Πέμπτη, Οκτωβρίου 29, 2020

Μακρόν από Νίκαια: Η Γαλλία δέχεται επίθεση – Μηνύματα συμπαράστασης από όλον τον κόσμο (video)





Για ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο ο γάλλος πρόεδρος, αναφέροντας: Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία - Πολλαπλά περιστατικά βίας στη χώρα


Μήνυμα πως «η Γαλλία δέχεται επίθεση» έστειλε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της άγριας μαζικής δολοφονίας σε εκκλησία στη Νίκαια, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Μηνύματα συμπαράστασης από Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντόναλτ Τραμπ, Σαουδική Αραβία και όλη την Ευρώπη, έντονη καταδίκη της επίθεσης στη Νίκαια από την Άγκυρα.

Μιλώντας ενώπιον του γαλλικού έθνους ο Μακρόν ανέφερε πως «η χώρα μας είναι υπό επίθεση ισλαμιστών τρομοκρατών» και πρόσθεσε πως «επιτίθενται στη Γαλλία εξαιτίας των αξιών της ελευθερίας και της επιθυμίας του Παρισιού να μην υποκύψει στην τρομοκρατία».



Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στην καθολική κοινότητα της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στο περιστατικό που σημειώθηκε στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

O ίδιος δήλωσε ότι θα επεκτείνει την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού στρατιωτών για την προστασία σημαντικών γαλλικών τοποθεσιών, όπως χώροι λατρείας και σχολεία.



Σημειώνεται πως η Γαλλία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στα εδάφη της στο ανώτατο επίπεδο και όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη. Την ίδια ώρα η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας τόνισε πως οι πολίτες της Νίκαιας μπορούν να αναμένουν την υποστήριξη των Παριζιάνων.



Τα πρώτα στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη

Έρευνες για να διαπιστώσει αν ο δράστης της άγριας επίθεσης σε εκκλησία στη Νίκαια της Γαλλίας βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία πραγματοποιεί η γαλλική αστυνομία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, αλλά είχε τις αισθήσεις του και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ».

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκεινται στις έρευνες, ο δράστης είναι 25 ετών και ονομάζεται Μπραχίμ, ενώ πιστεύεται πως έδρασε μόνος του. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, μεταξύ των θυμάτων είναι μια 70χρονη γυναίκα, της οποίας ο δράστης της έκοψε το λαιμό μέσα στην εκκλησία.

Ένας άνδρας, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ήταν ο νεωκόρος της εκκλησίας, ενώ το τρίτο θύμα, μια γυναίκα γύρω στα 40, μαχαιρώθηκε μέσα στην εκκλησία, αλλά κατάφερε να διαφύγει και να καταφύγει σε ένα γειτονικό μπαρ, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της. Κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχουν έξι τραυματίες, αλλά ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός.

Εικόνα

Πολλαπλά περιστατικά βίας

Αντίστοιχο σκηνικό βίας σημειώθηκε και σε δρόμο της Αβινιόν, λίγη ώρα αργότερα, όπου ένας άνδρας που κρατούσε μαχαίρι αρχικά επιχείρησε να επιτεθεί σε περαστικούς, ενώ φέρεται να φώναζε επανειλημμένως «Αλλάχου Άκμπαρ» και κινήθηκε εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ και τον εξουδετέρωσαν.

Ταυτόχρονα, συναγερμός σήμανε και στην πόλη της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία καθώς άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε φύλακα του γαλλικού προξενείου.

Εικόνα

Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη από τις Αρχές, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ζωή του τραυματία δεν κινδυνεύει. «Ο δράστης συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας άμεσα, μετά την επίθεση. Ο φύλακας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η ζωή του δεν είναι σε κίνδυνο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του προξενείου.

Ταυτόχρονα, και ένας Αφγανός με μαχαίρι 30 εκατοστών συνελήφθη στην οδό Βίκτορ Ουγκό στη Λυών, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σχεδίαζε επίθεση, καθώς ήταν έτοιμος να επιβιβαστεί στο τραμ.

Συλλυπητήρια και από Πούτιν στον Μακρόν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία

Η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργασθεί όσο το δυνατόν πιο στενά με το Παρίσι και άλλους ξένους εταίρους της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αναφέρει σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τον Εμμανουέλ Μακρόν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή τις τραγικές συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Ιδιαίτερη αγανάκτηση προκαλεί το κυνικό και αποτρόπαιο έγκλημα που διαπράχθηκε μέσα στην εκκλησία. Για μια ακόμη φορά έχουμε πεισθεί ότι για τους τρομοκράτες είναι ξένες οι έννοιες της ανθρώπινης ηθικής. Είναι προφανές ότι ο αγώνας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας απαιτεί πραγματική συνένωση των προσπαθειών ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο ρώσος πρόεδρος «επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεργασθεί με τον πλέον στενό τρόπο με τους Γάλλους και άλλους ξένους εταίρους της σε όλες της κατευθύνσεις της αντιτρομοκρατικής δραστηριότητας».

Επισημαίνεται επίσης ότι ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε ότι οι Ρώσοι συμμερίζονται τον θυμό και την θλίψη του γαλλικού λαού και μετέφερε στον γάλλο πρόεδρο τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς και οικείους των θυμάτων.

Μήνυμα ενότητας προς τον μουσουλμανικό κόσμο από τον Ζαν-Ιβ Λεντριάν

Ο γάλλος Υπουργός των Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν έστειλε την Πέμπτη (29/10) «μήνυμα ειρήνης προς τον μουσουλμανικό κόσμο», υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία είναι «η χώρα της ανοχής» και όχι «της περιφρόνησης ή της απόρριψης».

«Μην ακούτε τις φωνές που επιδιώκουν να υποδαυλίσουν την καχυποψία. Ας μην επιτρέψουμε να παγιδευτούμε στις υπερβολές μιας μειοψηφίας χειραγωγών», ανέφερε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Μήνυμα Τραμπ για την επίθεση στη Νίκαια: Οι ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ, στη Γαλλία, τον παλιότερο σύμμαχο της χώρας, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, όπως είπε με ανάρτησή του στο Twitter.

«Οι καρδιές μας είναι με τους πολίτες της Γαλλίας. Η Αμερική στέκεται πλάι στον παλιότερο σύμμαχό μας σε αυτή τη μάχη. Αυτές οι ακραίες ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν άμεσα. Καμιά χώρα, η Γαλλία ή άλλη, δεν μπορεί να υπομένει άλλο αυτή την κατάσταση!» έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος.

Σαουδική Αραβία: Καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας

Η Σαουδική Αραβία «καταδίκασε απερίφραστα» την επίθεση με μαχαίρι, στην οποία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη (29/10) μέσα σε εκκλησία στο κέντρο της Νίκαιας, στη νοτιοανατολική Γαλλία.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα και καταγγέλλουμε την τρομοκρατική επίθεση που προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς ανθρώπων στη Νίκαια της Γαλλίας», αναφέρει το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμά του στο Twitter. «Επαναλαμβάνουμε την κατηγορηματική απόρριψη από το βασίλειο τέτοιων εξτρεμιστικών ενεργειών που είναι αντίθετες προς όλες τις θρησκείες, τις πεποιθήσεις και τη λογική»προστίθεται στο κείμενο αυτό, το οποίο καλεί επίσης στην «απόρριψη των πρακτικών που οδηγούν στο μίσος, τη βία και τον εξτρεμισμό».

Τραυματίστηκε ένας φύλακας του γαλλικού προξενείου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας

Η επίθεση στη Νίκαια σημειώθηκε την ίδια ημέρα που ένας φύλακας του γαλλικού προξενείου στην πόλη Τζέντα, της Σαουδικής Αραβίας, τραυματίστηκε με μαχαίρι. Ούτε η πρεσβεία ούτε οι σαουδαραβικές αρχές διευκρίνισαν το κίνητρο της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε τη στιγμή που επικρατεί οργή στη Μέση Ανατολή κατά του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν υπεραμύνθηκε πρόσφατα των σκίτσων του προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ, κατά τη διάρκεια της απότισης εθνικού φόρου τιμής στον γάλλο καθηγητή Σαμιέλ Πατί, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από ισλαμιστή εξτρεμιστή στις 16 Οκτωβρίου. Ο καθηγητής έγινε στόχος επίθεσης γιατί είχε δείξει τα σκίτσα στους μαθητές του στην τάξη, την ώρα του μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης. Η Σαουδική Αραβία δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Μακρόν, αλλά δήλωσε ότι απορρίπτει κάθε απόπειρα σύνδεσης του Ισλάμ με την «τρομοκρατία».

Έντονη καταδίκη της επίθεσης στη Νίκαια από την Άγκυρα

Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα «έντονα» την «άγρια» επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια της νοτιοανατολικής Γαλλίας από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι μέσα σε εκκλησία, βάζοντας στην άκρη την αντιπαράθεσή της με το Παρίσι για να του εκφράσει «την αλληλεγγύη της».

«Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

τσαβούσογλου2

Η Ευρώπη στο πλευρό της Γαλλίας

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Γαλλίας.

“Μου προκαλεί αποτροπιασμό η είδηση της βάρβαρης επίθεσης στην Βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια σήμερα το πρωί”, έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter στην αγγλική και στη γαλλική γλώσσα.

“Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Γαλλίας ενάντια στην τρομοκρατία και στην μισαλλοδοξία”.

Από την πλευρά του ο βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινκ Ράαμπ πρόσθεσε, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ότι η Βρετανία προσφέρει “κάθε είδους στήριξη προς τον γαλλικό λαό για την αναζήτηση των υπευθύνων αυτής της αποτρόπαιης επίθεσης”.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε διεμήνυσε στον γαλλικό λαό: “δεν είστε μόνοι σας” σε μήνυμά του που ανήρτησε στο Twitter.

“Λέμε στους γάλλους πολίτες: Στην μάχη κατά του εξτρεμισμού δεν είστε μόνοι σας. Η Ολλανδία είναι στο πλευρό σας”, έγραψε ο Ρούτε στη γαλλική γλώσσα.

To Βατικανό καταδίκασε σήμερα την επίθεση λέγοντας ότι η τρομοκρατία και η βία είναι απαράδεκτες.

“Η σημερινή επίθεση έσπειρε τον θάνατο σε έναν χώρο αγάπης και παρηγοριάς, στον Οίκο του Θεού”, ανέφερε ο εκπρόσωπος Ματέο Μπρούνι σε ανακοίνωσή του.

“Είναι μια στιγμή πόνου σε μια περίοδο σύγχυσης. Η τρομοκρατία και η βία δεν μπορεί να είναι ποτέ αποδεκτές”, σημείωσε ο Μπρούνι.

Ο ίδιος είπε ότι ο πάπας Φραγκίσκος ενημερώθηκε και προσεύχεται για τα θύματα.

«Βαθιά σοκαρισμένος» ο Μητσοτάκης

«Βαθιά σοκαρισμένος» από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σχετική του ανάρτηση στο Twitter, γραμμένη στα γαλλικά.

«Profondément choqué par l’ attaque terroriste de #Nice. Pleine solidarité envers la France. Nous sommes unis», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Με την ανάρτησή του ο έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει «Βαθιά σοκαρισμένος από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια» εκφράζοντας παράλληλα «Απόλυτη αλληλεγγύη προς τη Γαλλία. Είμαστε ενωμένοι».

Εικόνα

Εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου