Δευτέρα, Μαρτίου 08, 2021

Ποιος βγάζει δισεκατομμύρια από τα εμβόλια κορονοϊού...


 

Τα εμβόλια κορονοϊού έχουν μπει στη ζωή μας με πολλές υποσχέσεις για επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική καθημερινότητα αλλά παράλληλα έχουν δημιουργήσει μια παγκόσμια αγορά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσιες πωλήσεις για κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες.


Μεταξύ... των μεγαλύτερων νικητών θα είναι η Moderna και η Pfizer - δύο πολύ διαφορετικές αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες που και οι δύο χρεώνουν περισσότερα από 30 δολάρια ανά άτομο για προστασία των δύο δόσεων, εμβολίων τους. Ενώ η Moderna ιδρύθηκε πριν από 11 χρόνια, δεν είχε ποτέ κέρδος και απασχολούσε μόλις 830 υπαλλήλους πριν από την πανδημία, η Pfizer έχει τις ρίζες της στο μακρινό 1849, έκανε καθαρό κέρδος 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι και απασχολεί σχεδόν 80.000 υπαλλήλους.



Ωστόσο, άλλες φαρμακευτικές, όπως η βρετανο-σουηδική AstraZeneca και η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson, έχουν δεσμευτεί να παράσχουν τα εμβόλια τους σε μη κερδοσκοπική βάση έως ότου τελειώσει η πανδημία.
Το αν η αγορά παραμένει κερδοφόρα στο μέλλον εξαρτάται από το εάν τα εμβόλια γίνουν μόνο μια εφάπαξ δόση- όπως αυτό της ιλαράς - ή εάν θα απαιτούνται τακτικοί εμβολιασμοί, όπως για τη γρίπη. Όμως στο άμεσο μέλλον, υπάρχουν μεγάλες οικονομικές αποδόσεις να αποκομίσουν.



Ακολουθούν οι εταιρίες που οδεύουν ολοταχώς προς τα μεγάλα κέρδη και αυτές που έχουν ήδη κάνει περιουσία, σύμφωνα με τον Guardian:


Pfizer / BioNTech (εμβόλιο mRNA)


Το εμβόλιο Comirnaty της Pfizer, το οποίο αναπτύχθηκε μαζί με τη BioNTech της Γερμανίας, βασίζεται σε επανασχεδιασμένο messenger RNA - το μόριο που στέλνει γενετικές οδηγίες από το DNA στον μηχανισμό παραγωγής πρωτεϊνών ενός κυττάρου. Ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε και πρέπει να αποθηκευτεί σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (-70C). Οι κυβερνήσεις έχουν παραγγείλει περίπου 780 εκατομμύρια δόσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ (200 εκατ. δόσεις για 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια) και της Κομισιόν της ΕΕ (300 εκατομμύρια), ενώ 40 εκατ. δόσεις θα πάνε σε χώρες χαμηλού εισοδήματος μέσω της υπηρεσίας Covax. Κοστίζει 39 δολάρια οι δύο δόσεις στις ΗΠΑ και περίπου 30 δολάρια στην ΕΕ.


Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: 15 δισ. - 30 δισ. δολάρια



Η Pfizer, η οποία μοιράζεται το κόστος και τα περιθώρια κέρδους εξίσου με τη BioNTech, αναμένει πωλήσεις 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 με βάση τις τρέχουσες προσφορές. Ο τελικός αριθμός θα μπορούσε να είναι διπλάσιος, ενώ η Pfizer υποστηρίζει ότι μπορεί δυνητικά να δώσει 2 δισ. δόσεις φέτος. Ο αναλυτής της Barclays, Carter Gould προβλέπει πωλήσεις 21,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος και 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, με την προϋπόθεση ότι η δόση θα είναι μία και μοναδική.


Αλλαγή τιμής μετοχής τους τελευταίους 12 μήνες


Pfizer: + 1,8%


BioNTech: + 156%


Οι δύο ιδρυτές της BioNTech, το ζευγάρι Ugur Sahin και Özlem Türeci - και οι δύο γιατροί - έγιναν πολυδισεκατομμυριούχοι πέρυσι, όταν η αναμονή για το εμβόλιο και η συμφωνία με την Pfizer ώθησαν τις μετοχές να αυξηθούν.



Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Ανθής Κουτσουμπού, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου