Σάββατο, Οκτωβρίου 24, 2020

Τσακαλώτος: «Δεν θα κρύψετε το νομοσχέδιο από την κοινωνία» - Σταϊκούρας: «Άστοχη και υποκριτική η πρόταση δυσπιστίας» ΒΙΝΤΕΟ



Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για το πτωχευτικό νομοσχέδιο.

Η έναρξη της συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας ζήτησε να τηρηθούν οι χρόνοι ομιλιών. Τα κόμματα έχουν ήδη υποβάλει κατάλογο ομιλητών που θα εναλλάσσονται στην πορεία της συζήτησης αναλογικά προς τη δύναμη των κομμάτων. Στη συζήτηση μπορούν να μετέχουν υπουργοί και οι πολιτικοί αρχηγοί. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ήδη ενημερώσει ότι προτίθενται να λάβουν τον λόγο την Κυριακή. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να είναι ο τελευταίος ομιλητής, το βράδυ της Κυριακής. Αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή η συζήτηση θα αρχίσει στις 9 το πρωί και θα καταβληθεί προσπάθεια αυτή να ολοκληρωθεί στις οκτώ το βράδυ της Κυριακής.

Να μεσολαβούν ομιλίες βουλευτών της αντιπολίτευσης ανάμεσα στις ομιλίες των υπουργών, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ιδίως την τελευταία ημέρα συζήτησης, την Κυριακή. Την βούληση του Κινήματος Αλλαγής να λάβουν τον λόγο όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετέφερε στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ανδρέας Λοβέρδος που κατέστησε σαφές ότι το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα αναπτύξει τη δική του επιχειρηματολογία. Στους πρώτους ομιλητές να εκπροσωπηθούν όλα τα κόμματα ζήτησαν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση. Λόγω των προληπτικών μέτρων για τον κορονοϊό, στην αίθουσα της Ολομέλειας θα βρίσκονται κάθε φορά 60 βουλευτές.

Πρώτη στο βήμα ανέβηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους, για διεύρυνση των ανισοτήτων που οδηγούν σε κοινωνικό οικονομικό αδιέξοδο. Ιδίως για το πτωχευτικό νομοσχέδιο, η κ. Αχτσιόγλου το χαρακτήρισε "χαριστική βολή" σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, "χαριστική βολή" την ώρα που οι πολίτες βιώνουν πρωτοφανή ανασφάλεια. "Κύριε Σταϊκούρα, αυτή η πρόταση μομφής είναι από την ίδια την κοινωνία την οποία αγνοείτε. Φέρατε ένα νομοσχέδιο με το οποίο πτωχεύουν οι πάντες, φέρατε ένα νομοσχέδιο οριζόντιας φτωχοποίησης. Φέρατε ένα νομοσχέδιο που καταργεί οριζόντια και οριστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας, την προστασία που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις", είπε η Έφη Αχτσιόγλου που κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που παραδίδει την αρμοδιότητα της λύσης του προβλήματος, αποκλειστικά στις τράπεζες που θα έχουν την απόλυτη ελευθερία αν θα ρυθμίσουν ή δεν θα ρυθμίσουν οφειλές. "Αυτό το νομοσχέδιο είναι πρόκληση και είναι ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση ότι επιχειρείτε να το παρουσιάσετε ως δεύτερη ευκαιρία ενώ δίνετε τη χαριστική βολή στην ελληνική κοινωνία", είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Σημεια της ομιλίας της Έφης Αχτσιόγλου από το βήμα της Βουλής


«Την ώρα που οι πολίτες βιώνουν μία πρωτοφανή ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την υγεία τους και την οικονομική τους επιβίωση, η κυβέρνηση κρεμάει από πάνω τους την απειλή της πτώχευσης, της δήμευσης των περιουσιών και της έξωσης», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.«Με αυτό το νομοσχέδιο κ. Σταϊκούρα πετάξατε το γάντι στην κοινωνία. Κι εμείς το σηκώσαμε. Αυτή η πρόταση μομφής είναι από την ίδια την κοινωνία που επιδεικτικά αγνοείτε», πρόσθεσε.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε ότι «το πτωχευτικό νομοσχέδιο έχει ως μόνη προτεραιότητα τη ρευστοποίηση της περιουσίας των πολιτών που χρωστούν», πλέον «πτωχεύουν οι πάντες, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, νοικοκυριά, όπως πτωχεύει μία μεγάλη επιχείρηση, και κλείνονται σε μία οικονομική “φυλακή”».

Πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο οριζόντιας φτωχοποίησης», καθώς «δεν αφαιρεί απλώς από τους πολίτες που χρωστούν ό,τι έχουν και δεν έχουν, αλλά και ό,τι πιθανά θα αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια», παράλληλα «το 81% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή ασφυκτιούν μπορεί να οδηγηθούν σε αυτόματη πτώχευση», δήλωσε.

H κυβέρνηση, συνέχισε, «καταργεί οριζόντια και οριστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους: μεσαία τάξη, λαϊκά νοικοκυριά, ευάλωτους πολίτες. Την επόμενη μέρα κανένας πολίτης που χρωστάει δεν θα είναι ιδιοκτήτης του σπιτιού του». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «η ΝΔ παραδίδει τα κλειδιά της “λύσης” του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους στις τράπεζες, στην απόλυτη ελευθερία τους, για το αν θα υπάρχει ρύθμιση, πώς θα γίνει η πτώχευση, πώς θα γίνει ο πλειστηριασμός».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «σε καμία χρονική στιγμή αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ήταν αποδεκτό. Ειδικά σήμερα, όμως, είναι πρόκληση» και «ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι επιχειρείται να εμφανιστεί ως τάχα “δεύτερη ευκαιρία”».

Την ώρα που «η κοινωνία λύγισε υπό το βάρος της νέας κρίσης, αντί να τη βοηθήσετε να σταθεί όρθια, εσείς θέλετε να της δώσετε τη χαριστική βολή» και «την πολιτική ευθύνη γι’ αυτή τη χαριστική βολή την έχει η κυβέρνηση, την έχει όμως ιδίως και αυτός που την επισπεύδει, ο κ. Σταικούρας ως υπουργός Οικονομικών», επισήμανε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημικής κρίσης, δεν ανέκοψε την ύφεση, ενώ είχε όλα τα όπλα», αντιθέτως «μείωσε μισθούς, θεσμοθέτησε την απλήρωτη εργασία, επιδότησε την ανεργία και οι πολίτες έχασαν το εισόδημά τους», ενώ «αντί για επιχορηγήσεις έδωσε, όπου έδωσε, δάνεια και αντί να χορηγήσει ρευστότητα ανέστειλε πληρωμές», όμως «σε λίγους μήνες από τώρα η κυβέρνηση θα αναζητά τα χρέη που σωρεύτηκαν εξαιτίας των αποφάσεών της» και «ο μέσος πολίτης θα είναι ο ιδεότυπος του πτωχευμένου που η ίδια σχεδίασε. Θα είναι ο ιδανικός προς πτώχευση με βάση το νομοσχέδιό της».

Κλείνοντας την ομιλία της σημείωσε ότι «η κυβέρνηση καλλιεργεί το έδαφος γι’ αυτούς που αύριο θα χαρακτηρίσει στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα τους πάρει ό,τι έχουν και δεν έχουν. Αυτό δεν θα σας το επιτρέψουμε. Καλούμε όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής στον υπουργό Οικονομικών».


Σκουρλέτης: Συγκροτείται μπλοκ εξουσίας με τη ΝΔ και τους τραπεζίτες


Κριτική εφ' όλης της ύλης της κυβερνητικής πολιτικής άσκησε στην ομιλία του ο Παναγιώτης Σκουρλέτης, που κατήγγειλε ότι συγκροτείται ένα νέο μπλοκ εξουσίας από την κυβέρνησης της ΝΔ και τους τραπεζίτες.

«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας μεγάλης πανδημικής κρίσης, οι αντοχές όλων μας, όλης της κοινωνίας, δοκιμάζονται. Πρωτίστως το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας. Εξίσου όμως και στην οικονομία. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει την επιλογή της: Την επιλογή να μην αναθεωρήσει τον στρατηγικό της προσανατολισμό στην οικονομία. Έκανε την επιλογή να εξακολουθήσει και να επιταχύνει, εν μέσω πανδημίας, χωρίς καμία αντιστροφή, την ευθεία πολιτική της επίθεσης στους εργαζόμενους, της συνολικής αναδιάρθρωσης της αγοράς εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, της συμπίεσης των λαϊκών νοικοκυριών, της συμπίεσης των μεσαίων νοικοκυριών, της διεύρυνσης των ανισοτήτων», είπε η Έφη Αχτσιόγλου. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε αυτή την πολιτική επιλογή, αν και είχε τα περιθώρια να πράξει διαφορετικά, αφού παρέλαβε δημόσια ταμεία γεμάτα, ρυθμισμένο χρέος, αποθεματικά ύψους 37 δισ. από την προηγούμενη κυβέρνηση, μια άνευ προηγουμένου ρευστότητα από την ΕΚΤ, καμία δέσμευση για δημοσιονομικούς στόχους αφού το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει ανασταλεί.

Όπως είπε, η κυβέρνηση της ΝΔ τελικά, εκείνο που επέλεξε να κάνει είναι να παρεμβαίνει για να απορρυθμίσει την αγορά εργασίας, να παρεμβαίνει για να μειώσει μισθούς, να παρεμβαίνει μόνο για να αφαιρέσει εργατικά δικαιώματα, αλλά να μην παρεμβαίνει στις τράπεζες για να δώσουν ρευστότητα, να μην παρεμβαίνει για επιχορηγήσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να μην παρεμβαίνει για να στηρίξει τους επαγγελματίες.

Στην μη προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της συζήτησης που έγινε στη Βουλή για το νέο πτωχευτικό, αναφέρθηκε με την έναρξη της ομιλίας του ο Παναγιώτης Σκουρλέτης. «Δεν υπήρχε η είδηση για ένα πτωχευτικό κώδικα που έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Είναι τυχαίο; Ή δεν αφορά το θέμα δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας. Προφανώς και τους αφορά. Αλλά αυτή η εικόνα είναι η αντανάκλαση των σχέσεων που έχει κυβέρνησή σας με το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, με τη διαμεσολάβηση των προσκείμενων σε εσάς φιλικών σας μμε", είπε ο Πάνος Σκουρλέτης. «Έχουμε πλέον ένα μπλοκ εξουσίας. Τραπεζικό κεφάλαιο-κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ακόμη, ότι η σχέση της κυβέρνησης με την ενημέρωση, έχει αποτυπωθεί με τον καλύτερο και πλέον αποκαλυπτικό τρόπο, «με την υπαγωγή του ΑΠΕ και της ΕΡΤ στην εποπτεία του πρωθυπουργού». Αυτό, όπως είπε, δεν συμβαίνει σε καμία άλλη δημοκρατική χώρα, αλλά η κυβέρνηση «πήρε μόλις προχθές το χαστούκι, με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ που έβγαλε τη ρύθμιση αυτή αντισυνταγματική».

Στην ομιλία του, ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει υιοθετήσει μια επικοινωνιακή στρατηγική που συνεχώς κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιήσει κρίσιμες σημερινές της επιλογές, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. Αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της έκδοσης απόφασης για την Χρυσή Αυγή, για να σημειώσει ότι υπάρχουν εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε στελέχη της ΝΔ και σε αυτές τις απόψεις, για να προσθέσει τελικά: «Δεν κοιτάτε που σας έχει φύγει ο Λαγός και δεν μπορείτε να πιάσετε τον Παππά, αλλά δείχνετε μεγάλη ικανότητα να πιάνετε τους μαθητές, τους δεκαπεντάχρονους! Αυτοί δεν σας ξεφεύγουν! Και μιλάτε για ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ;».

Αναφερόμενος στον πτωχευτικό, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι η κυβέρνηση οδηγεί στην ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γιατί η ΝΔ είναι η πολιτική έκφραση των τραπεζών.

«Αδιαφορείτε γι' αυτό που έρχεται διότι, ενώ βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας και υπάρχει μια εξελισσόμενη ύφεση, εκφράζετε τα συμφέροντα των λίγων», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.
ΝΔ: Πολιτικά αδιέξοδη η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικά αδιέξοδη, άστοχη, και ανεύθυνη χαρακτήρισαν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, οι δύο πρώτοι εισηγητές της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσσόπουλος και Σταύρος Καλαφάτης, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση μικροκομματική αντίληψη. Παράλληλα, κατηγόρησαν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική υποκρισία, τονίζοντας ότι «αδιαφορεί για τα κρίσιμα και πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του προβλήματα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα ήταν οπαδός των προβλημάτων και όχι των λύσεων», τόνισε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος, χαρακτηρίζοντας την πρόταση μομφής, «πυροτέχνημα που θα πέσει στο κενό της πολιτικής του».

«Ο τίτλος της πρότασης μομφής θα μπορούσε να είναι 'Tο αδιέξοδο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με μάταια τεχνάσματα'. Το πυροτέχνημά του κατά του υπουργού Οικονομικών, θα πέσει στο κενό και δεν θα αναπληρώσει το κενό της πολιτικής του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρουσσόπουλος καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ «μικροπολιτική αντίληψη», σε μια προσπάθεια, όπως είπε, «να ξεφύγει από τα προβλήματα και την αδυναμία του - όχι να επεξεργαστεί λύση, αλλά να σκεφτεί ότι τα προβλήματα χρειάζονται λύσεις».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οπαδός των προβλημάτων και εχθρός των λύσεων. Και βρήκε τη μέρα να καταθέσει τη πρόταση, μια μέρα που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με το καλύτερο επιτόκιο από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους και αποδεικνύει τη σωστή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι οπαδός των προβλημάτων και όχι των λύσεων, γι' αυτό τρέφεται με τη διαδικασία του ακτιβισμού, του εκλογικού αυτοθαυμασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρουσσόπουλος υπεραμύνθηκε του πτωχευτικού κώδικα, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνει τα μάτια στη πραγματικότητα σε ένα καινοτόμο νόμο, που επιδιώκει να βάλει τέλος σε ένα καθεστώς με πλούσιους που δηλώνουν φτωχοί, ενώ έχουν στο ακέραιο τη πλούσια περιουσία τους, και παράλληλα να βοηθήσει όσους πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν δίνοντας τους μια πραγματικά δεύτερη ευκαιρία».

«Οψίμως ξεσηκώνεστε για την προστασία της πρώτης κατοικίας, γιατί εσείς μεταθέσατε το πρόβλημα στη σημερινή κυβέρνηση. Στα 4,5 χρόνια που κυβερνήσατε μείνατε μόνο στα λόγια. Δεν φέρατε ποτέ μια λύση. Ακολουθήσατε τη πολιτική μετάθεσης των ευθυνών σας στους επόμενους. Το 2015 βάλατε ημερομηνία λήξης στο νόμο Κατσέλη. Παρά τις αδυναμίες που είχε, δεν θα έληγε αν δεν του βάζατε οριστικό τέλος. Και πέρασαν 4 χρόνια και το μόνο που φέρατε ήταν μια πρόχειρη λύση για λίγους μήνες. Βάλατε αυτό το καυτό πρόβλημα στο χρονοντούλαπο, επεσήμανε ο κ. Ρουσσόπουλος και κατέληξε:

«Αν υπάρχει κάποιος να απορεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε καμία λύση είναι αυταπόδεικτο πια το γιατί. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα οπαδός των προβλημάτων και ποτέ των λύσεων. Γι' αυτό ψάχνει διέξοδο σε μια παντελώς αδιέξοδη πρόταση, ρίχνοντας μια φωτοβολίδα. Μια φωτοβολίδα που ξεκινά με κρότο αλλά σβήνει και καταλήγει στο μηδέν για να συναντήσει τα πολιτικά αδιέξοδά του».

«Πέρασε ο καιρός της αθωότητας. Σήμερα έχετε παρελθόν. Και το παρελθόν, δεν σας επιτρέπει προσποίηση κοινωνικής ευαισθησίας», τόνισε από την πλευρά του ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης. Ο ίδιος εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζονταάς του «αδιαφορία στα μείζονα κρίσιμα ζητήματα που πιέζουν τη χώρα» και «αδιέξοδη πολιτική και μικροκομματική υποκρισία».

«Χθες ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στρακαστρούκας στην κυβέρνηση, που θα ζήλευαν λαϊκιστές και δημοκόποι περιθωριακών κομμάτων. Καταλαβαίνουμε την απελπισία στην οποία βρίσκεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία άκουσε και πάλι λάθος συμβούλους. Γιατί το πυροτέχνημα που επέλεξε δεν κρύβει, αλλά αναδεικνύει το αντιπολιτευτικό της αδιέξοδο. Γιατί τα εσωκομματικά προβλήματα δεν ξεπερνιούνται με τη στοχοποίηση ενός υπουργού. Γιατί οι στρακαστρούκες δεν παράγουν αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε:

«Σε αυτή τη συγκυρία, την κρίσιμη για την πατρίδα μας, ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει έμπρακτα και κραυγαλέα, ότι το μόνο που τον νοιάζει είναι να αναγκάσει τους διαφωνούντες να ενώσουν τη φωνή τους απέναντι στην κυβέρνηση και τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα».

«Ας μην έχει λοιπόν καμιά αμφιβολία. Δεν θα πλήξει, ούτε τον υπουργό, ούτε την κυβέρνηση, ούτε τον πρωθυπουργό εναντίον του οποίου μαίνεται. Η στήριξη της κοινοβουλευτικής μας ομάδας είναι δεδομένη ομόθυμη και ένθερμη», κατέληξε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ.
Σταϊκούρας: «Άστοχη και υποκριτική» η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ


'Ακαιρη, άστοχη και υποκριτική, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά του προσώπου του, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε αδυναμία άρθρωσης εναλλακτικής πρότασης για τα κρίσιμα θέματα του τόπου.

Ανοίγοντας την ομιλία του, που έγινε δεκτή με παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της συμπολίτευσης, και παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Σταϊκούρας μνημόνευσε τον Λυσία (στο προοίμιο του λόγου του "Υπέρ του Αδυνάτου") ο οποίος έγραφε: «κύριοι βουλευτές, δεν απέχω πολύ από το να χρωστώ ευγνωμοσύνη στον κατήγορο, επειδή μου ετοίμασε αυτή εδώ τη δίκη. Γιατί, ενώ πρωτύτερα δεν είχα αφορμή, με βάση την οποία να λογοδοτήσω για τη ζωή μου, τώρα δα εξαιτίας του έχω πάρει".

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι άκαιρη, διότι κατατίθεται, την ίδια χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ "δίνουμε μια πολύπλευρη μάχη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση και τις τουρκικές προκλήσεις" [..] "την ίδια χρονική στιγμή που ολοκληρωνόταν η ιστορική για τη Δημοκρατία δίκη, με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής". Για ακόμη μία φορά, η αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύει, "ευρισκόμενη σε συνθήκες γενικευμένης αμηχανίας και αδυναμίας άρθρωσης εναλλακτικής πρότασης για τα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα και οι πολίτες της, ότι επιδιώκει να κερδοσκοπήσει πολιτικά, πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η πρόταση δυσπιστίας είναι άστοχη καθώς το υπουργείο Οικονομικών πέρασε 14 νομοσχέδια, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, υλοποίησε ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με στόχο "τη μείωση του - διογκούμενου κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ - φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους πολίτες, κυρίως όμως για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα" ενώ, "ακόμη και μέσα στην υγειονομική κρίση [..] προχώρησε σε πρόσθετες και σημαντικές, μη μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Προσδοκούμε, υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, "όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, και ανάλογα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σε κάποιους από αυτούς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, ή σε κάποιους άλλους, να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις τους. Συνεπώς, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, "πάει πολύ να μας κουνάνε το "δάχτυλο" αυτοί που επέβαλαν πλήθος νέων φόρων στα ελληνικά νοικοκυριά, τα προηγούμενα χρόνια".

Αναφερόμενος σε ορισμένους δείκτες τις ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα, είπε ότι η ορθότητα της πολιτικής της ΝΔ αναγνωρίζεται από την πραγματική οικονομία, τους εταίρους, τους επενδυτές και τις αγορές: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, ύψους 36,9 δισ. ευρώ, με 16 δισ. ευρώ, μέσα από 7 εξαιρετικά επιτυχημένες εκδόσεις μακροχρόνιου χρέους στις διεθνείς αγορές, με αποκορύφωμα την προχθεσινή έκδοση, 15ετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο - ιστορικά - κόστος δανεισμού της χώρας μας. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η οικονομία σημείωσε μεγέθυνση 1,9% το 2019, μεγαλύτερη από το 2018, υψηλότερη, για πρώτη φορά από το 2009, από τη μέση επίδοση των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Τέλος, είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι υποκριτική, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ "επέστρεψε την οικονομία στην ύφεση το 2015, επέβαλε και διατήρησε - επί 4ετίας - κεφαλαιακούς περιορισμούς, οδήγησε τους φορολογούμενους σε τεράστιες απώλειες κεφαλαίων, με την αχρείαστη, 3η ανακεφαλαιοποίηση, ενώ νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατήργησε, οριζόντια, την προστασία της 1ης κατοικίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, που ενώ υποστήριζαν ότι "όσο υπάρχουν, πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν στην Ελλάδα", νομοθέτησαν, τον Μάιο του 2017, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προχώρησαν, από το Νοέμβριο του 2017, και μέσα σε 1,5 χρόνο, σε 25.672 πλειστηριασμούς, παίρνοντας μάλιστα και επαίνους από τους θεσμούς για την υπέρβαση των στόχων στην υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
«Πυρά» Τσακαλώτου κατά Σταϊκούρα - «Δεν θα κρύψετε το νομοσχέδιο από την κοινωνία»

Με αυστηρό τόνο σχολίασε από το βήμα της Βουλής την ομιλία του ΥΠΟΙΚ, Χρήστου Σταϊκούρα στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής του Οικονομικού Κύκλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτιος.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο κ. Σταϊκούρας σε μια μακροσκελή ομιλία δεν είπε ούτε ένα καινούργιο επιχείρημα. Ότι δεν απάντησε σε κανένα επιχείρημα της αντιπολίτευσης και παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορεί ο ΥΠΟΙΚ να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας» γιατί ο ίδιος και οι βουλευτές της ΝΔ ήταν αυτοί που καλούσαν τον κόσμο να βγάλει τα λεφτά του από τις τράπεζες το 2015, μιλούσαν για χάος και τέταρτο μνημόνιο, και κατέβαιναν σε συλλαλητήρια για τις Πρέσπες.

Επίσης, θύμισε ότι ο κύριος Γεραπετρίτης είπε ότι η πρόταση μομφής που κατέθεσαν όλοι και όλες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά του ιδίου στην ουσία, και απάντησε ότι «η μόνη μομφή εναντίων μας είναι ότι χαλάμε το σαββατοκύριακο του κ. Μητσοτάκη» ενώ σημείωσε με νόημα ότι η ΝΔ έχει την τύχη να έχει απέναντί της μια πολύ υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ένα είδος αντιπολίτευσης που ποτέ δεν έκανε η ΝΔ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το νομοσχέδιο από την κοινωνία καθώς σε δημοφιλές φιλοκυβερνητικό site η είδηση για την πρόταση μομφής βρίσκεται κάτω από τις ειδήσεις:

· Για την ιστορική συμφωνία στην Λιβύη,

· Για μια ανάκληση ζυμαρικών από τον ΕΦΕΤ

· Για την επίθεση Λαφαζάνη σε Τσίπρα

· Για την Αλλαγή ώρας την Κυριακή

· Για το πόσα μικρόβια μαζέυουν τα κοσμήματα

· Για ταγαλλικά εγκώμια για το Emilyinparis

· Για τα αξεσουάρ που θα κάνουν το Λαπτοπ σου να πετάει

· Για έναν γάμο στη Κοζάνη (μάλιστα ευχήθηκε «να ζήσουν οι άνθρωποι»

· Για τις νέες πιάτσες ταξί στο κέντρο της Αθήνας και έκλεισε την παρέμβασή του, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση να κρύψει το νομοσχέδιο από την κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου