Ένα πολύ πιο ήπιο λεκτικό σ’ ότι αφορά την Τουρκία επέλεξαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα αρχικά προσχέδια περιλάμβαναν τελεσίγραφα προς την Τουρκία για να απομακρύνει το Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και προειδοποίηση για επιβολή εμπάργκο όπλων, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος της Κύπρου".
Το τελικό κείμενο περιλαμβάνει αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα από την οποία ζητά όπως τερματίσει τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα ανακοινώνει ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και στη σύνοδο του Δεκεμβρίου θα υπάρξει αξιολόγηση της κατάστασης.
Αναλυτικά, στην παράγραφο για την Τουρκία σημειώνονται τα εξής: "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων , και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020".
Σε προηγούμενο προσχέδιο (σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες) υπήρχε παράγραφος στην οποία πως το "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευση του όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ισχυρές τοποθετήσεις σε εθνικό επίπεδο σ’ ότι αφορά την πολιτική εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία". Αυτό στη συνέχεια διαγράφηκε. Όπως επίσης διαγράφηκε και τελεσίγραφο απομάκρυνσης του Ορούτς Ρέις, που περιλήφθηκε σ’ ένα πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους ηγέτες.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι θα υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες της Τουρκίας. Όπως είπε, "σχεδιάζουμε μια Σύνοδο το Δεκέμβριο και σχεδιάσαμε πράγματι να συζητήσουμε και να εξετάσουμε ξανά το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας. Για αυτό πρότεινα να ακολουθήσουμε αυτήν την προσέγγιση. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να εξετάσουμε ξανά την κατάσταση, να ενημερωθούμε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Κύπρου για τις εξελίξεις, είχαμε μια σύντομη συζήτηση για την κατάσταση. Αλλά φυσικά, μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά, με όλους τους διαφορετικούς παράγοντες στην περιοχή και φυσικά με τα κράτη μέλη που περισσότερο εμπλέκονται στην περιοχή”.
Η Λευκωσία δηλώνει ικανοποιημένη από το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ για τις νέες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, όσο και σε σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδοκιμάζει τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ καλεί για σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789, σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων”, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας "για να πετύχουμε αυτή την ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή" και επισήμανε ότι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής μεσολάβησαν τα γνωστά γεγονότα των τουρκικών προκλήσεων, "αλλά και μια φραστική καταδίκη της Τουρκίας από χώρες που μέχρι τώρα ήταν προσεκτικές στη διατύπωσή τους". Επανέλαβε επίσης ότι η Ευρώπη δεν προχωράει ποτέ με πολύ γρήγορες αποφάσεις και τόνισε ότι ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας που θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις και θα αξιολογηθεί όλη η πορεία από αρχές Οκτωβρίου μέχρι τον Δεκέμβριο. "Και μπορεί να είναι η ΕΕ πιο συγκεκριμένη για το τι μπορεί να κάνει με την Τουρκία".
Νέα τριμερής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου
Η Λευκωσία θα φιλοξενήσει στις 21 Οκτωβρίου την 8η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου- Ελλάδας - Αιγύπτου. Σε γραπτή δήλωσή του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας αναφέρει ότι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο περιλαμβάνονται το Κυπριακό, οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον Π. Σεντώνα κατά τη Σύνοδο, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της περιφερειακής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, θα συζητηθούν τα αποτελέσματα και η πρόοδος του τριμερούς μηχανισμού, η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς η κατάσταση όπως εξελίσσεται σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού. Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου θα υιοθετηθεί Κοινή Διακήρυξη, μέσα από την οποία θα διατυπώνονται οι κοινές θέσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου σε μία σειρά από ζητήματα, προκλήσεις και πολιτικές.
Πηγή: philenews.com, capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου