Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2021

Χωρίς ευρώ από το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ λόγω Φουρθιώτη δεκάδες υψηλόμισθοι εργαζόμενοι






Δημήτρης Κατακουζηνός


Αποκλεισμένοι από το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ παραμένουν από τον Νοέμβριο δεκάδες υψηλόμισθοι εργαζόμενοι, οι οποίοι, αν και εντάχθηκαν λόγω της πανδημίας από τις εταιρείες τους στο πρόγραμμα με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους, δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα ούτε ευρώ.

Πρόκειται για εργαζόμενους που οι μισθολογικές τους απολαβές υπερβαίνουν τις 6.500 ευρώ το μήνα μεικτά, πλαφόν που έθεσε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο.


Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες διασταυρώσεις από τον ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει ούτε την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων που δικαιούνται.

Η αφορμή για την επιβολή πλαφόν ήταν η αποκάλυψη από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ότι ο παρουσιαστής τηλεοπτικού σταθμού περιφερειακής εμβέλειας Μένιος Φουρθιώτης δήλωνε υπέρογκους μισθούς στο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας, προκειμένου να πληρωθεί ποσά «μαμούθ» από το Δημόσιο.



Όπως διαπίστωσαν οι αρμόδιοι, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος από 1.000 ευρώ μεικτά τον Μάιο του 2020 με σύμβαση εργασίας σε δύο εταιρείες παραγωγής βρέθηκε ξαφνικά, λίγο πριν από το δεύτερο lockdown και εν μέσω πανδημίας, με αποδοχές της τάξης των 80.000 ευρώ για να «εκτοξευτούν» τελικά στις 340.000 ευρώ τον Οκτώβριο.



Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος επιδοτείται το 60% του μισού μισθού σε περίπτωση μείωσης ωραρίου 50%.

Οπότε, στην προκειμένη περίπτωση η επιδότηση θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τις 18.000 ευρώ ή και τις 24.000 ευρώ.


Για να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα, το υπουργείο Εργασίας προώθησε τη συγκεκριμένη ρύθμιση και πάγωσε όλες τις καταβολές αναδρομικά για τους μήνες που δεν είχαν αποπληρωθεί.

Το πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε για να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, η πλειοψηφία των οποίων λαμβάνει μισθό έως 1.000 ευρώ και αναγκάστηκε με το lock down να απασχολείται και να λαμβάνει τα μισά 500 ευρώ και από τα υπόλοιπα 500 ευρώ το κράτος να επιδοτεί καταβάλλοντας το 60%, δηλαδή 300 ευρώ και το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα που δεν απασχολούνται.

Το κόλπο…

Το «ελληνικό δαιμόνιο» αξιοποίησε το νομικό κενό που υπήρχε στο νόμο για «κερδοσκοπήσει», καθώς δεν προβλεπόταν ανώτατο μισθολογικό πλαφόν για την ένταξη στο πρόγραμμα, την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έμεναν χωρίς δουλειά ή υποαπασχολούνταν λόγω της πανδημίας.

Ο παρουσιαστής επιχείρησε να «παραπλανήσει» τον ΕΦΚΑ και να εισπράξει επιδοτήσεις μισθού και εισφορών που δεν παίρνουν ούτε διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, δηλώθηκε στο πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και από τον τηλεοπτικό σταθμό αλλά και από το ραδιόφωνο όπου δραστηριοποιείται.

Εκτός από τον παρουσιαστή, το ίδιο κόλπο φέρονται να έκαναν τουλάχιστον τέσσερις συνεργάτες του.

Ωστόσο, ενεργοποιήθηκε το σύστημα alert του ΕΦΚΑ και η κρατική επιδότηση στο 60% των μισθών- μαϊμού δεν δόθηκε.

Ο κ. Φουρθιώτης εμφανίστηκε τον Οκτώβριο 2020 με βάση τις δηλώσεις του να έχει μισθό 170.000 ευρώ ως εργαζόμενος εταιρίας τηλεοπτικών παραγωγών, η οποία λειτουργεί για λογαριασμό τηλεοπτικού σταθμού που έχει εμβέλεια στην Περιφέρεια Αττικής.

Την ίδια στιγμή στην ίδια εταιρία παραγωγής σε άλλα τουλάχιστον 4 άτομα οι μισθοί εκτοξεύτηκαν από τα 500 ευρώ σε 70.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ τον Οκτώβριο.

Με βάση τις δηλώσεις αυτές ο παρουσιαστής αλλά και οι υπόλοιποι θα έπρεπε να εισπράξουν από το ελληνικό Δημόσιο ως επιδότηση πάνω από 100.000 ευρώ μέσω του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Όμως το… κόλπο δεν περιορίστηκε στην εταιρεία παραγωγής αλλά επεκτάθηκε και σε ραδιοφωνικό σταθμό του οποίου ηγείται ο εν λόγω παρουσιαστής, όπου η αμοιβή του ήταν επιπλέον 170.000 ευρώ τον μήνα.

Τα χρήματα δεν καταβλήθηκαν ούτε τον Οκτώβριο ούτε και τον Σεπτέμβριο, όταν ο μισθός του παρουσιαστή ήταν… μόλις 80.000 ευρώ.

Μάλιστα οι απολαβές κάθε μήνα σταδιακά αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο, ξεκινώντας από μισθό 550 ευρώ και αναστολή σύμβασης τον Μάιο, το Ιούνιο τον αύξησαν σε 1.500, τον Ιούλιο έβαλαν ακόμα μεγαλύτερο ποσό για να φτάσουν τις 170.000 ευρώ τον Οκτώβριο.

Μάλιστα ο παρουσιαστής είχε το θράσος μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης να σπεύσει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και να ζητήσει τον λόγο που δεν πιστώθηκε στο λογαριασμό του η επιδότηση του 60% από το κράτος για το τμήμα του μισθού που λόγω της πανδημίας έχασε…

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εντόπισαν κι άλλες περιπτώσεις κατάχρησης του προγράμματος με μισθούς έως 70.000 ευρώ, όπως για παράδειγμα εταιρεία στο χώρο της ενέργειας, της υπόδησης, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου