Δευτέρα, Αυγούστου 10, 2020

Χάος στον Λίβανο: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στον απόηχο των φονικών εκρήξεων (video)





Μετά τις διαδοχικές παραιτήσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου


Σε παραίτηση οδηγήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (10/8) η κυβέρνηση του Λιβάνου στον απόηχο των φονικών εκρήξεων στη Βηρυτό την περασμένη Τρίτη (4/8) που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 160 ανθρώπους και τον τραυματισμό περίπου 6.000.


Σύμφωνα με το Associated Press, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Χαμάντ Χασάν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε στον απόηχο της τραγωδίας που σημειώθηκε στη Βηρυτό, την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η δήλωση του κ. Χασάν έγινε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με όσα ο ίδιος είπε στο Reuters, o πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ θα ανακοινώσει σύντομα την παραίτηση της κυβέρνησής του, μετά τις διαδοχικές παραιτήσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Ντιάμπ, επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου εδώ και σχεδόν 7 μήνες, αναμένεται να εκφωνήσει διάγγελμα προς το έθνος στις 19.30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το γραφείο του.
Όπως ανέφερε νωρίτερα το CNNi μετά τις τρεις παραιτήσεις Υπουργών και τις επτά παραιτήσεις βουλευτών, ήταν πλέον θέμα χρόνου η ηγεσία του Λιβάνου να παραιτηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Ενημέρωσης και Περιβάλλοντος παραιτήθηκαν την Κυριακή, καθώς και αρκετοί βουλευτές. Η υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε τη Δευτέρα, επικαλούμενη την καταστροφική έκρηξη.
Ο Λίβανος εκτός από την αντιμετώπιση της τραγωδίας από τις εκρήξεις εδώ και ένα χρόνο είναι αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που οδήγησε εκατομμύρια πολίτες στην εξαθλίωση. Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, τη Βηρυτό συγκλονίζουν μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Πεδίο μάχης η πόλη
Η σχεδόν ισοπεδωμένη από την κολοσσιαία φονική έκρηξη, Βηρυτός έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Εκατοντάδες οργισμένοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στην πλατεία του Κοινοβουλίου, την οποία έχουν αποκλείσει οι αστυνομικές δυνάμεις.
Στις εικόνες που μεταδίδονται «ζωντανά» διακρίνονται επίσης αστυνομικοί να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, ομάδες των οποίων εισέβαλαν στα γραφεία του υπουργείου Στέγασης και Μεταφορών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου