Τετάρτη, Ιανουαρίου 20, 2021

#Βουλή LIVE: Ψηφίζονται τα 12 ν.μ. στο Ιόνιο…


Το ακούσαμε κι αυτό: Η Αλβανία θέλει να φιλοξενήσει τον διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία!

Με το βλέμμα στραμμένο στις διερευνητικές επαφές ΕλλάδαςΤουρκίας, ψηφίζεται απόψε με ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.


Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα διατηρεί δικαίωμα για επέκταση χωρικών υδάτων οπουδήποτε και οποτεδήποτε στην επικράτειά της, ενώ διευκρίνισε πως η επικείμενη επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική της Τουρκίας να απειλεί με casus belli την Ελλάδα, εφόσον ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, ενώ αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές που επανεκκινούν, σημείωσε πως η χώρα μας προσέρχεται με καλή πίστη και ειλικρινή διάθεση.

Επιβεβαίωσε μάλιστα την πληροφορία ότι η Αλβανία, διά του πρωθυπουργού της Εντι Ράμα, προθυμοποιήθηκε να φιλοξενήσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς Δυσμάς ψηφίζεται απόψε με αυξημένη πλειοψηφία (ξεκινά στις 11:00 η συζήτηση), μετά τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.


Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει, καταγγέλλοντας ωστόσο αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. υιοθετεί τώρα την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη. «Το κενό στρατηγικής και συνέπειας καθίσταται επικίνδυνο για τη χώρα» σημειώνει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίζουν και το ΚΙΝ.ΑΛ., η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να παρεμβαίνει στη συζήτηση, σημειώνοντας πως το κόμμα του λέει «ναι» στην επέκταση της αιγιαλίτιδας, λέγοντας ωστόσο πως «είναι σαν να χορηγείς ασπιρίνη σε καρκινοπαθή». Καταλόγισε μάλιστα έλλειμμα εθνικής στρατηγικής στην κυβέρνηση, εκτιμώντας πως οι διερευνητικές θα οδηγήσουν σε αύξηση των εντάσεων.

Το μοναδικό κόμμα που δεν θα υπερψηφίσει είναι το ΚΚΕ, που δηλώνει «παρών», με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να υποστηρίζει πως «δεν χωρούν ούτε μεγάλα λόγια ούτε πανηγυρισμοί για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης», ενώ, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές, κατήγγειλε πως η Άγκυρα έχει ανοίξει όλη τη βεντάλια των διεκδικήσεων «με την αβάντα που της δίνουν οι σύμμαχοι και με στόχο τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου