Η Ελλάδα έχει στα χέρια της ένα δυνατό χαρτί που πρέπει να το παίξει σωστα. Οι Ρώσοι χρειάζονται την Ελλάδα καθώς πίσω από τα χαμόγελα Πουτιν και Ερντογάν, η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας έχει οξυνθεί και αρκεί μια σπίθα για να δημιουργήσει απρόβλεπτες καταστάσεις.
Η Ρωσία αρχίζει και νιώθει την ανάσα της Τουρκίας καυτή, και κρυώνει την πρόσκαιρη συνεργασία που είχαν τα δύο τελευταία χρόνια. Συνεργασία που χρειαζόταν ο Πούτιν προκειμένου να βρει διέξοδο στον νότο από την κυκλωτική κίνηση που επιχειρούσε το ΝΑΤΟ φτάνοντας μέχρι και στην Ουκρανία.
Η Ρωσία όμως συνειδητοποιεί για ακόμα μια φορά ότι οι τούρκοι, φίλοι δεν πιάνονται. Το σαμποτάζ στην εκεχειρία που αποφασίστηκε στη Μόσχα αναφορικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ήταν έργο Τουρκίας. Η άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει το στρατό της από το Ιντλίμπ που εξόργισε τους ρώσους. Η στρατιωτική συνεργασία που ανακοίνωσε η Τουρκία με την Ουκρανία και οι αντιρωσικές δηλώσεις του Ερντογάν αναφορικά με την Κριμαία.
Η Τουρκία εξελίσσεται σε απειλή για την Ρωσία. Και όμως η Ρωσία δεν μπορεί να χτυπήσει ευθέως την Τουρκία, διότι τυπικά παραμένει μέλος του νάτο. Και μπορεί η Τουρκία σε περίπτωση ρωσικής επιθέσεις να επικαλεστεί το άρθρο 5, ώστε να υποχρεώσει της νατοϊκές χώρες να εμπλακούν σε πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Η μόνη διέξοδος λοιπόν της Ρωσίας, περνάει από την Ελλάδα. Και αυτός είναι ο σκοπός της επίσκεψης του Λαβρόφ που θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη του Πούτιν στην σημαδιακή ημέρα του εορτασμού της εθνεγερσίας και της επανάστασης των Ελλήνων κατά των τούρκων! Είχε προηγηθεί η ανάρτηση της φλεγόμενής τουρκικής ναυαρχίδας από την ρωσική πρεσβεία για την επέτειο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου!
Η Ρωσία λοιπόν θα απαιτήσει δύο πράγματα από την Ελλάδα.
Το ένα θα είναι σε περίπτωση ρωσοτουρκικής σύρραξης η Ελλάδα να αντιδράσει εάν η Τουρκία επικαλεστεί το άρθρο πέντε του ΝΑΤΟ. Να εξασφαλίσει δηλαδή ότι σε περίπτωση Ρωσοτουρκικού πολέμου η Τουρκία δεν θα έχει δυτικό σύμμαχο. Πολλώ δε, ολόκληρη την συμμαχία. Και αυτό μπορεί να το εμποδίσει η Ελλάδα ασκώντας βέτο σε τυχόν επίκληση της Τουρκίας για συμμαχική βοήθεια. Δηλαδή η Ρωσία θα ζητήσει από την Ελλάδα διπλωματική στήριξη στα πλαίσια της συμμαχίας, πράγμα που η Ελλάδα λογικά δεν θα έχει πρόβλημα να δεσμευθεί ότι θα πράξει. Τι θα πάρει σε αντάλλαγμα, είναι ένα ερώτημα.
Το δεύτερο που θα επιδιώξει η Ρωσία από την Ελλάδα είναι πολύ πιο σκληρό. Σε ενδεχόμενο Ρωσοτουρκικού πολέμου, να υπάρξει αντίστοιχα ελληνοτουρκικό επεισόδιο ώστε το ΝΑΤΟ να μην μπορεί να παρέμβει. Διότι εάν η Ρωσία εισέλθει στον πόλεμο με την πρόφαση βοήθειας προς την Ελλάδα, μια νατοϊκή χώρα δηλαδή, αμέσως αποκλείεται οποιαδήποτε παρέμβαση του ΝΑΤΟ. Ακόμα και αν η Τουρκία επικαλεστεί επικείμενη απειλή βάσει του άρθρου 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, αυτό δεν της επιτρέπει να ζητήσει την ενεργοποίηση του αρ. 5 της συμμαχίας.
Στην δεύτερη περίπτωση φυσικά τα ανταλλάγματα που θα πρέπει να προσφέρει η Ρωσία στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ισχυρά. Με πρώτο, το προφανές. Σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας σε περίπτωση επίθεσης από οποιαδήποτε τρίτη χώρα, την οποία όμως η Ρωσία θα υποχρεωθεί να το εφαρμόσει. Όχι όπως στην περίπτωση της Αρμενίας που μέχρι τώρα κάνει τα στραβά μάτια.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε σύμμαχος είναι ευπρόσδεκτος απέναντι στην Τουρκία. Αρκεί η συμμαχία να είναι ειλικρινής και όχι σημασία τύπου πρώτου παγκοσμίου πολέμου όπου οι έλληνες έδωσαν το αίμα τους και εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου