Τετάρτη, Οκτωβρίου 14, 2020

Χρυσή Αυγή: Ισόβια στον Ρουπακιά και πάνω από 500 χρόνια στους 57 καταδικασμένους! Μετά τις βαριές ποινές, η μάχη των αναστολών





Μετά τις βαριές ποινές, η μάχη των αναστολών – Δικηγόρος Ρουπακιά: Βάλατε το ανώτατο όριο στον καφετζή της Νίκαιας


Ανακοινώθηκαν οι ποινές για όλους τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής. Ο πέλεκυς δεν έπεσε όσο βαρύς αναμενόταν από την δικαιοσύνη στον σκληρό πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης αλλά κλείνει ένα μαύρο κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. 13 χρόνια κάθειρξη στους 6 από τους 7 της ηγετικής ομάδας.



Σε ποινή κάθειρξης 13 ετών καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ την ίδια ποινή έλαβαν και οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Γιώργος Γερμενής και Ηλίας Παναγιώταρος για το ίδιο αδίκημα. Μοναδική διαφοροποίηση του δικαστηρίου ήταν ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που καταδικάστηκε σε 10 έτη κάθειρξη για το ίδιο αδίκημα.




Για τους βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση: Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Νίκος Κούζηλος κάθειρξη 7 ετών, ενώ οι Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Ελένη Ζαρούλια, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Αντώνης Γρέγος και Δημητρης Κουκούτσης καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 6 ετών.

Οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Νίκος Μίχος και Μιχάλης Αρβανίτης που είχαν λάβει ελαφρυντικό, καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια κάθειρξη.



Η ποινή των ισοβίων επιβλήθηκε στον Γιώργο Ρουπακιά, τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, για την ανθρωποκτονία και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση του επιβλήθηκε κάθειρξη 10 ετών.


Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνέργεια σε ανθρωποκτονία και 6 χρόνια για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων και σε 6 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ για την επίθεση στο ΠΑΜΕ έλαβε 2 έτη για κάθε επικίνδυνη σωματική βλάβη στα τρία θύματα.
Όλες οι ποινές στα μέλη της Χρυσής Αυγής
Δολοφονία Παύλου Φύσσα

Γιώργος Ρουπακιάς ισόβια και 4 έτη φυλάκιση για οπλοχρησία και 4 έτη και 4.000 ευρώ για παράνομη οπλοκατοχή και 10 έτη κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Ιωάννης Άγγος επτά χρόνια για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

Ιωάννης Καζαντζόγλου οκτώ για συνέργεια και έξι για ένταξη.

Ελπιδοφόρος Καλαρίτσης επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

Ιωάννης Κομιάνος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

Αναστάσιος Μιχάλαρος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

Γιώργος Πατέλης οκτώ για συνέργεια και έξι για ένταξη.

Γιώργος Σκάλκος έξι για συνέργεια και τρία για ένταξη.

Γιώργος Σταμπέλος επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

Λέων Τσαλίκης επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

Αθανάσιος Τσορβάς επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

Νικόλαος Τσορβάς επτά για συνέργεια και πέντε για ένταξη.

Τέλος, οι Γεώργιος Δήμου, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης έξι για συνέργεια και τρία για ένταξη.
Για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καταδικάστηκαν:

Νίκος Μιχαλολιάκος 13 χρόνια και 1 έτος και 1000 ευρώ για παράνομη οπλοκατοχή

Γιάννης Λαγός 13 χρόνια και ένα χρόνο και έξι μήνες και 600 ευρώ για παράνομη οπλοκατοχή

Ηλίας Κασιδιάρης 13 χρόνια και 1 έτος και 1000 ευρώ για παράνομη οπλοκατοχή

Χρήστος Παππάς 13 χρόνια και έξι μήνες και 600 ευρώ για παράνομη οπλοκατοχή

Ηλίας Παναγιώταρος 13 χρόνια

Γιώργος Γερμενής 13 χρόνια και 1 χρόνο και 1000 για για παράνομη οπλοκατοχή

Αρτέμης Ματθαιόπουλος 10 χρόνια
Για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καταδικάστηκαν οι (πρώην βουλευτές)

Χρυσοβαλαντης Αλεξόπουλος 5 χρόνια

Μιχάλης Αρβανίτης 5 χρόνια

Αντώνης Γρεγος 6 χρόνια

Παναγιώτης Ηλιόπουλος 7 χρόνια

Ελένη Ζαρουλια 6 χρόνια

Πολύβιος Ζησιμόπουλος 6 χρόνια

Νίκος Μίχος 5 χρόνια και 2 για οπλοκατοχή

Κώστας Μπαρμπαρούσης 6 χρόνια

Στάθης Μπούκουρας 5 χρόνια και ένα χρόνο για οπλοκατοχή

Νίκος Κούζηλος 7 χρόνια

Δημήτρης Κουκούτσης 6 χρόνια
Τα επόμενα βήματα

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών, θα ακολουθήσουν τα εξής:

– το ζήτημα συγχώνευσης των ποινών, αφού ανάμεσα στους 57 υπάρχουν κατηγορούμενοι που έχουν κριθεί ένοχοι για διάφορα αδικήματα

– το ζήτημα της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης, που θα κρίνει και το ποιοι τελικά θα οδηγηθούν στη φυλακή. Γι’ αυτούς θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.


Μετά τις βαριές ποινές, η μάχη των αναστολών – Δικηγόρος Ρουπακιά: Βάλατε το ανώτατο όριο στον καφετζή της Νίκαιας





Όλες οι ποινές που ανακοίνωσε το δικαστήριο για τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Κάθειρξη 13 ετών σε όλα τα μέλη της ηγετικής ομάδας πλην του Αρτέμη Ματθαιόπουλου.



Μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου, που καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, ήρθε μια σημαντική στιγμή για το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που εδώ και 5,5 χρόνια τη δικάζει: η ώρα της ανακοίνωσης των ποινών.


Μπορεί ο Γιάννης Λαγός να επιχείρησε να καθυστερήσει τη διαδικασία (πριν ξαναφύγει για Βρυξέλλες), μπορεί ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και τα πρωτοπαλίκαρά του να σνομπάρουν το δικαστήριο, αλλά αυτή τη φορά θα πρέπει να… σηκωθούν (κατά το “εγέρθητι” του ’12) για να ακούσουν τις ποινές.

Το επόμενο θέμα που θα εξεταστεί από το δικαστήριο, αυτό των συγχωνεύσεων, του καθορισμού δηλαδή της συνολικής ποινής που θα εκτίσουν, αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες. Έτσι παραμένει άγνωστο αν κατά την σημερινή διαδικασία θα κριθεί αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή. Υπενθυμίζεται ότι οι δικαστές δεν δεσμεύονται από την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, που στις περισσότερες περιπτώσεις, κινήθηκε λίγο πιο κάτω από την ανώτατη ποινή. Για παράδειγμα για την διευθυντική ομάδα δεν πρότεινε το ανώτατο προβλεπόμενο όριο των 15 ετών κάθειρξης αλλά τα 13 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου