσεις μπορείς να έχεις για κάποιον που χρησιμοποιεί το δημόσιο χρήμα. Θα έχεις ένσταση γιατί εγώ αποφασίζω, με δικό μου οικονομικό ρίσκο, να κάνω μια τούμπα στον αέρα; Να έχω ενστάσεις εγώ γιατί ο Λιγνάδης ανεβάζει με δικά μου λεφτά τον «Μακμπέθ» και παίζει ο ίδιος το καταλαβαίνω. Χειρίζεται το δικό μου χρήμα, για να κάνει το δικό του όνειρο. Δεν μπορούν να υπάρχουν ενστάσεις στα ιδιωτικά ρίσκα, παρά μόνο στα δημόσια. Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι δεν έχω ένσταση για τον Λιγνάδη, απλώς φέρνω παράδειγμα για το πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η όποια ένσταση. Πάμε παραπέρα. Να με δεις και να με κρίνεις. Έχεις το απόλυτο δικαίωμα να το κάνεις. Αλλά να με δεις πρώτα. Δες με και μετά γράψε ό,τι θέλεις. Δεν θα πάρω την άδεια κανενός για ό,τι κάνω στη ζωή μου. Έτσι πορεύτηκα τόσα χρόνια κι έτσι θα συνεχίσω να κάνω…



Γιατί λες ότι συμβαίνει αυτό, πριν καν σε δουν;

Γιατί δεν μπορούν να μαζέψουν ούτε τον φθόνο τους. Υπάρχει ένα σύστημα ανθρώπων που εξυπηρετούν διάφορους δημόσιους φορείς για να κάνουν τις δουλειές τους και για να προωθήσουν τους δικούς τους. Είναι αυτοί που νομίζουν ότι έχουν κλείσει… ρεζερβέ την ποιότητα και δεν μπορεί να μπει κανείς στα χωράφια τους. Κάνουν τον μάγκα με χρήμα του Δημοσίου. Όποιος θέλει να κάνει τον μάγκα να τον κάνει με δικά του χρήματα, όχι με λεφτά του Δημοσίου. Όπα, παιδιά! Όπα που θα μου πείτε και τι θα παίξω! Ο,τι γουστάρω θα παίξω! Αυτοί οι λογοκριτές της τέχνης οι νταβατζήδες της δημόσιας τέχνης που φτιάχνουν τα δικά τους κυκλώματα και τα παίρνουν από παντού, ας κοιτάξουν την καμπούρα τους και ας μην κάνουν ενστάσεις για το τι θα παίξω και πού. Φτάνει πια με το δηλητήριο αυτών των φιδιών που μας έχουν ζώσει από παντού. Δεν θα φύγει ο αγρότης από το χωράφι του επειδή βρήκε μια οχιά ή περισσότερες σε αυτό! Θα τις χτυπήσει και θα συνεχίσει σε αυτό που πρέπει να κάνει. Έτσι κι εγώ. Δεν μπορώ να απαγορεύσω στην οχιά να σέρνεται, δεν μπορώ να της απαγορεύσω να έχει δηλητήριο για τους εχθρούς της και να γλείφει τους φίλους της αλλά δεν θα της κάνω και τη χάρη να τρέξω μακριά από αυτό που θέλει η ψυχή μου αληθινά. Το ξεκαθαρίζω αυτό, Βασίλη!



Πότε θα ξεκινήσετε πρόβες;

Στις 15 Ιουλίου. Θα κάνουμε ένα διάλειμμα και θα συνεχίσουμε δυναμικά για το ανέβα σμα που θα υπογράψει ο Αιμίλιος και θα με φέρει στη σκηνή με εκείνον και την Αθηνά. Δεν βλέπω την ώρα να παίξω μαζί με αγάπη μένα μου πλάσματα, που εκτιμώ για τη στάση τους στο θέατρο και στη ζωή. Θα χάσω μια τέτοια ευκαιρία γιατί κάποιοι μου έχουν ράψει ένα κοστούμι και με θέλουν σε αυτό; Θα γινόταν τέχνη αν δεν παίρναμε ρίσκα και κινούμασταν βάσει των αποφάσεων των κρατικοδίαιων των και των διαπλεκόμενων; Ρίσκαρα απ’την πρώτη στιγμή στον χώρο και θα το κάνω πάντα. Ας σεβαστούν έναν ακροβάτη που δεν έκλεψε τα λεφτά κανενός και που πάλεψε μια ολόκληρη ζωή για όσα είχε στο μυαλό και στην καρδιά του. Δεν είμαι σε φάση να κάνω κωμωδία τα ξέρεις αυτά, να μην τα ξαναλέμε. Θέλω να κάνω κάτι διαφορετικό και θα το κάνω, χωρίς να ρωτήσω τη γνώμη τους. Τολμάω, ό πως τόλμησα όταν έκανα την «Όπερα της πεντάρας», όταν έπαιζα τον Φρόιντ, όταν ανέβαζα το Ημερολόγιο ενός τρελού. Ο καλλιτέχνης οφείλει να σέβεται τις επιθυμίες που έχει η καρδιά του. Ποιος λοιπόν, θα μου βάλει φραγμούς στα όνειρά μου; Να το έκανα στο Εθνικό, να υπήρχαν ενστάσεις αφού υπάρχει δημόσιο χρήμα. Αλλά δεν χρησιμοποιώ τέτοιο.

Αναφέρεσαι δεύτερη φορά στο Εθνικό. Έχεις πικρία; Αρνήθηκαν πρόταση σου, Λάκη;

Δεν έκανα καμία πρόταση, γιατί ξέρω το μέλλον της. Στα σκουπίδια θα πετιόταν. Υπάρχει η κυριαρχία μιας συγκεκριμένης παρέας που κάνει συγκεκριμένες δουλειές. Και δεν ανήκω σε αυτή!

Φούντωσες και λέω να σε πάω σε ένα πλάσμα που αγαπάς, τη Χαρούλα Αλεξίου, που αποφάσισε να σταματήσει το τραγούδι.

Γενναία κίνηση! Τη λατρεύω τη Χαρούλα, αλήθεια είναι αυτό. Για τη φωνή της για αυτό που κουβαλά ει, για αυτό που είναι. Όσο για την κίνησή της αυτή Δεν ήταν κάτι πέρα από αυτήν. Έκανε αυτό που έκανε πάντα. Ακολούθησε τη ψυχή της και το συναίσθημά της και αποφάσισε πως αφού η φωνή της δεν μπορεί να φτάσει εκεί που θέλει η ψυχή της είναι προτιμότερο να σταματήσει. Είπε την αλήθεια της η Χαρούλα. Θα μπορούσε να μείνει στη σκηνή. Μα δεν της αρέσουν οι εκπτώσεις. Είχε την αξιοπρέπεια να πει ως εδώ και θέλει πολύ θάρρος αυτό! Απ’ τη μια έχει ερμηνεύσει τόσα διαμάντια που αρκούν για δέκα ζωές και, από την άλλη, έχει χρόνο πια να ασχοληθεί με το θέατρο που αγαπά. Είναι ζηλευτό πλάσμα. Κι όταν σε κάνει να ριγείς κάθε φορά που ακούς το “Όλα σε θυμίζουν”, δεν μπορεί παρά να είναι στην καρδιά σου για πάντα. Η Χαρούλα είναι στην καρδιά όλων μας και δεν θα πάψει να είναι!



Πώς είδες την κίνηση της Πρωτοψάλτη με το φορτηγό, για την οποία δέχτηκε αμέτρητα πυρά;

Ήταν μια υπέροχη ιδέα, μια κίνηση ψυχής πολύ συγκινητική, μια κίνηση καρδιάς από αυτές που κάνει η Άλκηστις. Και έπε σαν να τη φάνε. Γιατί; Γιατί αποφασίστηκε στη διαδρομή και χωρίς να το ξέρει να περάσουν από το Μαξίμου. Τι έπρεπε να κάνει; Τον τροχονόμο; Ή να πηδήξει από την καρότσα και να φύγει Θα ήταν αγένεια να το κάνει. Βγήκε, το διευκρίνισε, τέλος. Αλλά όχι, θα πρέπει να τη φάνε κι αυτή. Αυτό ζούμε, ένα διαρκή και ασταμάτητο πόλεμο. Είναι τραγικό!



Τι λες για τη στάση του Κραουνάκη;

Είχε κι εκείνος ένα δίκιο απ’ την πλευρά του. Όφειλαν να ρωτήσουν τον δημιουργό. Με μια ερώτηση θα μπορούσαν να αποφύγουν πολλά.

Η Ελένη Μενεγάκη φεύγει από την τηλεόραση.

Η Μενεγάκη ξέρει πότε πρέπει να φύγει, πότε πρέπει να γυρίσει και πώς. Είναι πανέξυπνη…



Εγώ έχω την αίσθηση πως θα γυρίσει σίγουρα.

Δεν ξέρω κάτι παραπάνω απ’ αυτό που ξέρουν όλοι. Εμπιστεύομαι την απόφασή της να φύγει, όπως την εμπιστεύομαι και στο ότι θα γυρίσει με κάτι που θα την εκφράζει απόλυτα. Η Ελένη είναι ένα πρόσωπο που ενδιαφέρει πολύ και που έχει να δώσει πολλά στον χώρο όπως τα θέλει…

Αν είχες επιτελικό ρόλο στην τηλεόραση όπως παλιά, τι εκπομπή θα της έδινες, αλήθεια, Λάκη;

Ένα βραδινό σόου…



Talk show;

Και βραδινό σόου και talk show, κι ό,τι να ‘ναι. Είναι ένα πρόσωπο που σε μαγνητίζει, που δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της, που σε αφορά ό,τι κι αν κάνει. Και αυτό δεν αποδεικνύει η μακροχρόνια πορεία της στον χώρο. Αυτό!

Πάμε τώρα και στην Ακαδημία Τεχνών Εκατό που στήνεις αυτόν τον καιρό.

Είναι ένα ολοκαίνουργιο στοίχημα που με γεμίζει χαρά! Είναι η δραματική σχολή που θα ήθελα να μπω, αν ξεκινούσα τώρα! Είναι ένα όνειρο χρόνων που είχα, το οποίο παίρνει σάρκα και οστά σε ένα υπέροχο κτίριο όπου βρίσκονταν τα γραφεία των κινηματογραφικών παραγωγών της χρυσής εποχής του σινεμά, για αυτό και το χαρακτήριζαν Το ελληνικό Χόλιγουντ ή Κτίριο της 7ηςΤέχνης . Στον τρίτο όροφο του ατμοσφαιρικού αυτού κτιρίου στήνουμε μια δρα ματική σχολή στη συνέχεια θα έρθει και η κινηματογραφική , κάναμε μια εκ βάθρων ανακαίνισή του και φτιάχνουμε ένα υπερσύγχρονο χώρο, ο οποίος θα αγκαλιάσει αίθουσες διδασκαλίας αρκετές αίθουσες για μικρές παραστάσεις καμαρίνια, βεστιάριο κ.λπ. Αξίζει να σημειώσω ξεχωριστά πως δεν θα έπαιρνε σάρκα και οστά αυτό το όνειρο, αν δεν είχα τη θερμότατη υποστήριξη οικονομική και όχι μόνο του πολυσχιδούς Δημήτρη Δερπάνη, ο οποίος είναι στο πλάι μου με γενναιοδωρία αλλά και με πολύ κέφι.

Εκείνος μου είπε με ενθουσιασμό: «Φτιάχνεται η πιο μεγάλη δραματική σχολή που υπάρχει στην Ελλάδα και ο ιδιοφυής Λάκης Λαζόπουλος έρχεται να… κλέψει την παράσταση με αυτό το μεγάλο βήμα».

Τον ευχαριστώ πολύ που με πιστεύει και που στηρίζει όλο αυτό το project. Δίνω μαζί με τους συνεργάτες μου τον καλύτερο μου εαυτό για να τον βγάλω ασπροπρόσωπο και να προσφέρω στους μελλοντικούς ηθοποιούς τις καλύτερες συνθήκες για να σπουδάσουν αυτό που αγαπούν σε έναν τεράστιο χώρο περί που 800 τετραγωνικών. Στο ισόγειο στήνονται άλλοι χώροι χρήσιμοι για τη σίτιση, αλλά και για την ενημέρωση των σπουδαστών, μικρά καφέ, ενώ ετοιμάζεται και διαδικτυακό ραδιόφωνο, όπου θα κάνουν εκπομπές οι ίδιοι οι μαθητές. Περνάω ατέλειωτες ώρες για την οργάνωση που χρειάζεται, κουβεντιάζοντας με κορυφαίους δημιουργούς που πρόκειται να διδάξουν στη σχολή, στην οποία θα δοθεί πολύς χώρος και στο νέο αίμα. Ξεκινάμε το ταξίδι με το θέατρο και έρχονται πολλές εκ πλήξεις σε ένα χώρο με άρτια υποδομή, ό που τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να ανθίσουν νέα ταλέντα. Ετοιμάζουμε τόσα πολλά. Βάζω υποχρεωτικό μάθημα αγγλικών δωρεάν για το πρώτο έτος με υποκριτική στα αγγλικά, μιας και θα έχουμε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Staffordshire για μεταπτυχιακές σπουδές εκεί.



Δίνουμε μεγάλη σημασία στην υποκριτική για την κάμερα, αλλά φυσικά πρωταγωνιστούν τα μαθήματα για όλα τα είδη θεάτρου από το αρχαίο δράμα μέχρι την κωμωδία, το μιούζικαλ κ.λπ. Σε αυτόν τον χώρο, που διαμορφώνεται υπέροχα από τους Γιώργο Γαβαλά και Γιάννη Μουρίκη, στήνουμε κάτι μεγάλο και ξεχωριστό, με αγάπη και φροντίδα ουσίας για τους σπουδαστές. Θα έχουμε και διαδικτυακούς σπουδαστές από την επαρχία, για αυτό είμαι σε συζητήσεις με ΔΗΠΕΘΕ κ.λπ. Πότε ξε κινά η Ακηδημία.

Στα τέλη Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των χώρων και αρχές Οκτωβρίου ξεκινάμε με όρεξη και πάθος! Τι δεν σου έχω πει Θα κάνουμε μαθήματα μουσικής τοποθέτησης φωνής εργαστήρι που θα εκπαιδεύει φωνές ακόμα και πολιτικών ή άλλων που το έχουν ανάγκη! , θα διορθώνουμε δυσλεξίες. Εγώ θα κάνω σεμινάριο υποκριτικής για τον Αριστοφάνη, θα διδάσκω ελληνική κωμωδία, αλλά και… σωστοφωνία. Πέρα από την ορθοφωνία που θα διδάσκεται έτσι κι αλλιώς εγώ θα ασχολούμαι με τη… σωστοφωνία πώς ο κάθε μαθητής θα μπαίνει στον ήρωα που ενσαρκώνει και θα αποκτά τη φωνή του.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου