Τρίτη, Μαρτίου 02, 2021

Εξετάζουν lockdown τύπου Μαρτίου με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα- ΒΙΝΤΕΟ





Συνεδρίασαν εκτάκτως οι Λοιμωξιολόγοι - Σαρηγιάννης: «Να πάμε από αύριο σε σκληρό lockdown»


Τη στιγμή που η κυβέρνηση προετοίμαζε του πολίτες για την έναρξη της άρσης των μέτρων, μετά από δύο μήνες lockdown με κλειστά σχολεία και κατεβασμένα ρολά στο λιανεμπόριο, ξαφνικά ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα πιο αυστηρά μέτρα.

Οι κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου στην διαχείρηση της πανδημίας δείχνουν ότι ακόμα μια φορά ήταν ελλιπείς και λανθασμένες, αφού τα καταγεγραμμένα κρούσματα αποδεικνύουν ότι το τρίτο κύμα σφυροκοπά την Αττική με 1159 νέες μολύνσεις. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με στελέχη του υπουργείου Υγείας το πρωί της Δευτέρας, αφού η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας απειλεί να κατακρεμνίσει το ΕΣΥ. Η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100% και φυσικά αυτή η εικόνα, μόνο σε άρση μέτρων και άνοιγμα της αγοράς δεν οδηγεί.

Όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα της Τρίτης, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, με τους ειδικούς να εξετάζουν νέα μέτρα που θα ανακόψουν την πανδημία.
«Μαχαίρι» στις διαδημοτικές μετακινήσεις με το κωδικό 6

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει η επιβολή σκληρού lockdown όπως τον περασμένο Μάρτιο, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα. Η κυβέρνηση εξετάζει να επιβάλλει πιο αυστηρούς περιοριστικούς όρους όπως και ελέγχους, για τις επόμενες δύο εβδομάδες τουλάχιστον. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, θα ανακοινωθούν νέοι περιορισμοί για τα SMS με μετακίνηση 6, ενώ θα απαγορευτούν οι άσκοπες μετακινήσεις από δήμο σε δήμο.

Αποτυχία η απαγόρευση στις 6

Τέλος, η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει πίσω την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα για τα Σαββατοκύριακα, αφού όπως αποδείχτηκε, δημιούργησε συνωστισμό και ουρές στην πρωτεύουσα. Ένα μέτρο που από την πρώτη στιγμή αρκετοί επιστήμονες εξέφρασαν την αντίθεσή τους και είχαν προειδοποιήσει για τις συνέπειες.

Τα συμπεράσματα της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης των επιστημόνων θα παρουσιαστούν αύριο στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία με τη σειρά της θα κληθεί να κάνει εισηγήσεις για τα νέα μέτρα.

Σαρηγιάννης: «Να πάμε από αύριο σε lockdown Μαρτίου»

Την άποψή του ότι πρέπει επειγόντως να ληφθούν πιο στοχευμένα και σκληρά μέτρα εξέφρασε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Ή θα το κάνουμε σοβαρά, ένα ολικό lockdown και θα το εφαρμόσουμε σοβαρά, ή πραγματικά θα πρέπει να ανοίξουμε και εκεί πια να λειτουργήσουμε με όσο δυνατόν καλύτερους τρόμους ασφάλειας μπορούμε» δήλωσε στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη το άνοιγμα στις 16 Μαρτίου θα είναι δύσκολο εάν συνεχιστεί η διασπορά με αυτούς τους ρυθμούς: «Αν μιλάμε για άνοιγμα στις 16 λιανεμπορίου, σχολείων, για μια επαναφορά σε έναν βαθμό κανονικότητας, προφανώς τα πράγματα είναι δύσκολα. Προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρξει η θετική επίπτωση των εμβολίων, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δύσκολη. Ήταν προβλέψιμα δύσκολη αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα» υπογράμμισε.

Ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο εβδομάδες με αυστηρούς περιορισμούς δεν αρκούν: «Για εμένα θα πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο για περισσότερο από δύο βδομάδες. Δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς αποσυμπίεσης σε δύο βδομάδες. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η κατάσταση είναι δύσκολη» τόνισε.



Lockdown από τα... παλιά, όπως αυτό του Μαρτίου έπεσε στο «τραπέζι», μετά την αύξηση των κρουσμάτων και τη μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)


Πρόταση για καθολικό lockdown σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αττική εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση, καθώς με κανένα από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα δεν κάμπτεται η διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και την Τρίτη (02/03). Την ίδια ώρα η πίεση συνεχίζει να είναι ασφυκτική στα νοσοκομεία (την Τρίτη 02/03 υπήρχαν μόνο 26 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική). Προέχουν νέα έκτακτα μέτρα για την περιφερειακή ενότητα της Αττικής.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του «ALPHA», αλλά και το «OPEN TV, στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι η πρόταση να επιβληθεί ένα lockdown σαν του περασμένου Μαρτίου με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια, αλλά συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Αν αυτό αποφασιστεί και επιβληθεί για διάστημα δυο εβδομάδων, μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα (15 Μαρτίου), τότε θα πρέπει να αυξηθεί κατά πολύ η τηλεργασία, ενώ συζητείται να υπάρξουν και πιο εντατικοί και αυστηρό έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τη Δευτέρα (01/03), πληροφορίες έκαναν λόγο για άνοιγμα καταστημάτων από τις 16 Μαρτίου, ειδικά στην Αττική.

Με πολλές περιοχές να είναι στο «κόκκινο» και με ρεκόρ κρουσμάτων για την περίοδο που διανύουμε το καθολικό lockdown μοιάζει να είναι μονόδρομος, με βάση τις τελευταέις πληροφορίες. Το σίγουρο είναι πως έρχονται αλλαγές και στον κωδικό έξι για να περιοριστούν οι μετακινήσεις.



Έκτακτα μέτρα για να μη γίνει η Αττική… Θεσσαλονίκη

Για να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορονοϊού και να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, να γίνει δηλαδή η Αττική… Θεσσαλονίκη την Τετάρτη (03/02), η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει για νέα έκτακτα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «OPEN TV», μερικά από αυτά που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι:
ο περιορισμός των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο
η χρήση της διπλής μάσκας παντού
η απαγόρευση κυκλοφορίας από πολύ πιο νωρίς


Τι προηγήθηκε, τι θα ανακοινωθεί την Τετάρτη (03/03)

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει, λοιπόν, από την Τρίτη (02/02) σε κυβέρνηση και επιστήμονες. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ την Τετάρτη (03/03) αναμένεται να παρουσιαστούν μέτρα για – έκτακτη – ενίσχυση του ΕΣΥ (έχει καταρτιστεί ειδικό σχέδιο, με τις συνθήκες να θυμίζουν «πόλεμο» τις τελευταίες ώρες). Και τους υγειονομικούς να δίνουν μεγάλη μάχη.

Παράλληλα, την ώρα που κρούσματα κορονοϊού δεν δείχνουν να πέφτουν παρά το πολύμηνο lockdown, η πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής παραμένει ασφυκτική, με τις κενές κλίνες να μειώνονται επικίνδυνα. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση μελετά τρόπους για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη, αλλά και πιο στοχευμένη η προδιαγεγραμμένη παράταση του lockdown. Κάτι που είχε φανεί από τη Δευτέρα (01/03) με τον δείκτη θετικότητας πάνω από το «6» και τα νοσοκομεία σε οριακό σημείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «OPEN TV», αυτή την ώρα στο Θριάσιο νοσοκομείο υπάρχει μόνο 1κενό κρεβάτι ΜΕΘ από τα 17 που υπάρχουν συνολικά, ενώ στο Ασκληπιείο είναι όλα κατειλημμένα. Το ίδιο ισχύει και για το Σισμανόγλειο, ενώ πληρότητα 100% υπάρχει και στα κρεβάτια ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Σωτηρία αλλά και στο Γεννηματάς.

Τα κρούσματα του κορονοϊού δεν δείχνουν να πέφτουν, ενώ καθημερινά αυξάνονται οι διασωληνωμένοι προκαλώντας περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας…








Η ασφυκτική κατάσταση στην οποία παραμένουν οι ΜΕΘ της Αττικής, και με τις κενές κλίνες να μειώνονται επικίνδυνα στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, η κυβέρνηση μελετά τρόπους για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη, αλλά και πιο στοχευμένη η προδιαγεγραμμένη παράταση του lockdown.

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές Αρχές δίνουν αγώνα για να βρεθούν επιπλέον κλίνες για τους ασθενείς με κορονοϊό, ενώ το προσωπικό των νοσοκομείων μιλά για καθημερινή μάχη εντός των εντατικών. Παράδειγμα της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία είναι τα νούμερα των διαθέσιμων κλινών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «OPEN TV», αυτή την ώρα στο Θριάσιο νοσοκομείο υπάρχει μόνο ένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ από τα 17 που υπάρχουν συνολικά, ενώ στο Ασκληπιείο είναι όλα κατειλημμένα. Το ίδιο ισχύει και για το Σισμανόγλειο, ενώ πληρότητα 100% υπάρχει και στα κρεβάτια ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Σωτηρία αλλά και στο Γεννηματάς.








Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Τρίτη (02/03) στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να καμφθεί η επέλαση του τρίτου κύματος, αλλά και να περιοριστεί η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ.

«Πονοκέφαλο» προκαλούν η αλόγιστη χρήση των SMS στον αριθμό 6, η μη τήρηση των μέτρων, οι πλημμελείς έλεγχοι, αλλά και οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τους κατοίκους του λεκανοπεδίου να μετακινούνται από βουνό σε θάλασσα, κι αντίθετα. Την Παρασκευή (05/03) το πρωί θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν σκέψεις για «μπλόκο» στον κωδικό «6» του 13033 για μετακινήσεις από δήμο σε δήμο.

Ακολούθως θα προχωρήσουν σε εισήγηση προς την κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις. Εξάλλου, το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί το απόγευμα της ίδιας μέρας, στην τακτική ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και με τα νοσοκομεία στην Κρήτη, ενώ και τα λύματα δε δείχνουν μείωση στο ιικό φορτίο.








Τι μέτρα ισχύουν τώρα

Υπενθυμίζεται ότι εκτάκτως και με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά αποφασίστηκε να επιβληθεί «σκληρό» lockdown από το πρωί της Κυριακής (28/02) στη Μαλεσίνα της Φθιώτιδας, για τουλάχιστον μία εβδομάδα, λόγω αυξημένων κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι το lockdown και τα έκτακτα λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού να πήραν παράταση έως τις 8 Μαρτίου στην Αττική, ενώ μπήκαν στο «κόκκινο» άλλες 10 περιοχές της χώρας, με βάση τον «Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας».




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου