Σάββατο, Ιανουαρίου 23, 2021

AstraZeneca: Μειωμένες θα είναι οι παραδόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη – Τι ανακοίνωσε η εταιρεία





Μικρότερες από το αναμενόμενο θα είναι οι παραδόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Ευρώπη, λόγω της «μείωσης της παραγωγής» σε ένα εργοστάσιο, όπως ανέφερε σήμερα η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι παρέλαβε το αίτημα για την κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 και αναμένεται να αποφασίσει εάν θα το κάνει δεκτό στις 29 του μηνός.


«Μολονότι δεν προβλεπόταν κάποια αργοπορία στην έναρξη των παραδόσεων του εμβολίου μας, εάν λάβουμε την έγκριση της Ευρώπης, οι αρχικές ποσότητες θα είναι μικρότερες απ’ ότι αναμενόταν αρχικά, λόγω της μείωσης της παραγωγής σε μια από τις μονάδες της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού», είπε μια εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Θα παραδώσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον όγκο παραγωγής», πρόσθεσε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τις ακριβείς ποσότητες.

Η ΕΕ και η EMA δέχονται πιέσεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης των νέων εμβολίων. Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης έχει το πλεονέκτημα ότι είναι φθηνότερο από εκείνα των ανταγωνιστριών εταιρειών. Είναι επίσης πιο εύκολο να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί, σε σύγκριση ιδίως με εκείνο των Pfizer/BioNTech, που χρειάζεται να φυλάσσεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

Φωτιά σε μεγάλο εργοστάσιο εμβολίων της AstraZeneca

Υπενθυμίζεται ότι χθες ξέσπασε μεγάλη φωτιά στο Serum Institute, τη μεγαλύτερη μονάδα παρασκευής εμβολίων στον κόσμο, που βρίσκεται στη δυτική Ινδία, στο κρατίδιο Μαχαράστρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Εκεί, παρασκευάζονται εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της covid-19, ενώ το συγκρότημα όπου ξέσπασε η φωτιά απέχει μόλις πέντε λεπτά από την κεντρική μονάδα παρασκευής των προϊόντων της φαρμακευτικής εταιρίας.

Καθυστερήσεις και από τη Pfizer

Καθυστερήσεις σημειώνονται και στις παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer προκαλώντας δυσφορία σε όλη την Ευρώπη, όπως και την Ελλάδα.

Την Παρασκευή (15/01) οι «Pfizer/BioNTech» ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρουν τις ποσότητες των εμβολίων για τις οποίες έχουν δεσμευθεί, προκαλώντας την αγανάκτηση των ευρωπαϊκών χωρών που ήδη δέχονται επικρίσεις για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19.

Την επομένη οι δύο εταιρείες διαβεβαίωσαν ότι κατήρτισαν «ένα σχέδιο» για να περιορίσουν στη μία εβδομάδα τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της.

Μάλιστα η Ιταλία σκοπεύει να κινηθεί νομικά «τις επόμενες ημέρες» εναντίον της «Pfizer» λόγω της καθυστέρησης στην παράδοση των εμβολίων που έχει αναπτύξει κατά της covid-19, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (19/01), ο επικεφαλής της ιταλικής ομάδας διαχείρισης της πανδημίας Ντομένικο Αρκούρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου