Τρίτη, Μαρτίου 09, 2021

«Με χτυπούσαν από τα πόδια ως το κεφάλι» – Τι λέει το θύμα της αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη ΒΙΝΤΕΟ





«Διαμαρτυρηθήκαμε για τα πρόστιμα στην οικογένεια» - «Σβήσε το βίντεο, θα σου πάρω το κινητό»


«Με χτυπούσαν παντού με γκλοπιές από τον αστράγαλο μέχρι την κνήμη, τους μηρούς, τους γλουτούς, την πλάτη και το κεφάλι», υπογράμμισε, καταθέτοντας τη δική του μαρτυρία στο «ethnos.gr», ο 29χρονος που βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (07/03) στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και δέχθηκε ωμή αστυνομική βία, κάτι που προκάλεσε σάλο, αλλά και την επέμβαση του εισαγγελέα.

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΕΜΠ περιέγραψε όλα τα στιγμιότυπα, από την ώρα που οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ βρέθηκαν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και επέβαλαν πρόστιμα σε δύο οικογένειες που βρίσκονταν εκεί μέχρι τη στιγμή που δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από αστυνομικό με γκλοπ και χτυπήματα σε όλο του το σώμα. Τι απαντά στoυς ισχυρισμούς για το όπλο…

Σημειώνεται ότι στο σημείο που έγιναν τα θλιβερά γεγονότα τη Δευτέρα (08/03) κάποιοι τοποθέτησαν έναν… σχετικό πίνακα, με τα λόγια του νεαρού, που φώναζε «Πονάω» στους αστυνομικούς, οι οποίοι φέρεται να πήγαν για ελέγχους για τα μέτρα κατά του κορονοϊού.  

«Διαμαρτυρηθήκαμε για τα πρόστιμα στην οικογένεια»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο 29χρονος στο «ethnos.gr», βρέθηκε στην πλατεία της Νέας Σμύρνης όπως και πολλοί άλλοι πολίτες, κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν αντιλήφθηκαν ότι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ επέβαλαν πρόστιμα σε δύο οικογένειες, θέλησαν να δουν από κοντά τι είχε συμβεί. «Δεν ακούγαμε τι έλεγαν οι αστυνομικοί. Δημιουργούσαν σκηνικό έντασης και είχαν περικυκλώσει τις δύο οικογένειες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο 29χρονος.

Τότε, ο μεταπτυχιακός φοιτητής μαζί με κάποιους ακόμη κατοίκους της περιοχής πήγαν προς την πλευρά των αστυνομικών για να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή προστίμων στις δύο οικογένειες. «Ο κόσμος είχε βγει απλά στην πλατεία για να κάνει τη βόλτα του, νόμιμα με sms και χαρτιά μετακίνησης», συνεχίζει ο 29χρονος.

«Σβήσε το βίντεο, θα σου πάρω το κινητό»

Σύμφωνα με τον 29χρονο, κάποιοι κάτοικοι της περιοχής πήγαν στις οικογένειες και ρώτησαν αν τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Τότε, η πλευρά των κατοίκων – μαζί και με τον 29χρονο – ρώτησε τους αστυνομικούς γιατί κόβουν πρόστιμα στις οικογένειες. Απάντηση δεν τους δόθηκε, όπως αναφέρει. «Μας κοίταξαν και έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα ένας αστυνομικός μας ρώτησε “Εσείς χαρτιά μετακίνησης έχετε; Για δείξτε τα”».

Τότε, ένας από τους κατοίκους έδειξε τη βεβαίωση μετακίνησης στους αστυνομικούς. Στο σημείο εκείνο, μία κοπέλα άρχισε να βιντεοσκοπεί τον έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί στους κατοίκους, μεταξύ των οποίων και ο 29χρονος. Όπως καταγγέλλει ο 29χρονος, ένας από τους αστυνομικούς όρμηξε πάνω στους ελάχιστους σε αριθμό συγκεντρωμένους, σπρώχνοντάς τους, άρπαξε την κοπέλα και τραβώντας την από τα ρούχα, έλεγε: «Σβήσε το βίντεο, θα σου πάρω το κινητό».

Σύμφωνα με τον φοιτητή, στο σημείο εκείνο οι αστυνομικοί έσπρωξαν ένα άτομο και το έριξαν στο έδαφος. «Τον έβαλαν κάτω με το γόνατο ώστε να μην μπορεί να φύγει», υποστηρίζει ο 29χρονος.


«Γιατί μας σπρώχνετε; Τι κάνετε;»

Ο 29χρονος μαζί με κάποια ακόμη άτομα – στη θέα ενός στο έδαφος – και, πάντα σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους – αμέσως ρώτησαν τους αστυνομικούς: «Γιατί μας σπρώχνετε; Τι είναι αυτό που κάνετε; Είναι δημόσιος χώρος. Δεν μας απαγορεύει κάποιος να βρισκόμαστε εδώ πέρα».

Μόλις οι κάτοικοι ανέφεραν αυτά στους αστυνομικούς, ο 29χρονος, όπως καταγγέλλει, δέχθηκε την απάντηση του επικεφαλής της Ομάδας ΔΙΑΣ «Μου είπε “σήκω, φύγε από εδώ πέρα ρε”. Επειδή ζήτησα τον λόγο, με στοχοποίησε ένας συνάδελφός του, λέγοντας “Εσύ συλλαμβάνεσαι”. Κάνει βήμα μπροστά μου και μου πιάνει το μπουφάν».

Ο 29χρονος ρωτά τον αστυνομικό: «Τι κάνω; Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Οπισθοχωρώ και αρχίζει να με τραβάει. Όταν προσπάθησα να ξεφύγω, λέγοντας ότι δεν έχω κάνει κάτι για να με ακουμπά και να με θέτει υπό κράτηση, άρχισε να με βαρά με το γκλοπ, το οποίο ήταν σιδερένιο και πτυσσόμενο. Έφαγα παντού γκλοπιές από τον αστράγαλο μέχρι την κνύμη, τους μηρούς, τους γλουτούς, την πλάτη και το κεφάλι. Δηλαδή, υπάρχει και χτύπημα που έγινε με τη λαβή του πτυσσόμενου γκλοπ, με τη λαβή με βάρεσε στο πίσω μέρος του κεφαλιού, που μου προκαλούσε ουσιαστικά αφόρητο πόνο. Τους έλεγα συνεχώς δεν έχω κάνει κάτι, αφήστε με. Δεν έχω κάνει κάτι. Για ποιο λόγο με βαράτε; Γιατί με βαράτε;».

Ο νεαρός στο άκουσμα της ανακοίνωσης της Αστυνομίας ότι οι αστυνομικοί προκλήθηκαν από ομάδα περίπου 30 ατόμων είναι κατηγορηματικός. «Δεν ήμασταν 30 άτομα. Δεν προκαλέσαμε. Πήγαμε πολύ ήρεμα και ευγενικά για να διαμαρτυρηθούμε για την επιβολή προστίμων, πάντα λεκτικά και μόνο, ούτε με βρισιές, ούτε με φωνές και γι’ αυτό πλησιάσαμε. Θέλαμε να δείξουμε την αντίθεσή μας στην επιβολή προστίμων στις δύο οικογένειες που κάθονταν σε διαφορετικά παγκάκια», υποστηρίζει ο νεαρός.

Τι απαντά στoυς ισχυρισμούς για το όπλο

Ο 29χρονος είναι κατηγορηματικός ότι ουδέποτε κάποιο άτομο που βρισκόταν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης επιχείρησε να τραβήξει όπλο από αστυνομικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αστυνομία έχει πει τρία ψέματα μέσα σε 24 ώρες.

  • Το πρώτο ψέμα που είπε ότι τους επιτέθηκαν 30 άτομα και αυτά τα άτομα τους έσκισαν τα μπλοκάκια.
  • Το δεύτερο ψέμα είναι ότι οι κάτοικοι δεν έδειξαν τις βεβαιώσεις μετακίνησης και τα sms στο 13033 και ενώ τα έδειξαν, οι αστυνομικοί τους έκοψαν πρόστιμο με την αιτιολογία της μη βεβαίωσης μετακίνησης.
  • Το τρίτο ψέμα είναι ότι προσπάθησαν εκ των υστέρων να δικαιολογήσουν την πρωτοφανή αστυνομική βία με την εκ των υστέρων δικαιολογία ότι οι κάτοικοι πήγαν να τους αρπάξουν όπλο από τη ζώνη αστυνομικού.

Γι’ αυτό και ο 29χρονος συμπληρώνει: «Πήγαμε να διαμαρτυρηθούμε λεκτικά και μόνο και να εκφράσουμε τη στήριξή μας στις οικογένειες. Οι αστυνομικοί επέλεξαν να στήσουν σκηνικό έντασης, να σπρώχνουν, να χτυπούν και να βαράνε αδιακρίτως».

Σημειώνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) εκφράζει και αυτός τον έντονο αποτροπιασμό του για τα φαινόμενα υπέρβασης των νομίμων ορίων αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, ενώ παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΔΣΑ Μιχάλης Καλαντζόπουλος, σε συνεργασία με τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Γώγο, κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή (07/03) στην πλατεία της Νέας Σμύρνης μεταξύ αστυνομικών και νεαρών ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι για όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για το όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας. Η καταστολή από την ΕΛΑΣ ξεσήκωσε τον κόσμο, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί χημικά.

Νωρίτερα, εκδόθηκε ανακοίνωση – κόλαφος από Ένωση αστυνομικών, που αναφέρει: «Με άνωθεν εντολή η αχρείαστη και υπέρμετρη βία», ενώ από την Κυριακή (07/03) είχε διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).  Τα 11 άτομα , που είχαν συλληφθεί, αφέθηκαν ελεύθεροι και σχηματίστηκε δικογραφία για πέντε αδικήματα.

Σημειώνεται ότι άγρια επέμβαση της αστυνομίας, λόγω του… Δημήτρη Κουφοντίνα πραγματοποιήθηκε και το πρωί του Σαββάτου (06/03) στο Κάτω Χαλάνδρι και στην οδό Σαρανταπόρου, όπου πραγματοποιείται λαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα να συλληφθεί βίαια μια γυναίκαΈντονη ήταν και η αντίδραση του Δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου.

Χρυσοχοΐδης για Νέα Σμύρνη: Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, σύντομα θα ολοκληρωθεί η έρευνα

«Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν την Κυριακή (07/03) στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης Σταύρο Καλαφάτη.

Είπε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα, ώστε να αναδειχθούν και να αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, ενώ χαρακτήρισε ως «γελοιότητες» τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του ΜέΡΑ25 ότι «κινδυνεύει» η δημοκρατία από τέτοιες συμπεριφορές, λέγοντας ότι η δημοκρατία κινδύνευσε επί των δικών τους ημερών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο 15μερο του Απριλίου θα τοποθετηθούν οι πρώτες ομάδες φύλαξης στα ΑΕΙ από ήδη υπηρετούντες στην Αστυνομία μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις το Φθινόπωρο.

Για την κατάληψη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ δήλωσε πως «όσοι εμποδίζουν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων δεν ασκούν νόμιμο δικαίωμα» και ότι «τα Πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα, δεν είναι αδιοίκητα, ούτε ανοχύρωτα απέναντι στην παρανομία».

«Χθες στην πλατεία Νέας Σμύρνης έγιναν επεισόδια κατά τη διάρκεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων covid. Πρέπει να σας πω ότι για τη συγκεκριμένη πλατεία έχουμε δεχθεί κατ΄ επανάληψη καταγγελίες -και από τη δημοτική αρχή- για συνωστισμό. Στα επεισόδια αυτά δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, έγιναν 11 συλλήψεις, ενώ σε βίντεο που κυκλοφόρησε φαίνεται να ασκείται βία σε βάρος ενός εκ των συλληφθέντων», τόνισε ο υπουργός και συνέχισε:

«Για το περιστατικό αυτό διεξάγεται έρευνα, εσωτερική στην Αστυνομία, με παράλληλη ενημέρωση του Συνηγόρου του Πολίτη, με βάση διάταξη που εμείς ψηφίσαμε. Γίνεται έρευνα, επίσης, από την αρμόδια Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, θα τελειώσει γρήγορα, ούτως ώστε να υπάρξει και να αναδειχθεί η αλήθεια και να υπάρξει και απόδοση ευθυνών».

Επισήμανε ότι η Αστυνομία εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται νυχθημερόν στην πρώτη γραμμή σε πολλά μέτωπα και οφείλει να ασκεί τα καθήκοντα της, όπως επιβάλλουν οι νόμοι και δήλωσε: «Άσκοπη βία δεν δικαιολογείται. Είμαστε απόλυτοι σε αυτό. Αυτά προς το παρόν. Θα έχουμε να πούμε περισσότερα με την ολοκλήρωση πολύ σύντομα των πειθαρχικών και ποινικών ερευνών».

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του ΜέΡΑ25 περί “απειλούμενης δημοκρατίας, λόγω αστυνομικής βίας”, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρατήρησε: «Έχω να πω ένα και μόνο: Γελοιότητες. Αν οι δημοκρατικοί θεσμοί κινδύνευσαν και η χώρα απειλήθηκε, αυτό συνέβη επί των ημερών που είχαν αυτοί τη διακυβέρνηση του τόπου».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε συνάντηση με τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκο Παπαϊωάννου, και συζήτησαν για την κατάληψη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Για λόγους ασφαλείας, η διοίκηση του ΑΠΘ, το Πρυτανικό Συμβούλιο, ανέστειλε τη λειτουργία της Πρυτανείας. Δηλαδή, το Πανεπιστήμιο σήμερα δεν διοικείται. Κάποιοι λίγοι, με πολλή αυθαιρεσία, θέλουν να επιβληθούν πάλι στη δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση του Ιδρύματος», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και σημείωσε: «Όποιος, όμως, εμποδίζει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων δεν ασκεί νόμιμο δικαίωμα, χάνει το δικαίωμα του στη συγκεκριμένη διαμαρτυρία. Ας το καταλάβουν, ας το εμπεδώσουν και οι καταληψίες και όσοι τους στηρίζουν. Η δημοκρατία είναι νομιμότητα, που περιλαμβάνει ελευθερία και ευθύνη, προστασία και στάθμιση δικαιωμάτων. Οι πολίτες πληρώνουν τα Πανεπιστήμια για σπουδές και το μέλλον των παιδιών τους.Όχι για ασκήσεις οπισθοδρόμησης. Και η Πολιτεία στηρίζει την Παιδεία γιατί αποτελεί το βασικό όπλο της χώρας για συμμετοχή στα τεχνολογικά άλματα που κάνει όλος ο κόσμος, όλος ο πλανήτης. Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πάει πίσω. Θα βάλουμε τέλος σε αυτή την κατάσταση. Θα βάλουμε τέλος με τα όπλα και τα μέσα της δημοκρατίας. Τα Πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα. Δεν είναι αδιοίκητα, ούτε ανοχύρωτα στην παρανομία. Έτσι είναι και έτσι θα γίνει γιατί έχουμε κράτος δικαίου, κανόνες, ελεύθερη έκφραση και εκλογές. Ασήμαντες μειοψηφίες που ανακυκλώνονται στο Διαδίκτυο αυτά ούτε τα άλλαξαν, ούτε μπορούν να τα αλλάξουν, ούτε πρόκειται να τα αλλάξουν».

Εισαγγελική παρέμβαση για το όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας στη Νέα Σμύρνη

Όπως αναφέρθηκε, στο στόχαστρο της Εισαγγελίας τίθενται όσα έγιναν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, με σκοπό να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή βίντεο και καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με άσκηση βίας από αστυνομικούς σε βάρος πολιτών, χθες μετά το μεσημέρι, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης με αφορμή ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Η έρευνα που αφορά τη διακρίβωση ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη.

Επείγουσα αναφορά προς τον Χρυσοχοΐδη από τον πρόεδρο του ΔΣΑ

Επείγουσα αναφορά προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την οποία κοινοποίησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, απέστειλε, νωρίτερα, τη Δευτέρα (08/03) ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, με την οποία ζητεί την πλήρη, σε βάθος και άμεση διερεύνηση του περιστατικού Αστυνομικών με νεαρό πολίτη, χθες, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, όπως και άλλων περιστατικών που έχουν προηγηθεί.

Το κείμενο της αναφοράς του κ. Βερβεσού έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια των πρόσφατων επιθέσεων αστυνομικών κατά δικηγόρου στο κέντρο της Αθήνας (στις 6.3.2021) και κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη (στις 7.3.2021), που έλαβαν ευρεία δημοσιότητα μέσω βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, αλλά και των καταγγελιών συναδέλφων σχετικά με την παρεμπόδιση πραγματοποίησης νόμιμης δημόσιας συνάθροισης καθώς και πρόσβασης προσαχθέντων/ συλληφθέντων σε συνήγορο, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. Δημήτρης Βερβεσός, υπέβαλε επείγουσα αναφορά προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κοινοποιούμενη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία ζητεί την πλήρη, σε βάθος και άμεση διερεύνηση των γεγονότων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, και την ταχεία απόδοση ευθυνών σε όσους αναλογούν.

Σύμφωνα με την αναφορά του προέδρου του ΔΣΑ, κατά την πάγια θέση του δικηγορικού σώματος, τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές σε ένα κράτος δικαίου.

Η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων αστυνομική δράση σε βάρος πολιτών και δικηγόρων δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία και είναι παντελώς καταδικαστέα.

Παράλληλα, η έννομη τάξη προστατεύει το δικαίωμα ειρηνικής συναθροίσεως των πολιτών (Συντ. 11), καθώς και το δικαίωμα ακώλυτης πρόσβασης σε συνήγορο.

Κάθε καταπάτηση των άνω θεμελιωδών δικαιωμάτων από τα αστυνομικά όργανα, που έχουν ως θεσμική αποστολή την προστασία τους, συνιστά αξιόποινη και πειθαρχικά αξιόμεμπτη συμπεριφορά η οποία τραυματίζει βαριά τον νομικό μας πολιτισμό».

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση μετά την επιβολή του «νόμος και τάξη»

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησαν από το βράδυ της Κυριακής (07/03)  τα έκτροπα που έλαβαν χώρα στη Νέα Σμύρνη, μόλις ένα 24ωρο μετά την επίθεση της ΕΛΑΣ στο Σύνταγμα για να διαλυθεί διαμαρτυρία που δεν είχε καν ξεκινήσει, με αλόγιστη χρήση χημικών και ρίψη νερού σε δικηγόρους.

Αν το Σάββατο το μεσημέρι η προσαγωγή του Έκτορα Κουφοντίνα και οι τόνοι νερού στα πρόσωπα των διαδηλωτών αποτέλεσαν επίδειξη δύναμης της αστυνομίας, η χθεσινή καταστολή ήταν το μήνυμα ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» βασιλεύει. Υπό την ανοχή της ηγεσίας τους, όργανα της τάξης κόβουν πρόστιμα αλόγιστα σε πολίτες που δεν έχουν παρανομήσει κι αν κάποιος ζητήσει τον λόγο, τον σέρνουν στα πεζοδρόμια και τον χτυπάνε με κλομπ μπροστά στα μάτια οικογενειών και μικρών παιδιών.

Ήταν τέτοια η συμπεριφορά της αστυνομίας την Κυριακή (07/03) που στάθηκε αφορμή ο κόσμος να ξεσηκωθεί και να βγει αυθόρμητα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθείΕξίσου εξοργιστικός, όσο και τα επεισόδια, ήταν ο τρόπος με τον οποίο η ΕΛΑΣ προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, εμφανίζοντας από το πουθενά «30 άτομα που επιτέθηκαν σε άνδρες της ΔΙΑΣ».

Μόνο που οι εμπνευστές δε λογάριασαν τη δύναμη των σόσιαλ μίντια και την προνοητικότητα κάποιων ψύχραιμων που βρίσκονταν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης να βγάλουν κινητά και να καταγράψουν το σόου καταστολής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στα όσα συνέβησαν χθες με τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «ενορχηστρωτή της μεγαλύτερης εκστρατείας αυταρχισμού και εξαπάτησης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες».

«Είμαστε στον πέμπτο μήνα ενός απολύτως αποτυχημένου και ατελείωτου lockdown. Τα νοσοκομεία αφημένα εδώ και μήνες δίχως ενισχύσεις, ασφυκτιούν και πάλι. Οι νεκροί σκαρφάλωσαν ξανά στους πενήντα ημερησίως. Η οικονομία έχει διαλυθεί. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εδώ και μήνες σε απόγνωση, μόνο χρέη ξεπληρώνουν και δάνεια. Και οι εργαζόμενοι επιβιώνουν με ελάχιστα και αγωνιούν για το αύριο.

Την ίδια στιγμή οι πολίτες, που επιβάλλεται να στοιβάζονται καθημερινά στα λεωφορεία, στο Μετρό και στους χώρους δουλειάς, απαγορεύεται αυστηρά να έχουν έστω και μια μικρή ανάσα.

Έναν περίπατο το απόγευμα της Κυριακής. Μια βόλτα μέχρι τη θάλασσα. Ακόμη και μέχρι την πλατεία της γειτονιάς.

Η απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε οικογένειες και νέα παιδιά στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης σήμερα το απόγευμα, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της πανδημίας και το μόνο που ξέρει να κάνει με σχέδιο είναι να βαράει στο ψαχνό.

Χτυπημένοι νέοι και νέες, τρομοκρατημένοι γονείς και παιδιά μέρα μεσημέρι στις γειτονιές της Αθήνας. Και το βράδυ ψέματα, για όσα συνέβησαν, στα δελτία ειδήσεων. Το μεσημέρι ξύλο και αυταρχισμός και το βράδυ προπαγάνδα.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης εκστρατείας αυταρχισμού και εξαπάτησης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην ένταση»

Η επίσημη απάντηση της ΝΔ ήρθε μέσω ανακοίνωσης της Αριστοτελίας Πελώνη. Χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής και χωρίς καν να νιώθει την υποχρέωση να καταδικάσει την αλόγιστη αστυνομική βία, η κυβέρνηση αναφέρθηκε σε τρικάκια που στοχοποιούν τη Μαρέβα Μητσοτάκη.

«Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί, με τη συμπαράσταση των πολιτών, να βγάλει τη χώρα από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Έχει, όμως, δυστυχώς, μια αντιπολίτευση που επενδύει στην ένταση και στην όξυνση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. Ο κ. Τσίπρας το έκανε με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Το επαναλαμβάνει και με τα γεγονότα στην πλατεία Νέας Σμύρνης – τα οποία ήδη διερευνώνται.

Εκεί όπου η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε “αυθορμήτως”, ανάμεσα σε άλλα χυδαία τρικάκια και κάποια που στοχοποιούσαν τη σύζυγο του πρωθυπουργού (επισυνάπτεται φωτογραφία). Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού…Και δυστυχώς, ούτε συνετού, όπως απαιτεί η συγκυρία», ανέφερε στη δήλωσή της η κα Πελώνη.

Αντιδράσεις ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ

Για τα έκτροπα της Νέας Σμύρνης, θέση πήραν ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

«Η αστυνομική βία στη χώρα μας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής. «Οι εικόνες της σημερινής επίθεσης της αστυνομίας κατά των νέων ανθρώπων στην Νέα Σμύρνη σοκάρουν. Δεν έτυχε, είναι επιλογή της Κυβέρνησης και προσωπικά του κ Μητσοτάκη. Όσο ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη, τόσο θα καταφεύγουν στην καταστολή».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος κατοίκων της Νέας Σμύρνης, τόσο το μεσημέρι, όσο και το απόγευμα, ύστερα από τις διαμαρτυρίες για την απρόκλητη αστυνομική βία» επισημαίνει το ΚΚΕ από την πλευρά του.

«Για την κυβέρνηση από ό,τι φαίνεται, μπροστά στην έξαρση της πανδημίας, δεν χρειάζεται στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, δεν χρειάζονται δωρεάν τεστ και αυξημένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα μέσα μεταφοράς, αλλά αστυνομικές δυνάμεις να εκφοβίζουν περαστικούς, αθλούμενους και οικογένειες με μικρά παιδιά, τρομοκρατία και αυταρχισμός για να μην κουνιέται φύλλο.

Η καταστολή, τα καθημερινά περιστατικά αστυνομικής βίας, οι -στρατιωτικού χαρακτήρα- περιπολίες αστυνομικών σωμάτων σε γειτονιές και πλατείες, είναι συνειδητή κυβερνητική πολιτική και αποτέλεσμα όλης της προσπάθειας ενοχοποίησης του λαού για την εξέλιξη της πανδημίας.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να διεκδικήσει εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του, να ορθώσει το αγωνιστικό του ανάστημα στην ένταση της καταστολής που συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική».

Κάλεσμα Βαρουφάκη σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό έθεσε τέλος και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης καταγγέλλοντας αστυνομική βία.

«Για πόσο καιρό κ. Μητσοτάκη θα κρύβεστε πίσω από υπουργό σας με βαρύ μητρώο παραβιάσεων βασικών αρχών ανθρωπισμού (οροθετικές); Πόσο ακόμα θα ποιείτε την νήσσαν όσο ο κ. Χρυσοχοΐδης μετατρέπει τις πλατείες και τις γειτονιές σε πεδία μαχών εναντίον καθ’ όλα ειρηνικών πολιτών;», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης και έστειλε μήνυμα σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για κοινή δράση των τριών με στόχο την προστασία των πολιτών.

Πηγή: ethnos.gr

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου