Παρασκευή, Ιανουαρίου 22, 2021

Κορονοϊός: Ανησυχίες των ειδικών για Αττική – Τα λύματα δείχνουν 20.000 ενεργούς φορείς

 

Μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί τη μόνη πράσινη περιοχή της Ευρώπης σύμφωνα με τον νέο χάρτη του ECDC, με τον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού να κυμαίνεται σε σταθερά επίπεδα, ωστόσο η εικόνα της Αττικής προκαλεί ανησυχίες στους ειδικούς, καθώς είναι το μέρος όπου εντοπίζονται τα περισσότερα περιστατικά καθημερινά.

Για την ακρίβεια, ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπό την απειλή για μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Θωμαΐδης: Τα λύματα δείχνουν 20.000 ενεργούς φορείς κορονοϊού στην Αττική

Για την κατάσταση στα λύματα της Αττικής, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης.

«Εμείς κάνουμε υπολογισμό προβλεπόμενων φορέων και όχι κρουσμάτων. Υπολογίζουμε από το ιικό φορτίο τόσο συμπτωματικούς, όσο και ασυμπτωματικούς. Ο επιπολασμός που υπολογίζουμε είναι της τάξεως του μισού τα εκατό. Δηλαδή, περίπου 20.000 φορείς κορονοϊού είναι μόνο στην Αττική», σημείωσε ο καθηγητής.

Ο ίδιος συνέχισε «αν για κάποιο λόγο δούμε απότομη αύξηση τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγάλη διασποράΤο άνοιγμα της αγοράς δεν φαίνεται να έχει επιβαρύνει την κατάσταση. Θα περιμένουμε όμως να δούμε και τα στοιχεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να έχουμε πλήρη εικόνα», τόνισε.

Σύψας: Αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή

Τους προβληματισμούς του για τα δεδομένα της Αττικής, εξέφρασε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.

Ο κ. Σύψας δήλωσε ότι «είμαστε σε μια σταθεροποίηση, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω απο 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά είναι στην Αττική».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4 και ότι υπάρχει φόβος για την διασπορά, ως εκ τούτου απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση«Αν ‘σκάσει’ η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή», προειδοποίησε ο καθηγητής και ανέφερε πως «δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ιός και ότι δεν αποκλείεται ένα τρίτο κύμα».



 

Οκ. Σύψας, σημείωσε επίσης, πως για να έχουμε καλό καλοκαίρι δεν πρέπει να έχουμε ατύχημα. «Αν έχουμε ατύχημα στην Αττική, τα πράγματα θα πάνε άσχημα για όλο τον χρόνο», υποστήριξε, εξηγώντας πως αν αυξηθούν απότομα οι εισαγωγές στις εντατικές, τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά και ότι αν αυτό γίνει θα γίνει ξαφνικά, όπως έγινε και στο Μπέργκαμο της Ιταλίας.

«Είμαστε κοντά στο να κόψουμε το νήμα νικητές, ας κάνουμε υπομονή», κατέληξε ο καθηγητής.

Τα επιδημικά δεδομένα για τις 21/1

Την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 509 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 233 αφορούν στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν:

  • Ανατολική Αττική: 27
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 48
  • Δυτική Αττική: 15
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 26
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 64
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου