Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2020

Κορονοϊός: Νέα μέτρα προτείνουν οι ειδικοί – Τι ζητούν για εστίαση και απαγόρευση κυκλοφορίας ΒΙΝΤΕΟ




Ειδικά για τις περιοχές που είναι στο επίπεδα «3» και 4» και με δεδομένο πως τα ημερήσια κρούσματα θα αυξηθούν και άλλο


Νέα μέτρα είναι έτοιμοι να ζητήσουν από την κυβέρνηση οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα, καθώς οι εκτιμήσεις πως τις επόμενες μέρες τα κρούσματα στη χώρα θα ξεπεράσουν τα 1.000 ημερησίως. Ειδικά για τις περιοχές που είναι στο επίπεδο «3» (αυξημένης επιτήρησης) και «4» (αυξημένου κινδύνου).

Αυτό έκανε γνωστό ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης (27/10) στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ».

Συγκεκριμένα, οι λοιμωξιολόγοι ζητούν τρία νέα μέτρα: να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και να κλείνουν εστιατόρια και μπαρ πριν από τις 24:00 που ισχύει σήμερα, να ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα και άρα πριν από τις 24:30 που είναι σήμερα και να αυξηθεί η τηλεργασία.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού», τόνισε ο κ. Τσακρής. Τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη νέα μέτρα για την εστίαση όσον αφορά στις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (26/10) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Συνεχίζεται, βέβαια, η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό σε όσες περιοχές είναι στα επίπεδα «3» (αυξημένης επιτήρησης) και «4» (αυξημένου κινδύνου) στον «χάρτη υγειονομικής ασφάλειας») με απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ (00:30-05:00), με την Αθήνα να θυμίζει έρημη πόλη. Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προασταίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά να αναφέρει, επίσης πως στα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ στις συγκεκριμένες περιοχές, απαγορεύεται η ζωντανή μουσική. Τόνισε, ακόμα ότι σε ταβέρνες επιτρέπεται η ζωντανή μουσική, χωρίς μικροφωνική εγκατάσταση, ενώ η ορχήστρα θα πρέπει να αποτελείται από τρία άτομα. Έκανε σαφές ότι απαγορεύεται να υπάρχουν όρθιοι. Εννοείται ότι ισχύει η χρήση μάσκας, όταν πηγαίνει κάποιος σε κέντρο διασκέδασης, σε όποιες περιοχές εφαρμόζεται αυτό.

«Βόμβα» Αρκουμανέα – Πάνω από 1.000 τα κρούσματα, πιθανόν και σήμερα

Τις ανησυχίες και τους φόβους ότι πλέον μπορεί να περάσουμε από τον τριψήφιο σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, επιβεβαίωσε την Τρίτη (27/10) ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.


«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900, μέσα στην εβδομάδα το πιο πιθανό είναι να φτάσουμε σε τετραψήφιο, πάνω από 1.000 κρούσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Real FM, ενώ ερωτηθείς αν αυτό θα γίνει σήμερα απάντησε ότι «είναι αρκετά πιθανό να συμβεί σήμερα».

Όπως είπε, «το τελευταίο διάστημα είμαστε όλοι σε εγρήγορση, υπάρχει αυξητική τάση. Στο τέλος Ιουλίου ήμασταν στα 30 κρούσματα, φτάσαμε τα 350 και φύγαμε κάποια στιγμή από 300 και 400 την προηγούμενη εβδομάδα και φτάσαμε στην τάξη των 800-900. Αυτή η αυξητική τάση, δημιουργεί μια μεγάλη πίεση σε όλη τη χώρα, γίνονται πολλά τεστ και πρέπει να το τονίσουμε γιατί είναι αναλογικό. Έχουμε φτάσει να κάνουμε μέχρι και 25.000 τεστ την ημέρα σε όλη τη χώρα και στοχευμένα και γενικά».

«Γίνονται τα τεστ για να εντοπίσουμε τους ασθενείς και να τους απομονώσουμε, ώστε τελικά να υπάρχει περιορισμός στη διασπορά της νόσου. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες», πρόσθεσε.

«Η Θεσσαλονίκη έχει μια πολύ μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα, έχουμε τα Γιάννενα, τις Σέρρες, την Καστοριά. Είναι πολλές οι περιοχές και οι καινούριες περιοχές που μπορεί να δούμε το επόμενο διάστημα. Βλέπουμε ότι οι πιο νέοι νοσούν πιο πολύ και είναι αυτοί που δίνουν μια πιο δυναμική τάση στην πανδημία. Η ανησυχία είναι αν σε 10-15 ημέρες δούμε αυτό να μεταφέρεται και στην τρίτη ηλικία, στο σπίτι στους ηλικιωμένους ή σε ευπαθείς ομάδες. Αυτή είναι η ανησυχία. Αυτό είναι που πρέπει να προσέξουν ειδικά οι νέοι, που κάποιοι νομίζουν ότι οι ίδιοι δεν νοσούν», συμπλήρωσε ο κ. Αρκουμανέας και κατέληξε:

«Θα είναι δύσκολες οι επόμενες ημέρες, γιατί κατ’ αρχάς δεν βλέπουμε την αποτελεσματικότητα από την εφαρμογή των μέτρων, άρα θα έχουμε αυξητικές τάσεις στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες».

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, όταν καταγράφηκαν 935 κρούσματα, ενώ το αμέσως προηγούμενο ήταν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου με 882 κρούσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου