Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020

Η Κύπρος καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας για την Αμμόχωστο: Να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί





Συνομιλία Δένδια - Χριστοδουλίδη για τα Βαρώσια


Την καταδίκη του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσε η ενέργεια της Τουρκίας σε σχέση με την επέκταση του παραλιακού μετώπου της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Συνομιλία Δένδια – Χριστοδουλίδη για τα Βαρώσια, μετά και το εθνικιστικό show του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αμμόχωστο και την συγκεκριμένη υπόθεση, έχοντας… δίπλα του και τον αποκαλούμενο «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ.

Μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, του οποίου προήδρευσε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος ανέγνωσε κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κούσιος, «το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, πέραν της ενημέρωσης που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των απόψεων που εκφράστηκαν από τα πολιτικά κόμματα, επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στη σημερινή παράνομη ενέργεια της Τουρκίας σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Το Εθνικό Συμβούλιο:

Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα. Η δεύτερη παράγραφος είναι αυτή στην οποία διαφωνεί το ΕΛΑΜ.

Επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποία είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Αμέσως μετά και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων απαράδεκτων η Τουρκία αποφάσισε την Τρίτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά ότι «η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων η Τουρκία κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει αποφασίσει σήμερα. Θεωρείται μια άκρως απαράδεκτη κατάσταση».

Συνομιλία Δένδια – Χριστοδουλίδη για Βαρώσια

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις νέες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, o Ν. Δένδιας.



Η Κύπρος καταγγέλλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τουρκία – Κατά της Άγκυρας και ο Μουσταφά Ακιντζί

Εν τω μεταξύ, με τον πλέον έντονο τρόπο είχε καταδίκασε, νωρίτερα, την απόφαση της Τουρκίας για άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου (όπως εδώ και μήνες… σχεδίαζε η Άγκυρα) η κυβέρνηση της Κύπρου, καθώς θα προβεί σε καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά της Τουρκίας και ο Μουσταφά Ακιντζί


Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της η κυπριακή προεδρεία σημειώνει ότι η Λευκωσία θα καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης:

«Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το θέμα θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων».

Ακιντζί κατά Άγκυρας: Είναι μεγάλο λάθος όσα γίνονται με την Αμμόχωστο – Ντροπή για τη δημοκρατία οι παρεμβάσεις της Τουρκίας

Την ίδια ώρα, λάβρος κατά της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκε ο Μουσταφά Ακιντζί στην πρώτη του αντίδραση μετά τις ανακοινώσεις για την Αμμόχωστο.


Ο τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις της Τουρκίας τόσο στο ζήτημα της Αμμοχώστου όσο και σε αυτό του αγωγού μεταφορά νερού προς τα κατεχόμενα «ντροπή για τη δημοκρατία». Ειδικά για την Αμμόχωστο σημειώνει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι τουρκοκύπριοι θα δώσουν την απάντηση σε όσα συμβαίνουν με την ελεύθερη βούληση τους στις εκλογές της Κυριακής…

«Είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί το ζήτημα του Βαρωσιού με τρόπο που θα συμβάλλει στη λύση, δεν θα δημιουργήσει εμπόδιο για τη λύση, και δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ. Πρόκειται για κάτι το οποίο έχω πει εδώ και πολύ καιρό. Ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προετοιμάζεται για πρόσκληση στην ανεπίσημη συνάντηση 5 + 1 μετά τις εκλογές μας, οι προσπάθειες για το Βαρώσι μόλις λίγο πριν τις εκλογές, είναι ένα παράπτωμα που θα αφήσει τον Τουρκοκύπριο λαό σε μια δύσκολη κατάσταση στη διεθνή σκηνή.

Έχω το καθήκον να δηλώσω ότι είναι μεγάλο λάθος, λίγο πριν από τις εκλογές μας, η ξεκάθαρη μετατροπή σε εκλογικό υλικό ενός σημαντικός θέματος όπως αυτό του Βαρωσιού, το οποίο εμπίπτει στην ευθύνη της Προεδρίας. Πιστεύω ότι ο Τουρκοκύπριος λαός θα δώσει την απαραίτητη απάντηση στα όσα συμβαίνουν με την ελεύθερη βούλησή του», σημειώνει ο κ. Ακιντζί.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου