Σάββατο, Οκτωβρίου 17, 2020

Σε τεντωμένο σχοινί "ακροβατεί" η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής

 

Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 
  

"Η τάση σταθεροποίησης της επιδημίας που παρατηρήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική φαίνεται να είναι ευαίσθητη". Με αυτά τα λόγια ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης περιέγραψε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των 508 νέων κρουσμάτων κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τον υψηλότερο αριθμό εργαστηριακά επιβεβαιωμένων νέων περιπτώσεων που καταγράφηκαν από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα.

"Ο κυλιόμενος συνολικός ανά εβδομάδα αριθμός διαγνώσεων παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, περίπου 80%, ενώ από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου παρουσιάζει αυξομειώσεις μεταξύ 1.200 και 1.300 διαγνώσεων ανά εβδομάδα. Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση, ωστόσο, όπως έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν, είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Μην ξεχνάμε ότι με την πτώση της θερμοκρασίας αυτή η ισορροπία μπορεί να διασπαστεί και να γείρει τη ζυγαριά ακόμη μια φορά προς την επιδημική αύξηση" συμπλήρωσε ο Καθηγητής.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο

Η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής ακροβατεί τις τελευταίες ημέρες σε τεντωμένο σχοινί, ενώ μετά την Κοζάνη, ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει και σε άλλες περιοχές. Στην Αττική καταγράφηκαν την τελευταία ημέρα, 227 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 63, στην Κοζάνη 24, στα Ιωάννινα 31, στη Λάρισα 14. Οι ειδικοί φοβούνται άνοδο των κρουσμάτων εάν υπάρξει χαλαρότητα, ενώ όσο προχωράμε προς το φθινόπωρο και πέφτει η θερμοκρασία, τα πράγματα θα δυσκολεύουν.

"Η επιδημία εξακολουθεί να έχει ως κέντρο βάρους την Περιφέρεια Αττικής με κάποια σημάδια σταθεροποίησης, ενώ σε άλλες Περιφέρειες φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικά αυξητικές τάσεις. Συνεκτιμώντας, λοιπόν, όλα τα δεδομένα, ελληνικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια, η επιδημία βρίσκεται σε σημεία ανοδικής καμπής με την επερχόμενη πτώση της θερμοκρασίας να προβλέπεται ότι θα επιτείνει τη μεταδοτικότητα" ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Κοντά στο 1 ο δείκτης μετάδοσης

Την ίδια ώρα, η εκτίμηση του Rt είναι κοντά στο 1, που κατά τους λοιμωξιολόγους σημαίνει ότι η επιδημία είναι σε μία κατάσταση "ανακύκλωσης". Τα ενεργά κρούσματα δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα είκοσι χιλιάδες, όπως αναφέρει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση, ο αριθμός των ασθενών που χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα, μεγαλύτερος από 80, διατηρώντας ένα σχετικά σταθερό στρες ωστόσο στο σύστημα Υγείας. Ταυτόχρονα, το προφίλ των θανόντων παραμένει σταθερό, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να αφορά ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 70 και με αρκετά υποκείμενα νοσήματα, όπως άνοια, καρδιαγγειακά, σακχαρώδης διαβήτης, πνευμονολογικά και άλλα χρόνια νοσήματα.

"Τα βασικά μας όπλα εξακολουθούν να είναι η χρήση της μάσκας, οι αποστάσεις και η προσωπική υγιεινή. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στους επόμενους πολύ κρίσιμους μήνες θα πρέπει να αυξήσουμε την προσήλωσή μας στην εφαρμογή αυτών των πολύ απλών κανόνων" τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου