Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 28, 2020

Τι (δεν) μας λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις...




Tο καράβι του Μητσοτάκη αρχίζει να βάζει νερά, αλλά αυτό δεν βοηθά τον Αλέξη Τσίπρα...
Το πρωτοσέλιδο μιας κυριακάτικης μιλάει για απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη -με 16 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ- όμως αν ψάξουμε στα αρχεία η... δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο έδειχνε πάνω από 20 μονάδες διαφορά. Άρα;



Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση γύρω στις δύο μονάδες για την Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο τον Μητσοτάκη, αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε άλλα κόμματα καρπώνονται αυτή την πτώση. Θαύμα;


Όπως παρατηρεί ο Τάκης Ψαρίδης στο ΑΠ «η τελευταία δημοσκόπηση της Prorata αποκαλύπτει το εξής: Ότι μεταξύ όσων ενημερώνονται καθημερινά από τη τηλεόραση, το 64% αξιολογεί θετικά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από το συγκεκριμένο μέσο, οι θετικές αξιολογήσεις αγγίζουν μόλις το 21%».


Οι δημοσκοπήσεις δεν μετρούν την λεγόμενη «κοινή γνώμη», αλλά μετρούν και μάλιστα αξιόπιστα, την επίδραση της ελεγχόμενης ενημέρωσης, δηλαδή το τι εισπράττει η «κοινή γνώμη» παρακολουθώντας τα κυβερνητικά κανάλια. Είναι σαφές πριν τις προηγούμενες εκλογές όταν η ΝΔ συγκέντρωνε γύρω στο 31% στις δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ το πολύ 24% πως το 40% που πήρε στις εκλογές ήταν αδιανόητο, αλλά συνέβη -χάρη και στις δημοσκοπήσεις μαζί με την αυταρέσκεια και αυταπάτη των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που μάλλον ήταν ευχαριστημένοι που το κόμμα τους πήρε σχεδόν 32% -και δεν συνετρίβη.


Ο Μητσοτάκης και η εικονική πραγματικότητα


Μετά είδαμε το φαινόμενο η αποδοχή του κυβερνώντος κόμματος να αυξάνεται και -μάλλον για πρώτη φορά- η αντιπολίτευση να …πέφτει -παρότι η κυβέρνηση που υποσχόταν ανάπτυξη 4% εμφανίζει ως επίτευγμα την ύφεση του 8% -όπως υπολογίζει. Η εικονική πραγματικότητα που κατασκεύασε ένα μιντιακό σύστημα επαληθεύτηκε χάρη σε ένα νόμο των δημοσκοπήσεων: όταν δείχνουν σταθερά ως πρώτο κόμμα ένα οποιοδήποτε κόμμα όχι μόνο θα έρθει πρώτο, αλλά θα ανταμειφθεί με ένα σεβαστό ποσοστό 6-10% την ημέρα των εκλογών.


Το μόνο πρόβλημα είναι πως αυτό το εύκολα αποχτημένο ποσοστό, εύκολα χάνεται, όταν ο «Μωυσής» αποδεικνύεται μια απάτη: η ύφεση ήρθε πριν τον κορονοϊό, τα δώρα στην «μεσαία τάξη» αναβάλλονται, το «επιτελικό» κράτος καταρρέει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ο αουτσάιντερ που έγινε πρόεδρος της ΝΔ -προς γενική έκπληξη- και μετά εύκολα πρωθυπουργός- βρίσκεται πια μπροστά στον καθρέφτη. Δεν είναι πια ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι, αλλά ο ίδιος -ο Κυριάκος που έγινε Μητσοτάκης- και οι υποσχέσεις του, το όραμα της «Φωτεινής Ελλάδας» που δεν τσακίστηκε εξ αιτίας του κορονοϊού, αλλά η πανδημία είναι το άλλοθι μιας γενικευμένης αποτυχίας -που τα πληρωμένα MME δεν μπορούν για πάντα να κρύβουν.


Ορισμένες προβλέψεις δεν μιλούν απλώς για μια αποτυχία -αναμενόμενη για όσους ψήφισαν Μητσοτάκη για να φύγει ο Τσίπρας. Μιλούν για νέα οικονομική κρίση, εθνικές περιπέτειες, νέα μνημόνια μια χώρα που οδηγείται σε νέα χρεοκοπία.


Για πρώτη φορά στην ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μιλούσε έχοντας απέναντι τον Τσίπρα -που επέλεξε ως τώρα μια ήπια αντιπολίτευση- αλλά τον εαυτό του: προσπάθησε να αποδείξει πως δεν είναι ¨απατεώνας» -όπως λέει ο Τσίπρας, αλλά προσπαθεί να κάνει όσα υποσχέθηκε και στο τέλος θα τα καταφέρει. Όμως πολύ νωρίς είχε βρεθεί στο Μάτι -βάζοντας ψηλά τον πήχη για τον εαυτό του- και πολύ αργά στην Καρδίτσα -όπου για πρώτη φορά συνάντησε διαμαρτυρίες και αναγκάστηκε -ο δημοφιλής- αστυνομική προστασία. Για να πάει διακοπές στην Τήνο χρειάστηκε -λέει το ρεπορτάζ- 42 αστυνομικούς για τον φόβο πιθανών «αγανακτισμένων».


Ο αυτοσχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα -από το προσφυγικό ως τις σχέσεις με την Τουρκία- μαζί με τον κωλοτούμπα για τις Πρέσπες- πέρασε πια από την πολιτική «βλέποντας και κάνοντας» στο «κάνοντας και βλέποντας. Ο πρωθυπουργός «με πυγμή», ο «μεταρρυθμιστής», ο «Μωυσής» που θα μας οδηγούσε στη Γη της Επαγγελίας- με καλές δουλειές για όλους θα βρεθεί σύντομα με ύφεση και ανεργία κι αναπόφευκτη την κοινωνική διαμαρτυρία απέναντι στους ψηφοφόρους του.


Η νωθρότητα του ΣΥΡΙΖΑ


Η πολιτική νωθρότητα του ΣΥΡΙΖΑ -μαζί με τα υπαρξιακά του διλήμματα- βοηθάει το φαινόμενο να πέφτει σε δημοτικότητα η κυβέρνηση, αλλά να μην ανεβαίνει -αν δεν πέφτει- η αντιπολίτευση. Με όλα σημερινά δεδομένα ακόμα κι αν χάσει την επιρροή του ο Μητσοτάκης ο δρόμος για να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία- είναι πολύ μακρύς- του Κινάλ βοηθούντος ως εφεδρεία σε μια πιθανή συγκυβέρνηση. Μάλλον δεν αρκεί η σοβαρή αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα. Χρειάζεται ένα «μπιγκ μπαγκ» στο χώρο της «δημοκρατικής παράταξης» η οποία με τους όρους που γνωρίζαμε δεν υπάρχει πλέον.


Άλλωστε δεν γίνεται κυβέρνηση όποιος κάνει αντιπολίτευση -και πολύ περισσότερο όποιος περιμένει να «σαπίσει» κυβέρνηση. Γίνεται όποιος μπορεί να πείσει πως όχι μόνο μπορεί να γίνει κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι αναγκαίο. Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ -με συμμάχους ή όχι- ξαναβρεθεί στην κυβέρνηση δεν θα συμβεί ως επιβεβαίωση της προηγούμενης θητείας του ως δικαίωση, αλλά όταν δείξει ένα νέο πολιτικό όραμα -με ένα νέο κόμμα πραγματικά σύγχρονο. Που σημαίνει πως πρέπει να επανιδρυθεί -και δεν αρκούν μερεμέτια -σε όλα τα επίπεδα: πρόσωπα, πολιτική, ιδεολογία. Αυτό δεν χρειάζεται να γίνει μετά από μια νέα ήττα! Και δεν αρκεί το να αλλάξει το …σήμα...
Ν. Λακόπουλος
anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου